Φορολογικά κίνητρα για μισθώσεις κύριας κατοικίας

Οικονομία
Φορολογικά κίνητρα για μισθώσεις κύριας κατοικίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων για λύση στην έλλειψη σπιτιών

Τη μείωση του φορολογικού συντελεστή αποκλειστικά για τα μισθώματα που προέρχονται από μισθώσεις κύριας κατοικίας και όχι από τις επαγγελματικές και τις βραχυχρόνιες και κάθε άλλου είδους μισθώσεις προκρίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ως αποτελεσματικότερη λύση στο ζήτημα της έλλειψης σπιτιών για μισθώσεις κύριας κατοικίας στην Ελλάδα.

Εάν εφαρμοστεί, το μέτρο αυτό, όπως τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ, θα ωφελήσει τους εκμισθωτές βραχυχρόνιων μισθώσεων, αφού θα οδηγήσει άμεσα εκτός πλατφορμών πληθώρα καταλυμάτων μειωμένης καταλληλότητας, από διαχειριστές αμφίβολων προσόντων για τη δραστηριότητα αυτή.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα σπεύσουν να προσφέρουν κάθε διαθέσιμη κατοικία σε ενοικιαστές αποκλειστικά κύριας κατοικίας ως προτιμητέους ενοικιαστές, και να ανανεώσουν τις υπάρχουσες μισθώσεις κύριας κατοικίας. Έτσι θα διατεθεί στην αγορά, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, και μεγάλος αριθμός πλήρως ανακαινισμένων κατοικιών, σε άριστη κατάσταση.

Το φορολογικό κίνητρο

Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ είναι η ακόλουθη: Στα εισοδήματα από μισθώσεις ακινήτων, όπου παρέμεινε αμετάβλητη η φορολογική κλίματα της προηγούμενης κυβέρνησης, σε αντίθεση με τις λοιπές δύο κλίμακες (μισθωτών-συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών) όπου έγιναν αξιόλογες μειώσεις, προτείνεται να γίνει μείωση αποκλειστικά και μόνον στο φορολογικό συντελεστή για τα μισθώματα από μισθώσεις κύριας κατοικίας (των κωδικών 103 & 104 φορολογικού εισοδήματος ακινήτων) κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε κάθε ισχύον φορολογικό κλιμάκιο, ήτοι:

* Για μισθώματα κύριας κατοικίας μέχρι 12.000 ευρώ από 15% σε 5%.

* Για μισθώματα από 12.001 έως 35.000 ευρώ από 35% σε 25%.

* Για μισθώματα από 35.001 ευρώ και άνω από 45% σε 35%.

Η δημοσιονομική απώλεια από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 10 μονάδες «θα ισοσταθμιστεί απόλυτα από τη φορολόγηση δεκάδων χιλιάδων νέων μισθώσεων κύριας κατοικίας που θα επακολουθήσουν», εκτιμά η Ομοσπονδία. Επιπλέον, η μεγάλη αύξηση της προσφοράς που θα επακολουθήσει και από την επανεκκίνηση της αντιπαροχής, σε συνδυασμό με την επαναλειτουργία της τραπεζικής δανειοδότησης που θα επιτρέψει σε πολλούς ενοικιαστές και πάλι να αγοράσουν ιδιόκτητη κατοικία, θα σταθεροποιήσουν και το ύψος των ενοικίων, λειτουργώντας πολύ πιο αποτελεσματικά από την επιδότηση ενοικίου, η οποία δε θα χρειάζεται πλέον.

Από βραχυχρόνιας μίσθωσης σε κύριας κατοικίας

«Μεγάλος αριθμός κατοικιών στις πόλεις της χώρας αποπερατώθηκαν, ανακαινίστηκαν, επιπλώθηκαν και αναρτήθηκαν στις διεθνείς πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε προηγούμενα χρόνια, όταν ακόμη η μη δήλωση των εισοδημάτων τους φαινόταν εύκολη λόγω της ανυπαρξίας θεσμικού και φορολογικού πλαισίου, αλλά και η ζήτηση καταλυμάτων ήταν πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά τους. Η θέσπιση της ήδη ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας, η αύξηση της προσφοράς σε σχέση με το ότι δε συνοδεύτηκε από αντίστοιχα αυξημένη ζήτηση καταλυμάτων για βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά και η μη αφαίρεση των τρεχουσών δαπανών (κοινοχρήστων, λογαριασμών κοινής ωφελείας, αποκατάσταση ζημιών κ.λπ.), από το φορολογητέο εισόδημα των ιδιοκτητών των κατοικιών αυτών, τους απέτρεψαν να λάβουν αριθμό μητρώου (ΑΜΑ) στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, δηλαδή να λειτουργήσουν μέσα στο νέο νομικό πλαίσιο. Οι κατοικίες αυτές, που υπολογίζονται σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες, θα αποσυρθούν πολύ σύντομα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες, πριν εφαρμοστεί το άρθρο 29 του νέου φορολογικού Νόμου 4646/2019. Όμως ο στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι η άμεση επιστροφή τους στην αγορά των μισθώσεων κύριας κατοικίας», τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News