Οικονομία

Η συμφέρουσα επένδυση που λέγεται «χρυσός»

Ασφαλές «καταφύγιο» με προοπτικές ανόδου

Ένα από τα πιο ασφαλή “λιμάνια” σε περιβάλλον αβεβαιότητας και κρίσεων, ο χρυσός, απευθύνεται σε επενδυτές όλων των δυνατοτήτων. Μεγάλα χαρτοφυλάκια, αλλά και ιδιώτες αναγνωρίζουν τη σταθερή αξία του αλλά και τις ευκαιρίες κερδών, αφού η τιμή του ενισχύεται, κατά μέσο όρο, κατά 10% τον χρόνο από το 1971, όταν ο χρυσός άρχισε να διαπραγματεύεται ελεύθερα.

Το 2019 ήταν μια καλή χρονιά, με άνοδο άνω του 18%, ενώ οι προοπτικές για φέτος είναι ακόμη πιο ισχυρές, με τη λάμψη του χρυσού να παραμένει αναλλοίωτη.

Πώς μπορεί να επενδύσει κάποιος σε χρυσό

Ο πιο απλός τρόπος για να επενδύσει κανείς σε χρυσό είναι να αγοράσει χρυσές λίρες Αγγλίας: μία λίρα Αγγλίας 22 καρατίων ζυγίζει 7,988 γραμμάρια, ενώ η μισή χρυσή λίρα ζυγίζει 3,99 γραμμάρια. Υπάρχουν, εξάλλου, και οι ράβδοι χρυσού, που διατίθενται σε μεγέθη από 5 έως 1.000 γραμμάρια.

Η μοναδική εμπορική τράπεζα στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται σε προϊόντα και υπηρεσίες χρυσού είναι η Τράπεζα Πειραιώς και είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος και διανομέας του Βασιλικού Νομισματοκοπείου της Μεγάλης Βρετανίας για τη διάθεση χρυσών λιρών Αγγλίας στη χώρα μας.

Στο Ηράκλειο, στη συμβολή των οδών 25ης Αυγούστου 62 και Κορωναίου, η Τράπεζα Πειραιώς έχει δημιουργήσει το Piraeus Gold, ενώ Piraeus Gold λειτουργεί στην Αθήνα, στην οδό Πανεπιστημίου 16, και σύντομα πρόκειται να ανοίξει ακόμα ένα στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για σημεία εξυπηρέτησης πελατών για προϊόντα και υπηρεσίες χρυσού, όπου ο πελάτης μπορεί να απευθυνθεί άμεσα και με ασφάλεια χωρίς να απαιτείται προγραμματισμένο ραντεβού. Κατόπιν ραντεβού, οι πελάτες μπορούν να εξυπηρετηθούν από την Τράπεζα Πειραιώς στη λεωφόρο Συγγρού 87, στην Αθήνα, και στην περιφέρεια, μέσω οποιουδήποτε καταστήματος, μπορεί να σταλεί κεντρικά χρυσός για εκτίμηση.

Εάν θέλει κανείς να πουλήσει ή να αγοράσει χρυσές λίρες Αγγλίας, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται με βάση το “Ημερήσιο δελτίο τιμών συναλλάγματος και τραπεζογραμματίων” που εκδίδει καθημερινά η Τράπεζα Πειραιώς, εφόσον αφορούν σε έως και 30 χρυσές λίρες Αγγλίας ή 60 μισές χρυσές λίρες Αγγλίας ή 300 γραμμάρια ράβδων χρυσού, ενώ πάνω από το όριο αυτό οι συναλλαγές πραγματοποιούνται με ειδική - βελτιωμένη - τιμή που προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς.

Η αγορά ή πώληση για μέχρι 10 χρυσές λίρες γίνεται από την τράπεζα χωρίς προμήθεια ταμείου, ενώ από τις 11 λίρες και πάνω υπάρχει προμήθεια ταμείου 15 ευρώ για την αγορά και 10 ευρώ για την πώληση.
Πέρα από την αγορά και πώληση προϊόντων χρυσού, η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω ειδικής Μονάδας, στελεχωμένης με εμπειρογνώμονες ειδικούς στην εκτίμηση χρυσών λιρών και εξοπλισμένη με φασματογράφους τελευταίας τεχνολογίας, προσφέρει επίσης υπηρεσίες εκτίμησης/ελέγχου γνησιότητας χρυσών λιρών. Η εκτίμηση της κάθε χρυσής λίρας κινείται, με ΦΠΑ, περίπου σε 0,50 ευρώ.
Επιπλέον, η Πειραιώς παρέχει υπηρεσίες φύλαξης χρυσών λιρών σε ειδικές εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας. Το κόστος του λογαριασμού φύλαξης, ο οποίος είναι άμεσα προσβάσιμος στον πελάτη, κινείται, μαζί με ΦΠΑ, στα 37 ευρώ ετησίως.


Ένα από τα πλεονεκτήματα του λογαριασμού φύλαξης που υπάρχουν για τον κάτοχο λιρών, εκτός από την ασφάλεια και την προστασία των χρυσών λιρών από φθορές που θα μείωναν την αξία πώλησής τους, είναι ότι, όταν θελήσει να τις πωλήσει, δε χρειάζεται να περάσει από διαδικασία εκτίμησης.

Τι δίνει μια επένδυση σε χρυσό

· Καταρχάς, ο επενδυτικός χρυσός είναι πηγή μακροπρόθεσμων αποδόσεων: Όπως προαναφέρθηκε, η τιμή του χρυσού αυξάνεται κατά 10% σε μέσο όρο ετησίως από το 1971, όταν ο χρυσός άρχισε να διαπραγματεύεται ελεύθερα μετά την κατάρρευση του συστήματος Bretton Woods.
· Η επένδυση σε χρυσό είναι στοιχείο διαφοροποίησης ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε περιόδους χρηματοοικονομικών κρίσεων, κατά τις οποίες οι επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια από αγορές υψηλού επενδυτικού ρίσκου.
· Η επένδυση σε χρυσό δεν έχει πιστωτικό κίνδυνο και προσφέρει υψηλή εμπορευσιμότητα: Ο χρυσός δεν ενέχει κίνδυνο αντισυμβαλλόμενου, όπως οι υπόλοιπες μορφές επένδυσης, ενώ προσφέρει υψηλή εμπορευσιμότητα, καθώς εκτιμάται ότι η αξία του φυσικού χρυσού που διακρατούν κεντρικές τράπεζες και επενδυτές ξεπερνά τα 3 τρισ. δολάρια.
· Αποτελεί μέσο βελτίωσης της σχέσης ρίσκου-απόδοσης ενός χαρτοφυλακίου: Σύμφωνα με μελέτες, η ύπαρξη επενδυτικού χρυσού σε ποσοστό από 2% έως και 5% στο μέσο χαρτοφυλάκιο συνταξιοδοτικών ταμείων την τελευταία 10ετία θα επιτύγχανε μεγαλύτερες αποδόσεις σε συνδυασμό με μειωμένο ρίσκο. Όσο υψηλότερο το ρίσκο ενός χαρτοφυλακίου - σε όρους μεταβλητότητας, ρευστότητας ή συγκέντρωσης επενδύσεων - τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα χρυσού που απαιτείται για να αντισταθμίσει το ρίσκο αυτό.
Ο χρυσός, τέλος, πέρα από επένδυση, αποτελεί και ιδανικό δώρο, αφού κανείς μπορεί να αγοράσει και να δωρίσει χρυσές λίρες ή ράβδους χρυσού, δίνοντας ιδιαίτερη αξία σε σημαντικές περιστάσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια