Οικονομία

Συντάξεις: Θα δουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι – Τα νεότερα στοιχεία

Τι θα προβλέπει το νέο ασφαλιστικό

Όλο και περισσότερα στοιχεία για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προετοιμάζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και σύντομα θα φέρει προς δημόσια διαβούλευση γίνονται γνωστά κάθε μέρα. Χθες τα σχετικά νέα δόθηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς Βρούτση και Μηταράκη.

«Το 2020 πράγματι θα είναι μια θετική χρονιά για τους συνταξιούχους, καθώς για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια θα δουν αυξήσεις και στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις τους», ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας για τα αναδρομικά και το νέο ασφαλιστικό στον ΑΝΤ1».

Σχετικά με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, ο κ. Μηταράκης ανέφερε: «Η απόφαση του ΣτΕ της 4ης Οκτωβρίου έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλου και ιδιαιτέρως χαμηλά τα ποσοστά αναπλήρωσης ειδικά για τις περιπτώσεις συνταξιούχων με πολλές δεκαετίες στην αγορά εργασίας. Βασικός στόχος του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο θα βγει προς διαβούλευση εντός του τρέχοντος μηνός, είναι η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης», ανέφερε ο υφυπουργός, συμπληρώνοντας: «Το ΣτΕ είχε σχολιάσει στις αποφάσεις του πως τα ποσοστά αναπλήρωσης στις ανώτατες κατηγορίες δεν έφταναν ούτε το 50%. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τα ποσοστά αναπλήρωσης για πάνω από 30 με 35 έτη ασφάλισης. Αυτό, συνδυαστικά με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων, ο οποίος θα αφορά τις χαμηλότερες συντάξεις, συνεπάγεται μια συνολική αύξηση για όλες τις κοινωνικές ομάδες».

«Στόχος μας είναι ένα ασφαλιστικό δίκαιο αλλά και μακροχρόνια βιώσιμο. Χωρίς κανένα χρηματοδοτικό κενό ούτε για τους νυν συνταξιούχους, ούτε για τους νυν εργαζόμενους», τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας.

Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης, αναφερόμενος στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, υπογράμμισε πως έχουν τεθεί τέσσερις βασικοί στόχοι: «Πρώτον, η αλλαγή στα ποσοστά αναπλήρωσης για πάνω από 30 έτη ασφάλισης, δεύτερον, η άρση του αντισυνταγματικού πλαφόν των 1.300 ευρώ που οδήγησε σε περικοπές των επικουρικών συντάξεων το 2016, τρίτον, η αλλαγή του συστήματος εισφορών και, τέλος, η καταπολέμηση του ηλικιακού ρατσισμού που υπάρχει στο ασφαλιστικό μας σύστημα, με την αλλαγή των δυσμενών διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου για τους συνταξιούχους που παραμένουν στην αγορά εργασίας, καθώς σήμερα προβλέπεται 60% περικοπή στη σύνταξή τους».

Σε σχέση με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Το ποσό που είχε προβλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι φέτος αυξημένο κατά 140 εκατ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται στον προϋπολογισμό του 2020 και θα πάνε όλα στους συνταξιούχους. Τα χρήματα αυτά θα καταλήξουν στους συνταξιούχους είτε μέσω μόνιμων αυξήσεων στις συντάξεις τους από την αλλαγή στα ποσοστά αναπλήρωσης, είτε μέσα από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων».

Τέλος, ως προς την πιλοτική δίκη και τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο κ. Μηταράκης ανέφερε: «Υπάρχουν δύο τύποι αναδρομικών. Τα πρώτα αναδρομικά είναι εκείνα που προκύπτουν από την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου. Αυτά θα τα “θεραπεύσουμε” νομοθετώντας μέσα από το νέο ασφαλιστικό. Οι νέες διατάξεις θα έχουν αναδρομική ισχύ από 4 Οκτωβρίου 2019 προκειμένου να μην τεθεί ζήτημα νέων αναδρομικών και σε καμία περίπτωση δε θα υπάρξουν μειώσεις. Η δεύτερη περίπτωση αφορά σε υποθέσεις προσφυγής των συνταξιούχων κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Εμείς σαν υπουργείο Εργασίας ζητήσαμε διαμέσου του ΕΦΚΑ να πάμε σε μια πιλοτική δίκη στο ΣτΕ, προκειμένου να ακουστούν όλα τα επιχειρήματα για όλα τα θέματα που έχουν εγείρει οι συνταξιούχοι και να δοθεί το συντομότερο δυνατό οριστική λύση».

Την ίδια ώρα, αυξήσεις σε κύρια και επικουρική σύνταξη για πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους θα προβλέπουν οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης που προβλέπεται να έρθει στη Βουλή για ψήφιση εντός του Ιανουαρίου, όπως προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής” ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης στη συνέντευξή του εξηγεί ότι «με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αυξάνεται κατά 50% ο συντελεστής ανταπόδοσης για το “κομμάτι” της ανταποδοτικής σύνταξης που θα λαμβάνουν όσοι αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν με πλήρη ασφαλιστικό βίο 40 ετών, ενώ οι αυξήσεις στο τελικό ποσό της κύριας σύνταξής τους θα ξεκινούν και θα κλιμακώνονται από τα 30 έτη και μία μέρα ασφάλισης».

Ο κ. Βρούτσης δηλώνει ακόμη ότι προβλέπεται η δημιουργία μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και «προς τούτο», όπως λέει, «προβλέπεται αυξημένη ετήσια χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος κατά 0,5% του ΑΕΠ.

Επίσης, μιλώντας για το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, σημειώνει ακόμη ότι «με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση αυξάνονται όλες οι επικουρικές συντάξεις που είχαν περικοπεί άδικα στο ύψος των 1.300 ευρώ και πλέον θα δοθεί μεσοσταθμική αύξηση 99,5 ευρώ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια