Οικονομία

Συντάξεις: «Έρχονται» αυξήσεις και αναδρομικά

Χρονιά αυξήσεων θα είναι το 2020 - Τον Οκτώβριο τα αναδρομικά

Αυξήσεις θα φέρει το 2020 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για χιλιάδες συνταξιούχους, με βάση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις αφορούν νέους συνταξιούχους. Δηλαδή όσους συνταξιοδοτήθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου και είχαν τιμωρηθεί με χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με 35 χρόνια ασφάλιση που λαμβάνει σήμερα 722 ευρώ θα δει τη σύνταξή του να ανεβαίνει στα 785 ευρώ. Παράλληλα νέος συνταξιούχος με 40 χρόνια ασφάλισης που λαμβάνει σήμερα 1025 ευρώ θα δει τη σύνταξή του να ανεβαίνει στα 1150 ευρώ.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, στόχος των νέων παρεμβάσεων είναι να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών - παροχών και να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις που είχαν δημιουργηθεί. Η αφετηρία από την οποία θα τεθούν σε ισχύ οι αυξήσεις είναι η 4η Οκτωβρίου 2019, γεγονός που σημαίνει ότι μαζί με τις αυξημένες συντάξεις που θα καταβληθούν μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού θα χορηγηθούν και αναδρομικά.

Αναφορικά με τις επικουρικές έρχονται και εδώ αυξήσεις. Κατά μέσο όρο θα κυμαίνονται στα 100 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάνουν στα 196 ευρώ. Πρόκειται για τις επικουρικές που είχαν υποστεί μείωση λόγω του ορίου των 1.300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια