Οικονομία

Σε μία δόση θα δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Αυξήσεις για όσους ολοκληρώσουν τον ασφαλιστικό τους βίο από τη στιγμή που έχουν συμπληρώσει 30 έτη εργασίας και μία ημέρα.

Σε μία δόση θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους από 1ης Οκτωβρίου 2019, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παρουσιάζοντας το νέο ασφαλιστικό.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «θα υπάρχουν αυξήσεις για όσους ολοκληρώσουν τον ασφαλιστικό τους βίο από τη στιγμή που έχουν συμπληρώσει 30 έτη εργασίας και μία ημέρα. Η δεύτερη κατηγορία δικαιούχων που καλύπτει το νέο ασφαλιστικό αφορά και όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά τον νόμο Κατρούγκαλου και αυτοί θα πάρουν επίσης αυξήσεις».

Ερωτηθείς για τις επικουρικές συντάξεις, είπε ότι «όσες συντάξεις ήταν πάνω από 1.300 ευρώ είχαν κοπεί και αυτές επανέρχονται». Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεσοσταθμική αύξηση είναι 95 ευρώ και μπορεί να φτάσει στο πιο ακραία παράδειγμα στα 250 ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι η αναδρομικότητα θα είναι από την 1η Οκτωβρίου, ενώ περιγράφοντας το χρονοδιάγραμμα είπε ότι «πρώτα έρχεται ο νόμος στη Βουλή, βγαίνει το ΦΕΚ και από τότε πρέπει να γίνει επανυπολογισμός σε όλες τις συντάξεις και τότε όλα τα αναδρομικά θα καταβληθούν εφάπαξ σε μια δόση». Εκτίμησε, δε, ότι οι συνολικά ωφελημένοι από τον επανυπολογισμό θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο, προσθέτοντας ότι ο επανυπολογισμός θα έχει ολοκληρωθεί γύρω στο Πάσχα. Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ακόμα τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «καμία σύνταξη δε θα μειωθεί από εδώ και πέρα», κάνοντας λόγο για νόμο-ελπίδα «που αλλάζει το στάτους του ασφαλιστικού συστήματος». Διατύπωσε, επίσης, την εκτίμηση ότι στα μέσα του 2022 δε θα υπάρχει καμία εκκρεμότητα από τις παλιές συντάξεις, που συνολικά έχουν ξεπεράσει τις 1.000.000.

Ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι το νέο ασφαλιστικό που θα τεθεί σε διαβούλευση έως αύριο Τρίτη είναι απολύτως ασφαλές και βιώσιμο έως και το 2070. Τόνισε ότι δε θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις και πως οι ωφελημένοι θα αγγίξουν το 1 εκατομμύριο.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι από τα μέσα του 2020 δε θα υπάρχει καμία απλήρωτη σύνταξη και πρόσθεσε ότι η παρακράτηση της σύνταξης σε όσους (συνταξιούχους) εργάζονται θα είναι πλέον μόνο 30%, ενώ επανέρχεται στο 70% η σύνταξη στους εργαζόμενους συνταξιούχους. Ακόμη, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι θεσπίζονται επικουρικά ταμεία με μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια