ΕΛΓΑ: Εξελίξεις στον κανονισμό των αγροτικών αποζημιώσεων

Κρήτη
ΕΛΓΑ: Εξελίξεις στον κανονισμό των αγροτικών αποζημιώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ομάδα εργασίας ετοιμάζει τις προτάσεις της προς τον Μάκη Βορίδη

Νέους τρόπους αγροτικών αποζημιώσεων αναζητά ομάδα εργασίας που συστάθηκε αρχίζοντας να μελετά το ιστορικό πληρωμών, προκειμένου να ετοιμάσει σχετικές προτάσεις προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και τη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, στην κατεύθυνση της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ. «Πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Αλλά το θέμα είναι προς ποια κατεύθυνση», λέει με νόημα στη “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης και της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι σήμερα η ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη είναι ο πιο αδικημένος κλάδος στον τομέα των γεωργικών ασφαλίσεων.

Η εντολή για να πιάσει δουλειά η ομάδα εργασίας δόθηκε από τον Μάκη Βορίδη. Πιο συγκεκριμένα, αναλαμβάνει δράση η ομάδα εργασίας στον ΕΛΓΑ για να μελετήσει το θεσμικό πλαίσιο των γεωργικών ασφαλίσεων και να υποβάλει γνωμοδοτικού χαρακτήρα δεδομένα και προτάσεις.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, στην οποία σημειωτέον δε γίνεται λόγος άμεσα για είσοδο ιδιωτών (αν και υπονοείται), έργο της ομάδας εργασίας είναι η μελέτη του θεσμικού πλαισίου των γεωργικών ασφαλίσεων και η υποβολή γνωμοδοτικού χαρακτήρα δεδομένων και προτάσεων προς τον υπουργό και τη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, και ειδικότερα:

- Η μελέτη της διαχρονικής εξέλιξης του παρόντος θεσμικού πλαισίου των γεωργικών ασφαλίσεων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Η ανάλυση των ιστορικών δεδομένων καταστροφών αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των αντίστοιχων πληρωμών που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Η ομάδα θα διερευνήσει και το ιστορικό πληρωμών του Οργανισμού, δηλαδή πού και σε ποιες περιπτώσεις δόθηκαν αποζημιώσεις.

- Ο συντονισμός με άλλα γνωμοδοτικά ή συμβουλευτικά όργανα που θα αναλάβουν παρόμοιες εργασίες από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

- Η διερεύνηση άλλων πιθανών τρόπων αποζημίωσης καταστροφών.

Στο τέλος των εργασιών, η ομάδα εργασίας θα συντάξει πόρισμα, στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά τα θέματα που επεξεργάστηκε, καθώς και οι λύσεις που προτείνει να υιοθετηθούν από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους εποπτευόμενους φορείς που συμμετέχουν σε αυτήν.

Με επιμέλεια της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, το πόρισμα θα επιδοθεί στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα κοινοποιηθεί στους επικεφαλής των υπηρεσιών και των εποπτευόμενων φορέων των μελών που συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας.

Πάντως, να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα ο Μάκης Βορίδης είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση στη Βουλή και είχε πει ότι «η βασική ιδέα είναι να υπάρξει ένα μοντέλο συνεργασίας (ιδιωτικού και δημοσίου τομέα), το οποίο έχω ζητήσει χρόνο για να σας το παρουσιάσω, έως τον Ιούνιο του 2020, αφού έχουν καταλήξει οι συζητήσεις με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες». Αναφερόμενος, μάλιστα, στην κατάσταση του δημόσιου φορέα γεωργικής ασφάλισης (ΕΛΓΑ), είπε ότι είναι «ελλειμματικός», και πως, με τους ρυθμούς κάλυψης ζημιών, σε 1,5 με 2 χρόνια δε θα είχε να δώσει αποζημιώσεις.

«Θέλω να φτιάξω ένα μείγμα, με το οποίο η σχέση ιδιωτικής και δημόσιας ασφάλισης θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα που κληροδότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», είχε πει τότε ο κ. Βορίδης.

«Απαραίτητη η τροποποίηση» - Αλλαγή στον τρόπο αποζημιώσεων

Τη σύμφωνη γνώμη του να αλλάξει ο κανονισμός αλλά θα πρέπει να αλλάξει, όπως λέει, προς τη σωστή κατεύθυνση, εκφράζει προς τη “Νέα Κρήτη” ο Μύρων Χιλετζάκης. «Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ χρειάζεται μια τροποποίηση. Τα τελευταία χρόνια, όμως, ο Οργανισμός έχει έσοδα 170 εκατομμύρια ευρώ και τα λειτουργικά του έξοδα είναι από 30 έως 35 εκατομμύρια ευρώ. Και όλα τα άλλα πάνε σε αποζημιώσεις. Η κλιματική αλλαγή έχει φέρει σε τέλμα τον ΕΛΓΑ. Δεν μπορεί ο ΕΛΓΑ πλέον να πληρώνει με αυτό τον τρόπο που το έκανε μέχρι τώρα. Επομένως ο κανονισμός θέλει μια τροποποίηση. Και, όπως προβλέπει η νέα προγραμματική περίοδος, ο κανονισμός πρέπει να τροποποιηθεί και αν χρειαστεί να μπει στον κανονισμό των γεωργικών ασφαλίσεων και ο ιδιώτης...».

Στο σημείο αυτό, ο Μύρων Χιλετζάκης έφερε ως παράδειγμα, που χρήζει άμεσης αναθεώρησης και αλλαγής, τον τομέα του ελαιολάδου. «Η ελαιοκαλλιέργεια πληρώνει και δεν αποζημιώνεται. Για παράδειγμα, στην ανθοφορία της ελιάς φυσάνε θερμές αέριες μάζες, νότος δηλαδή. Όμως η ανθοφορία που θα καταστραφεί δεν είναι αποζημιώσιμη. Αν η ανθοφορία είναι καρπός, τότε αποζημιώνεται. Αν όμως είναι ανθός, δεν αποζημιώνεται»! Κι ενώ αυτό, όπως λέει ο συνεταιριστής, είναι άδικο για τους ελαιοκαλλιεργητές της Κρήτης, δεν μπορεί από την άλλη να παραβλέψει και το γεγονός ότι «με την κλιματική αλλαγή, ενώ βρισκόταν μέχρι το 2014 να έχει πλεόνασμα, τώρα αντί πλεονάσματος βρίσκεται τώρα με ελλείμματα...».

Καταλήγοντας, ο Μύρων Χιλετζάκης τόνισε ότι «η τροποποίηση του κανονισμού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2020...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News