Οικονομία

Eurostat - Έλληνες καταναλωτές: Ένας στους τρεις δεν πληρώνει ούτε… τα βασικά

Όταν ψωνίζουν, οι δαπάνες αφορούν σε είδη διατροφής

Πολύ δύσκολη εξακολουθεί να είναι η καθημερινότητα για τα ελληνικά νοικοκυριά, με σχεδόν ένα στα τρία να μην μπορεί να πληρώσει εγκαίρως τους λογαριασμούς του. Οι καταναλωτές δουλεύουν για να πληρώνουν - όσο μπορούν τουλάχιστον - λογαριασμούς και φόρους. Ακόμη και όταν ψωνίζουν, οι δαπάνες αφορούν κυρίως σε βασικά είδη διατροφής.

Οι πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά νοικοκυριά αποτυπώνονται σε όλες τις σχετικές έρευνες της Eurostat και ειδικά στα στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι το ποσοστό των Ελλήνων σε κίνδυνο φτώχιας και αποκλεισμού είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ε.Ε. των 28 κρατών-μελών (πάνω από 34%), μετά από εκείνο σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Η Ελλάδα πετυχαίνει δε και μια αρνητική πρωτιά άκρως ενδεικτική για την καθημερινή πάλη μεγάλης μερίδας των πολιτών να τα βγάλουν πέρα.

Πρόσφατη έρευνα της Eurostat έδειξε ότι το 2018 το ποσοστό των νοικοκυριών που δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον λογαριασμό των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας (ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, θέρμανση, νερό κ.τ.λ.) εγκαίρως ήταν 35,6% - δηλαδή περίπου πέντε φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο στην Ε.Ε. των 28 κρατών-μελών.

Συγκεκριμένα, στο σύνολο της κοινότητας το 7% των νοικοκυριών δεν είχε τη δυνατότητα το 2018 να πληρώσει εγκαίρως τους λογαριασμούς, με το ποσοστό να έχει μειωθεί πάνω από 10% το 2013. Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για οικογένειες με παιδιά και ειδικά για τις μονογονεϊκές, στις οποίες το ποσοστό φτάνει στο 14%.

Μετά την Ελλάδα το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό (30%) καταγράφεται στη Βουλγαρία, ενώ ακολουθούν Κροατία (17,5%), Ρουμανία (14,4%) και Σλοβενία (12,5%). Ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα και η Κύπρος, όπου το 12,2% των νοικοκυριών αδυνατούσε να πληρώσει εγκαίρως τους λογαριασμούς του. Στον αντίποδα σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Τσεχία, η Σουηδία και η Αυστρία το ποσοστό κινείται κοντά στο 2%.

Ακόμη μια έρευνα αποκαλύπτει ότι ο ΦΠΑ στην Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην Ευρωζώνη, μαζί με τη Φιλανδία, και την πέμπτη θέση αν η σύγκριση γίνει με όλα τα μέλη της Ε.Ε.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια