Οικονομία

Η πρώτη αναβάθμιση του 2020 από τη Fitch

Δύο “σκαλοπάτια” μακριά από την “επενδυτική βαθμίδα”

Το “μπαράζ” των αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής δυνατότητας της Ελλάδας, διά της οποίας η κυβέρνηση περιμένει τα ελληνικά ομόλογα να φτάσουν έως τα μέσα του 2021 στην “επενδυτική βαθμίδα”, ξεκίνησε από τη Fitch.

Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε “BB” από “BB-“, με σταθερές προοπτικές, προχώρησε η Fitch, ανοίγοντας τον “χορό” των αξιολογήσεων για το 2020, λίγα 24ωρα πριν την έλευση των στελεχών της στην Αθήνα, για την παρουσίαση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών.

Έτσι, πλέον, η Ελλάδα βρίσκεται μόλις δύο “σκαλοπάτια” μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.

Οι αναλυτές έχουν εκτιμήσει πως η Ελλάδα θα δεχτεί αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις από τους οίκους φέτος, και η αγορά ανέμενε ευρέως αναβάθμιση των προοπτικών της από τη Fitch, ωστόσο η αναβάθμιση του rating αποτελεί σίγουρα ένα ακόμα πιο “καλό νέο” για τα ελληνικά assets αλλά και για την πορεία τους προς την επενδυτική βαθμίδα.

Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, η αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι «η βιωσιμότητα του χρέους της γενικής κυβέρνησης συνεχίζει να βελτιώνεται, υποστηριζόμενο από το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, τη συνεχιζόμενη βελτίωση του ΑΕΠ καθώς και τη συνεχιζόμενη υπεραπόδοση στο δημοσιονομικό μέτωπο έναντι των στόχων».

Προσθέτει επίσης ότι οι θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία «αντανακλούν τις βελτιούμενες προσδοκίες για πολιτική σταθερότητα και εφαρμογή των απαραίτητων πολιτικών μετά τις εκλογές του Ιουλίου, καθώς και την αυξανόμενη πεποίθηση ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα συνεχίσει να υποχωρεί με σταθερό ρυθμό».

Η Fitch σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προχώρησε με ταχείς ρυθμούς στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, και ξεκίνησε να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ποιότητας ενεργητικού του τραπεζικού τομέα. Καταβάλλει επίσης προσπάθειες για να δώσει νέα ώθηση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Ο οίκος επισημαίνει ότι «οι εξελίξεις αυτές στηρίζουν τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και ενισχύουν την πεποίθηση ότι η σχέση της με τους Ευρωπαίους πιστωτές της θα παραμείνει εποικοδομητική».

Όπως τονίζει η Fitch, επί του παρόντος, η εκτίμησή της για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ παραμένει αμετάβλητη, στο 1,2%, αλλά προσθέτει ότι η απτή πρόοδος που επιτυγχάνεται επί της πολιτικής ατζέντας της κυβέρνησης (με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την προσέλκυση επενδύσεων) «θα μπορούσε να στηρίξει μεσοπρόθεσμα τη βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης».

Ο οίκος σημειώνει επίσης ότι έχει πλέον μεγαλύτερη εμπιστοσύνη πως η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης «θα παραμείνει συνετή». Αναμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης θα φτάσει το 4% του ΑΕΠ το 2019, ξεπερνώντας τον στόχο του 3,5%. Αυτό, όπως τονίζει, είναι το τέταρτο διαδοχικό έτος κατά το οποίο η Ελλάδα υπερβαίνει τους στόχους που έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους πιστωτές της.

Εκτιμά, επίσης, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωθεί στο 3,5% και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2020 και το 2021 αντίστοιχα. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί τους δημοσιονομικούς στόχους από το 2021 και μετά, στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς ότι θα λαμβάνονται υπόψη η δημοσιονομική και οικονομική μεγέθυνση, καθώς και η πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Τονίζει, μάλιστα, ότι μια μείωση του στόχου κατά 1% του ΑΕΠ θα μπορούσε να αποτελέσει ουσιαστικό κίνητρο για την οικονομία.

Η εκτίμηση της Morgan Stanley

«Σε μια κίνηση-έκπληξη σε σχέση με τις προσδοκίες, ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα σε “BB”», σημειώνει η Morgan Stanley σε νέο της note, επισημαίνοντας πως πλέον η Ελλάδα απέχει τώρα μόνο δύο βαθμίδες από την κατηγορία της “επενδυτικής βαθμίδας” από τουλάχιστον έναν από τους τέσσερις οίκους αξιολόγησης τους οποίους η ΕΚΤ “ακούει”, έτσι ώστε να αξιολογεί την επιλεξιμότητα για το QE.

Όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, η αναβάθμιση αυτή προσθέτει «περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας είναι σε θετική πορεία. Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους βελτιώνεται σταδιακά και η οικονομική ανάκαμψη φαίνεται πως “ανεβάζει” μομέντουμ επίσης».

Έτσι, η αμερικάνικη τράπεζα σημειώνει πως παραμένει «θετική» για τον οικονομικό κύκλο και εκτιμά ότι η Ελλάδα «θα παραμείνει στις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις και συνετές δημοσιονομικές πολιτικές». «Όλα αυτά θα συνεχίσουν να λειτουργούν θετικά στην αξιολόγηση της χώρας από τους οίκους», επισημαίνει. Για τις αγορές, τονίζει, «η πιθανότητα της Ελλάδας να ανακτήσει την “επενδυτική βαθμίδα”, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί στη συνέχεια, πιθανόν να βρεθεί στο επίκεντρο φέτος».

Οι επενδυτές, σημειώνει, «θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το β' τρίμηνο του έτους για την επόμενη “ετυμηγορία” των οίκων, με τη S&P και την DBRS (24 Απριλίου έχει προγραμματιστεί η αξιολόγησή τους) να διατηρούν την ελληνική αξιολόγηση μία βαθμίδα κάτω από τη Fitch, δίνοντας ωστόσο θετικές προοπτικές, κάτι που σηματοδοτεί την πιθανότητα θετικής αξιολόγησης βραχυπρόθεσμα». Η βαθμολογία από τη Moody's για την Ελλάδα είναι η χαμηλότερη και το επόμενο review της θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαΐου, ενώ η Fitch, η οποία δίνει πλέον την υψηλότερη βαθμολογία, θα επαναξιολογήσει πάλι στα τέλη Ιουλίου.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια