Εισφορά Αλληλεγγύης: Μειώνεται το 2020

Οικονομία
Εισφορά Αλληλεγγύης: Μειώνεται το 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρώτος φόρος που θα μειωθεί το νέο έτος

Το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτήν την εβδομάδα προβλέπει μόνιμες φορολογικές ελαφρύνσεις περίπου 1,2 δισ. ευρώ για το 2020, αλλά από την Καραγιώργη Σερβίας σημειώνουν ότι αυτές δε θα είναι οι μοναδικές που θα δοθούν το επόμενο έτος. Ο πρώτος νέος φόρος που θα μειωθεί το 2020 θα είναι η εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό ξεκαθαρίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις δημοσιονομικές εξελίξεις και μεταφέρουν τις προθέσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της φορολογίας.

Ο προϋπολογισμός για το 2020 που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί οριακά υψηλότερα από το 3,5%. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει δημοσιονομικά, όπως άλλωστε γίνεται τα τελευταία χρόνια, καθώς και ότι αυτή η υπεραπόδοση θα αρχίσει να καταγράφεται από τους πρώτους μήνες του 2020.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έχει ξεκαθαρίσει ότι, όταν πιστοποιηθεί η ύπαρξη πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου εντός του 2020, τότε αυτός θα επιστραφεί αμέσως στην κοινωνία. Δηλαδή, η κυβέρνηση δε θα περιμένει το τέλος του έτους προκειμένου να μοιράσει το υπερπλεόνασμα του 2020, αλλά θα το κάνει αμέσως.

Το σενάριο που έχει βάλει στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2020 και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020. Η μείωση θα φανεί άμεσα με αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων και στους υπόλοιπους φορολογούμενους, από το εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος 2021. Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα είναι και μια απάντηση της κυβέρνησης στην κριτική που δέχεται ότι με τις πρόσφατες φορολογικές ελαφρύνσεις “ξέχασε” την πολύπαθη μεσαία τάξη. Η εισφορά αλληλεγγύης εφαρμόζεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, δηλαδή επιβάλλεται σε μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Μείωση ΕΝΦΙΑ

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται το 2020 και η δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Ο δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση του φόρου σχεδιάζεται να προκύψει από την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος παντού.

Υπενθυμίζεται ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο έχουν ενσωματωθεί μια σειρά αλλαγών “της τελευταίας στιγμής”:

* Διαγράφονται εφάπαξ αυτομάτως χρέη έως 10 ευρώ που έχουν ήδη συσσωρευτεί στην εφορία. Ουσιαστικά απαλλάσσονται 536.000 πολίτες, αλλά και το Δημόσιο, από το κόστος και την ταλαιπωρία (παρακολούθηση χρέους, στέρηση φορολογικής ενημερότητας κ.λπ.) για ασήμαντης αξίας ποσά. Χωρίς δημοσιονομικό κόστος, το υπουργείο Οικονομικών βάζει τέλος στον παραλογισμό και μειώνει το γραφειοκρατικό κόστος, αφού εδώ και δεκαετίες ταλαιπωρείται κόσμος - ειδικά σε επαρχία και νησιά - που μετακινείται για μικροοφειλές που δημιουργήθηκαν και υφίστανται εν αγνοία τους (π.χ. από τόκους για λάθος ταυτότητα πληρωμής δόσεως ή υπόλοιπα οφειλής λόγω θανάτου κ.λπ.) και ποσά που δεν αξίζουν ούτε το χαρτί και το μελάνι ή τις εργατοώρες που ξοδεύει η φορολογική διοίκηση για να επιδιώκει την είσπραξή τους.

* Καθιερώνει τις e-μεταβιβάσεις ακινήτων το 2020 και ορίζει ότι όσοι χρωστάνε στην εφορία θα μπορούν να εξοφλούν πουλώντας ακίνητο χωρίς ταλαιπωρία. Κατά τη μεταβίβαση, θα παρακρατείται από τον συμβολαιογράφο και θα αποδίδεται αυτόματα στο Δημόσιο τυχόν οφειλή του πωλητή από ΕΝΦΙΑ. Έτσι απλά ο πωλητής θα εξοφλεί άμεσα, χωρίς να αναγκάζεται πια να ρυθμίζει πρώτα ή να δανείζεται χρήματα για να εξοφλήσει την εφορία πριν κάνει συμβόλαια.

* Παραμένει στα 500 ευρώ και δε μειώνεται στα 300 το όριο συναλλαγών με μετρητά, μετά και τις σχετικές αντιδράσεις φορέων και πολιτών στην πρόβλεψη που είχε τεθεί στη δημόσια διαβούλευση.

* Από τις ηλεκτρονικές δαπάνες (30% του εισοδήματος) το 2020 θα εξαιρούνται όχι μόνον η εισφορά αλληλεγγύης αλλά και η διατροφή διαζυγίου που δίνει κάποιος, καθώς και οι δωρεές προς το Δημόσιο.

* Συγκροτείται Επιτροπή που θα αναλάβει την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών και την ένταξη νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού μέχρι τον Φεβρουάριο.

* Δε χάνουν τελικά την αυτόματη έκπτωση 5% στα εισοδήματα από ενοίκια όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητήσουν μείωση φόρου 40% της δαπάνης ανακαίνισης από το 2020 και μετά. Οι δύο εκπτώσεις φόρου θα ισχύουν κανονικά, παράλληλα και αθροιστικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News