Επίδομα αντί… σπιτιού

Οικονομία
Επίδομα αντί… σπιτιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ αναμένεται θύελλα πλειστηριασμών α’ κατοικίας

Τέλος στην προστασία της κύριας κατοικίας από την 1η Μάη και η κυβέρνηση, αναμένοντας ένα “τσουνάμι” πλειστηριασμών, που θα στερήσουν από δεκάδες χιλιάδες οικογένειες την κατοικία τους, σκοπεύει να προσφέρει μια κάποιου είδους “ανακούφιση”.

Το εξαιρετικά αυστηρό πλαίσιο του νέου νόμου προστασίας έχει ως αποτέλεσμα μέσα σε 30 ολόκληρες βδομάδες λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας να έχουν ρυθμιστεί μόλις... 234 δάνεια. Η πλήρης αποτυχία του πλαισίου είχε προδιαγραφεί ήδη από τη δημοσίευση των προαπαιτουμένων, τα οποία ουσιαστικά αφορούσαν ελάχιστους δανειολήπτες, κάτι που επαληθεύεται και στην πράξη, αφού, παρότι αυτοί που ξεκίνησαν τη διαδικασία είναι πάνω από 50.000, μόλις 234 κατάφεραν και να την... ολοκληρώσουν.

Η κατάργηση της προστασίας από την Πρωτομαγιά, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη κατάργηση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς, οδηγεί στην αναζήτηση ενός νέου μοντέλου το οποίο θα είναι εντός των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας και δε θα προκαλεί στρεβλώσεις.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο που αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το καλοκαίρι, τα νοικοκυριά που θα χάσουν το σπίτι τους θα λαμβάνουν ένα στεγαστικό επίδομα για το σπίτι που θα ενοικιάζουν, ανάλογα με την οικογενειακή και περιουσιακή τους κατάσταση.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η κυβέρνηση επιδιώκει ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών προσώπων, που θα ενσωματώσει όλα τα υπάρχοντα εργαλεία και ταυτόχρονα θα προσφέρει δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών. Αν και στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο πλαίσιο να είναι ακόμα πιο αυστηρό, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στα ευάλωτα νοικοκυριά να μη βρεθούν στο δρόμο ή ακόμα και, εάν χάσουν την πρώτη τους κατοικία, να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, κάθε οφειλέτης θα έχει δικαίωμα πτώχευσης, εφόσον όμως δεχτεί τη ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας του, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας, για να καλύψει τις οφειλές του.

Όσοι οφειλέτες χάσουν την πρώτη τους κατοικία, με βάση συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια θα επιδοτούνται, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες είτε συνεχίζοντας να μένουν στο ίδιο σπίτι, το οποίο όμως ενδεχομένως θα βρίσκεται στα χέρια της τράπεζας ή τρίτου μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας τους, είτε νοικιάζοντας κάποιο άλλο.

Το στεγαστικό αυτό επίδομα θα δίνεται αυστηρά και μόνο σε όποιον χάνει την πρώτη του κατοικία, ενώ για το ύψος του θα λαμβάνονται υπόψη μια σειρά κριτηρίων, όπως για παράδειγμα το εισόδημα, ο αριθμός των μελών νοικοκυριού, ή άλλες ειδικές περιπτώσεις, όπως μακροχρόνια άνεργοι, ΑμεΑ, υπερήλικοι κ.τ.λ. Μάλιστα, στα κονδύλια για το νέο στεγαστικό αυτό επίδομα σχεδιάζεται να προστεθούν και τα κονδύλια που σήμερα προβλέπονται για την κρατική επιδότηση του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, για δανειολήπτες που εντάσσονται στον νόμο και πληρούν τα σχετικά κριτήρια.

Η λογική του νέου πτωχευτικού φυσικών προσώπων είναι να εξαντληθεί κάθε περιθώριο πριν ο οφειλέτης χάσει το σύνολο της περιουσίας του. Σε πρώτη φάση, θα προβλέπεται εξωδικαστική προσπάθεια διευθέτησης, στην οποία τα εμπλεκόμενα μέρη θα αναζητούν μεταξύ τους τη λύση μέσω της αναδιάρθρωσης και της ρύθμισης του χρέους του οφειλέτη και σε αυτή τη φάση ο οφειλέτης θα υποχρεούται να συναινέσει στη ρευστοποίηση της περιουσίας του.

Ωστόσο, εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας ή του συνόλου της περιουσίας του οφειλέτη δεν καλύπτει το σύνολο των χρεών, ο οφειλέτης θα μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο και με αίτησή του να ζητήσει την πτώχευσή του. Το δικαστήριο θα μπορεί μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας να αποφασίσει την πλήρη διαγραφή οφειλών, δίνοντάς του μια δεύτερη ευκαιρία. Τα χρέη που θα περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο θα αφορούν χρέη τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς το Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ ή τρίτους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News