«Πέρασαν χωρίς διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια»

Οικονομία
«Πέρασαν χωρίς διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τον Απρίλιο του 2020 τα σπουδαία για την πρώτη κατοικία οπότε και λήγει η πρόνοια προστασίας της λέει στον 98.4 ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών: «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων» ή αλλιώς σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων δανείων» και την αύξηση της ρευστότητας  των τραπεζών. 

«Ναι» στο νομοσχέδιο ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ.

«Όχι» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ,   Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Από τη συζήτηση και την ψηφοφορία είχε αποχωρήσει το ΜέΡΑ25.

Το Υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί ότι ο «Ηρακλής» θα απαλλάξει τις τράπεζες από «κόκκινα» δάνεια 25- 30 δις ευρώ, προκειμένου να ανοίξουν σιγά - σιγά τη στρόφιγγα χρηματοδότησης, που είναι ερμητικά κλειστή για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις και ότι  δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, δημιουργώντας δουλειές και σταθερά εισοδήματα στην οικονομία μας, ενώ τα νοικοκυριά θα βρουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους.

Τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στους δανειολήπτες το ν/σ της κυβέρνηση ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια, επισήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, μιλώντας στον 98.4.

Αναφέρθηκε στις χαώδεις αποκλίσεις με το αντίστοιχο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, στην απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού διαχείρισης κόκκινων δανείων, στην επίπλαστη και αντιδημοκρατική διαβούλευση (αφού δεν ακούστηκαν εκπρόσωποι φορέων) και τελικά στο απόλυτο αντικοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης, που αγνοεί πλήρως ότι το αντικείμενο του ν/σ αφορά στη στέγαση χιλιάδων συμπολιτών μας.

Αναφέρθηκε στην απουσία των δεσμεύσεων από την πλευρά των τραπεζών να διαθέσουν τα μελλοντικά αποδεσμευμένα κεφάλαια σε παραγωγικές κατευθύνσεις, στην υποκρισία και την πλήρη συσκότιση εκ μέρους της Κυβέρνησης, για τις κοινωνικές συνέπειες που θα υπάρξουν από την ενεργοποίησης ενός τόσο ισχυρού εργαλείου, σε περιβάλλον μηδενικής προστασίας της πρώτης κατοικίας, τονίζοντας ότι: «Το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με όρους που να διασαλεύουν την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ειρήνη. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αν πρώτα δεν έχει διασφαλιστεί το δικαίωμα στην κατοικία και δεν έχει ισχυροποιηθεί η θέση των δανειοληπτών σε σχέση με τα τραπεζικά ιδρύματα».

Ο Βουλευτής πρόσθεσε ότι: «Το σχέδιο της κυβέρνησης θα τεθεί σε λειτουργία ενώ εκκρεμούν πάνω από 35.000 αιτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο νόμο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, τα δάνεια των οποίων, προφανώς, θα είναι προς τιτλοποίηση.

Επίσης, το σχέδιο νόμου προβλέπει την χρήση έως και 12 δις ευρώ. Η διαφορά από τα 9 δις ευρώ της αρχικής πρότασης είναι κατά την άποψη μου το ότι η κυβέρνηση δεν αποβλέπει σε κανένα άλλο εργαλείο διαχείρισης των απαιτήσεων απέναντι σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις παρά μόνο στην τιτλοποίηση» όπως είπε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News