Οικονομία

Τουρισμός: 69 νέες άδειες για ξενοδοχεία στην Κρήτη

Το ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στον τουρισμό δείχνει τη δυναμική και τις προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου

Όχι μία και δύο, αλλά 346 άδειες για νέα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα στη χώρα, μεταξύ αυτών 69 στην Κρήτη, εκδόθηκαν εντός του 2019.

Συγκεκριμένα, η έρευνα που έγινε κατέγραψε την έκδοση τουλάχιστον 346 αδειών σε περισσότερες από 50 περιοχές της χώρας, με το ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στον τουρισμό να δείχνει για ακόμη μια φορά τη δυναμική που έχει αποκτήσει ο τομέας αλλά και τις προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου για τη διατήρηση της ανοδικής πορείας. Ενώ την ίδια στιγμή, δεκάδες επαγγέλματα και άλλοι κλάδοι της οικονομίας επωφελούνται από την ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα στον χώρο του τουρισμού.

Αυτό οφείλει να το λάβει σοβαρά υπόψη της η κυβέρνηση, ώστε με τις αποφάσεις της να βελτιώσει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα και κυρίως να περιορίσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ταχύτερη υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων.

Ειδικότερα, το τελευταίο δωδεκάμηνο εγκρίθηκαν από τις κατά τόπους υπηρεσίες δόμησης, από τις Εφορίες Αρχαιοτήτων και από τις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος, 77 νέες άδειες ανέγερσης ξενοδοχείων, 40 άδειες εκσυγχρονισμών ξενοδοχείων, 82 άδειες αλλαγής χρήσεων και επεκτάσεων, 47 εγκρίσεις περιβαλλοντικών και αρχαιολογικών όρων και 100 άδειες που αφορούν σε τουριστικά καταλύματα.

Κεντρικό ρόλο η Κρήτη

Πρωταγωνιστική θέση έχει η Κρήτη με 69 συνολικά εκδοθείσες άδειες και εγκρίσεις, ακολουθεί η Αθήνα με 28 άδειες, η Μύκονος με 16, η Κως με 15 άδειες, η Ζάκυνθος με 14, η Κέρκυρα με 13 άδειες, η Ρόδος και η Νάξος από 12 άδειες, η Χαλκιδική με 10, η Θεσσαλονίκη με 9, η Σαντορίνη με 8, η Δυτική και Ανατολική Μάνη, η περιοχή του Παγγαίου, η Κεφαλονιά, καθώς και το Ναύπλιο από 7 άδειες, η Πρέβεζα και οι περιοχές Πύλου-Νέστορος από 6 άδειες, η Πάρος, η Σκιάθος και οι περιοχές της Κατερίνης από 5 άδειες, η Θάσος, η Σύρος και η Άνδρος.

Από 4 άδειες, η Πάργα, η Πάτρα, τα Ιωάννινα, η Κάρπαθος, η Λήμνος, η Σκύρος, τα Σύβοτα, η Ίος, η Χίος, η Κύθνος και η Ξάνθη από 3 άδειες, οι Σπέτσες, η Κάρυστος, η Κάλυμνος, η Ηγουμενίτσα, ο Λαγκαδάς, η Αλεξανδρούπολη, η Δημητσάνα, το Άνω Κουφονήσι και η Μήλος από 2 άδειες, ενώ από μία άδεια για νέα ξενοδοχεία, τουριστικές κατοικίες, εγκρίσεις και εκσυγχρονισμούς έλαβαν Καλαμάτα, Κοζάνη, Κορινθία, Πογωνιά, Αλμωπία, Πάλαιρος, Σύμη, Τσαγκαράδα, Αράχωβα, Μονεμβασιά, Ελαφόνησος, Αλόννησος, Σάμος, Λέσβος, Κρανίδι, Άργος, Βυτίνα, Σπάρτη, Προσοτσάνη, Τριφυλία, Μεσολόγγι, Ναύπακτος, Μύτικας, Κύθηρα, Ηλεία και Φλώρινα.

Νέα ξενοδοχεία στα Χανιά

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες Αρχές οι επιχορηγήσεις επενδυτικών σχεδίων για ξενοδοχεία στα Χανιά.

Αναλυτικά, η Περιφέρεια Κρήτης ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης Easy Living ΙΚΕ, που αναφέρεται στην ίδρυση ξενοδοχείου 3 αστέρων δυναμικότητας 38 δωματίων των 100 κλινών, στη θέση Καλαμάκι του οικισμού Κάτω Γαλατά Χανίων, συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 1.851.881,67 ευρώ και συνολικού ενισχυόμενου κόστους ίσου με 1.805.858,80 ευρώ.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Κρήτης ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης “Χαρούπια Α.Ε.”, που αναφέρεται στην ίδρυση ξενοδοχείου 3 αστέρων, Boutique Hotel, δυναμικότητας 29 κλινών στην παλιά πόλη των Χανίων, συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 1.212.140,75 ευρώ και συνολικού ενισχυόμενου κόστους ίσου με 1.046.841,45 ευρώ.

Αναλυτικά, οι εταιρείες οι οποίες προέβησαν στις αιτήσεις ανέγερσης, επέκτασης, εκσυγχρονισμού και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων στο νησί μας την Κρήτη είναι οι εξής: Κένταυρος Α.Ε., Χ.Γ. Κασμιρλής Α.Ε., Αναστασία Κεφαλογιάνννη & ΣΙΑ, Στέλλα Πολάρις Κρέτα Α.Ε., Μανούσακα Α. & Ξυγκάκης Ι. ΙΚΕ, Λεμονάκης Α.Ε., Παντελής Σαπουνάκης Α.Ε., Κ. Μπαντουβάς Α.Ε., Ε. Ντουντουλάκης ΑΕΕ, Στέλλα Πόλαρις Κρέτα Α.Ε., Μανούσακα Α. & Ξυγκάκης Ι. ΙΚΕ, Θεόφιλος Χαλκιαδάκης Α.Ε., Ελούντα ΜΑΡΜΗΝ Α.Ε., Ακτή Κανάρη Α.Ε., Μitos AΞΤΕ και Plakias ATTE, Bali Grand Luxury IKE, Βασσάκης Ξενοδοχειακή Τουριστική Α.Ε., Κανακαράκη Μαρίνα και ΣΙΑ Ο.Ε., Μπεζαντάκος ΙΚΕ, Diman A.E., Παντελής Α.Ε., Χριστουλάκης Α.Ε., Ε. Κρομμυδάκης Α.Ε., Ακτή Κανάρη Α.Ε., ΜΑΡΕΜ ΑΞΤΕΕ, Monastery Estate Chania, Κτήμα Μοναστήρι Χανιά - Ξενοδοχειακή Α.Ε., Ελαιόδεντρο Ο.Ε., Down Town Hotels A.E., Αστέρας Α.Ε., Έλαια ΑΕΤΕ, Διαχείριση Ακινήτων Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε., Βiriribo IKE, Creta Holiday IKE, Μαντωνανάκης ΙΚΕ και ΑΕΤΕ ΤΕΑΒ Α.Ε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια