Οικονομία

Έτσι θα έρθουν νέες φοροελαφρύνσεις

Η κυβέρνηση «κυνηγά» μειωμένα πλεονάσματα

Άλλος ένας γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών ξεκίνησε χθες. Οι διαδοχικές διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο να προωθεί τη θέση για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο μέσα από άμεση ή έμμεση μείωση των πλεονασμάτων. Και τούτο ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει την πρωθυπουργική πρόθεση εμπροσθοβαρούς μείωσης των φόρων και των εισφορών για να αυξηθεί η χρηματοδότηση των επενδύσεων.

Χθες, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup (σ.σ. στο οποίο δεν υπάρχει επισήμως θέμα “Ελλάδα”), ο ΥΠ.ΟΙΚ. Χρήστος Σταϊκούρας είχε επαφές με εκπροσώπους των Θεσμών, στους οποίους επρόκειτο να θέσει το ελληνικό ζήτημα. Είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς και με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Στη συνέχεια το κέντρο βάρους μεταφέρεται στην Αθήνα. Οι επικεφαλής των δανειστών, έχοντας πλέον λάβει την “εικόνα” από τα κλιμάκια που είχαν διαδοχικά ραντεβού με το ελληνικό επιτελείο όλη την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκινούν την κάθοδό τους για τη μετα-προγραμματική αξιολόγηση.

Την ατζέντα από πλευράς Θεσμών ανέδειξε ο εκπρόσωπος του ESM, ο οποίος ανέφερε ότι θα δώσουν έμφαση στην εκτέλεση προϋπολογισμού, στην πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, στον χρηματοπιστωτικό τομέα (με έμφαση στα “κόκκινα” δάνεια, στο σχέδιο “Ηρακλής”, στις αλλαγές του Πτωχευτικού Δικαίου και στην παροχή δανείων), στις ιδιωτικοποιήσεις, στο Υπερταμείο, στις συντάξεις, στην αγορά εργασίας και στον τομέα Υγείας.

Η παρούσα αξιολόγηση δε συνδέεται με πακέτο “δόσεων”. Ωστόσο, μια πολύ θετική έκθεση (σ.σ. οι ανακοινώσεις αναμένονται προς το παρόν στις 26 Φεβρουαρίου και θα επικυρωθούν πολιτικά τον Μάρτιο) συνδέεται με την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη μείωση των πλεονασμάτων και τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο.

Τα τρία αιτήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα στην Αθήνα από αύριο Τετάρτη 22 Ιανουαρίου μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει επί τάπητος το θέμα του δικαιώματος μεταφοράς υπερ-πλεονασμάτων από έτος σε έτος. Ο λόγος για τον μηχανισμό που έχει ξεκινήσει ως πρόταση του ΔΝΤ και η κυβέρνηση τεκμηριώνει με τεχνοκρατικά επιχειρήματα ότι μπορεί να καταστεί εφικτός χωρίς παρενέργειες στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, αλλά και με ευεργετικό τρόπο για την ανάπτυξη και την οικονομία.

Το θέμα αυτό αποτελεί το πρώτο (από τα τρία συνολικά) βήματα για χαμηλότερα πλεονάσματα. Επιπλέον:

* Έως τον Ιούνιο η ελληνική πλευρά επιχειρεί να έχει προχωρήσει τη διαπραγμάτευση για την αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων ούτως ώστε να μην τροφοδοτούν τη μείωση του χρέους αλλά συμφωνημένες επενδύσεις. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο έχει προγραμματιστεί να εκδοθεί η επόμενη έκθεση των Θεσμών για την έκτη αξιολόγηση, η οποία συνδέεται με κέρδη ομολόγων.

* Παράλληλα προχωρά το ελληνικό αίτημα για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά, το οποίο επισήμως θα αποτυπωθεί στον μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό που θα πρέπει να καταθέσει το ΥΠ.ΟΙΚ. στη Βουλή και στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο-Μάιο.

Εκπτώσεις... ενόψει

Η επαναφορά ειδικών εκπτώσεων φόρου εισοδήματος έχει πέσει στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Τα σχετικά αιτήματα έχουν τεθεί από διάφορους φορείς και εξετάζονται θετικά από το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο, πάντα, των δημοσιονομικών περιθωρίων που πρόκειται να δημιουργηθούν στο μέλλον.

Συγκεκριμένα οι φοροαπαλλαγές που έχουν πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών αφορούν, μεταξύ άλλων:

- Την επαναφορά της έκπτωσης φόρου για τα ασφάλιστρα ιδιωτικής ασφάλισης ζωής και αποταμίευσης. Η συγκεκριμένη έκπτωση φόρου υπήρχε, έστω και “ψαλιδισμένη”, μέχρι και το φορολογικό έτος 2013 και ανερχόταν σε 10% επί των καταβαλλόμενων ασφαλίστρων.

- Την επαναφορά μερικής έκπτωσης από τον φόρο των τόκων που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι για την εξυπηρέτηση στεγαστικού δανείου με το οποίο αποκτήθηκε πρώτη κατοικία. Και η συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή παρεχόταν μέχρι τα πρώτα χρόνια της κρίσης, αλλά καταργήθηκε στο πλαίσιο των μνημονιακών παρεμβάσεων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Η επαναφορά των συγκεκριμένων εκπτώσεων φόρου - σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς - αναμένεται να δώσει “οξυγόνο” σε σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η οικοδομή και η ασφάλιση, ειδικά σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερο “οξυγόνο” προκειμένου να ανακάμψει ταχύτερα.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η επαναφορά των συγκεκριμένων φοροαπαλλαγών και άλλων παρεμβάσεων φορολογικής ελάφρυνσης θα έχει τύχη μόνο στην περίπτωση που υπάρξει αίσιο τέλος στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022, και η κυβέρνηση επιθυμεί να μειωθούν από το 2021 - ή και φέτος ακόμη αν γίνει δεκτό - στο 2,5% ή και 2%. Η μείωση αυτή θα δώσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για τη θέσπιση περισσότερων φορολογικών ελαφρύνσεων.

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο τέθηκε το θέμα της επαναφοράς φορολογικών κινήτρων για την ιδιωτική ασφάλιση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια