Αυξημένα κονδύλια για το νέο «Εξοικονομώ»

Οικονομία
Αυξημένα κονδύλια για το νέο «Εξοικονομώ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικά κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης

Την αύξηση των κονδυλίων ενεργειακής αναβάθμισης στη χώρα μας 3,5 φορές πάνω σε σχέση με τα κονδύλια που ισχύουν σήμερα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Ο στόχος του ποσοστού εξοικονόμησης ενέργειας, όπως είπε, ξεπερνάει το 38% στην τελική κατανάλωση μέχρι το 2030. Αυτό σημαίνει την ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κτηρίων ανά έτος. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι, έναντι του 1 δισ. ευρώ στην 7ετία που δόθηκε μέχρι σήμερα, οι δράσεις του υπουργείου από τώρα και στο εξής θα αφορούν στα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο!

Στη “Νέα Κρήτη” μίλησε όμως σήμερα, σχολιάζοντας (θετικά μεν, αλλά με σκεπτικισμό σε κάποια σημεία) τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης και αντιπρόεδρος της “Οικολογικής Παρέμβασης” Ηρακλείου Μιχάλης Προμπονάς.

Συγκεκριμένα, για τη χρηματοδότηση στην εξοικονόμηση ενέργειας, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι αυτή θα γίνεται με:

- Απευθείας ενισχύσεις των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών.

- Με χαμηλότοκα και μηδενικού επιτοκίου τραπεζικά δάνεια.

- Με αποτελεσματικές φορολογικές εκπτώσεις, και με επιπλέον κίνητρα για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, όπως π.χ. με τις εταιρείες ESCOs (Energy Service Companies).

Εξάλλου, ανακοίνωσε και στοιχεία που δείχνουν ότι έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ' Οίκον” με προϋπολογισμό 275 εκατομμυρίων ευρώ και την ένταξη σχεδόν 23.000 νοικοκυριών, ενώ έχουν προγραμματιστεί και τρεις ακόμη δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης: “Εξοικονόμηση για τις επιχειρήσεις”, το πρόγραμμα “Ηλέκτρα” για τα δημόσια κτήρια και μια ακόμη φάση του προγράμματος “Εξοικονομώ”.

«Είναι ένα καλό νέο για το περιβάλλον. Ένα καλό νέο για την οικοδομή. Και κυρίως ένα καλό νέο για τα νοικοκυριά, καθώς θα έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά πάνω από μισό εκατομμύριο κατοικίες μέχρι το 2030», δήλωσε ο υπουργός.

Στη συνέχεια, ο αρμόδιος υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου, αναφέρθηκε σε βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα που θα έρθει προς παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο τον προσεχή Μάρτιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες για την εκπόνηση και έγκριση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, από περίπου 12 χρόνια κατά μέσο όρο που χρειάζονται σήμερα, σε 2,5 χρόνια. Ξεκινά μεγάλο πρόγραμμα εκπόνησης πολεοδομικών σχεδίων για την κάλυψη στο σύνολο της επικράτειας με χρήσεις γης, έτσι ώστε να είναι σαφές σε κάθε σημείο τι επιτρέπεται να οικοδομηθεί.

Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου, από το 20% περίπου των δημοτικών ενοτήτων που καλύπτονται σήμερα με θεσμοθετημένες χρήσεις γης - ποσοστό που έχει επιτευχθεί σε διάστημα 35 ετών - ο στόχος είναι, σε βάθος τετραετίας, να καλυφθεί η επικράτεια σε ποσοστό 55%. Μόνο μέσα στο 2020 θα ανατεθεί η εκπόνηση τέτοιων σχεδίων σε 250 από τις συνολικά 1.035 δημοτικές ενότητες της χώρας.

Προσδιορισμός όρων δόμησης

Επιπλέον, με άλλο πρόγραμμα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, θα προσδιορίζονται - όπως γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες - οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες και οι όροι δόμησης στις περιοχές Natura 2000, που ως γνωστόν καλύπτουν περίπου το 30% της Ελλάδας. Το σημερινό καθεστώς ασάφειας στις περιοχές αυτές, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου, αντικαθίσταται από συγκεκριμένους κανόνες που θα προστατεύουν αποτελεσματικά το περιβάλλον και παράλληλα θα καθιστά δυνατή τη βιώσιμη ανάπτυξη κατοικίας και άλλων αναγκαίων δραστηριοτήτων, με σαφήνεια και χωρίς περιθώρια αυθαίρετων αποφάσεων από την πλευρά της διοίκησης.

«Άδειες δόμησης»

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που απλοποιούν τη διαδικασία έκδοσης αδειών, βελτιώνουν τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που δημιουργείται μέχρι σήμερα από τη διαφορετική ερμηνεία νόμων και άλλων νομοθετημάτων από τις κατά τόπου Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ), ούτως ώστε η πολεοδομική νομοθεσία να εφαρμόζεται με ενιαίο τρόπο σε όλη τη χώρα.

«Οικιστικές αναπλάσεις»

Τέλος, ο κ. Οικονόμου προανήγγειλε ότι εντός του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί το νέο νομοθετικό και διοικητικό πλαίσιο για τις αστικές αναπλάσεις. Όπως εξήγησε, «έχει ξεκινήσει η επεξεργασία μέτρων και ισχυρών κινήτρων - πολεοδομικών και οικονομικών - τα οποία θα μεταρρυθμίσουν ριζικά το καθεστώς των αστικών αναπλάσεων στη χώρα. Με τα μέτρα αυτά οι αναπλάσεις δε θα περιορίζονται πλέον μόνο σε πεζοδρομήσεις και διαμορφώσεις κοινοχρήστων χώρων, αλλά θα συμπεριλάβουν και τον εκσυγχρονισμό ή την ανανέωση των ιδιωτικών κτηρίων, προς την κατεύθυνση της αστικής αναγέννησης, δηλαδή της μορφής αναπλάσεων που σήμερα είναι κυρίαρχη διεθνώς. Θα αντιμετωπιστούν έτσι οι ακαμψίες, που συνδέονται π.χ. με την πολυδιάσπαση της ιδιοκτησίας στις παλαιές πολυκατοικίες που γηράσκουν, με το χάσμα μεταξύ των όρων δόμησης που ίσχυαν στην εποχή που αυτές κατασκευάστηκαν και των σημερινών, και με τη δυσκολία χρηματοδότησης, που σήμερα καθιστούν πολύ δύσκολη την ανανέωση του υπάρχοντος κτηριακού αποθέματος».

Natura 2000 - «Να δούμε τα μέτρα στην πράξη»

Αναφορικά με όλες αυτές τις ανακοινώσεις, στο πρώτο και βασικό ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης Μιχάλης Προμπονάς (πυρηνικός φυσικός και περιβαλλοντολόγος) λέει χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη”: «Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οπότε τα μέτρα που παίρνονται για προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, ώστε να περιοριστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων, είναι κάτι το σημαντικό. Γιατί δε φτάνει μόνο να εγκαταστήσουμε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Έχει μεγάλη σημασία και η εξοικονόμηση της ενέργειας. Και ο περιορισμός στη χρήση ορυκτών καυσίμων. Να μην υπάρχουν αέρια του θερμοκηπίου κ.λπ. Από ’κει και πέρα, θα πρέπει να δούμε και στην πράξη τα μέτρα αυτά. Δηλαδή, αν πρέπει να επενδύσεις ένα ποσό για να το πάρεις μετά, αυτό δεν μπορούν να το κάνουν εύκολα οι ιδιώτες. Από ’κει και πέρα έχει μεγάλη σημασία και η εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτήρια».

Για τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, ο Μιχάλης Προμπονάς τονίζει ότι «υπάρχουν οι φορείς διαχείρισης των περιοχών αυτών και υπάρχει κάποιο πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν. Έχουν κάποιες αρμοδιότητες. Αυτό θέλει η κυβέρνηση να το αλλάξει. Κάτι θέλει να αλλάξει σε ό,τι αφορά τις προστατευόμενες περιοχές. Μένει να δούμε στην πράξη τι ακριβώς θέλει να κάνει και με τους φορείς διαχείρισης. Βέβαια υπάρχουν αρμοδιότητες στους φορείς διαχείρισης... Απλώς λείπει η χρηματοδότηση. Πρέπει να παρθούν διάφορα μέτρα. Να στελεχωθούν με δυναμικό. Είναι πολλά λοιπόν τα θέματα που θα πρέπει να δούμε με τους φορείς διαχείρισης και δεν ξέρω σε ποια κατεύθυνση θα γίνουν οι όποιες αλλαγές...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News