Πλειστηριασμοί: «Στο σφυρί» 2.300 ακίνητα σε ένα μήνα - Αγωνία και στην Κρήτη

Κρήτη
Πλειστηριασμοί: «Στο σφυρί» 2.300 ακίνητα σε ένα μήνα - Αγωνία και στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξαναρχίζουν οι πλειστηριασμοί - «Κυνήγι» για τα «κόκκινα» δάνεια

Συναγερμός για τους δανειολήπτες που βρίσκονται “στα κόκκινα” - και στην Κρήτη είναι πολλοί - καθώς οι τράπεζες από την αρχή του χρόνου ανοίγουν την... κυνηγετική περίοδο δανειοληπτών. Για την ακρίβεια, το άτυπο μορατόριουμ των τελευταίων μηνών (όπου εκτελούνταν μόνο λίγοι εκπλειστηριασμοί ακινήτων) τελειώνει και οι τράπεζες μπαίνουν ξανά στο κυνήγι των “κόκκινων” δανειοληπτών. Οι πλειστηριασμοί ακινήτων που είχαν “παγώσει” για ένα διάστημα ξαναρχίζουν με μεγαλύτερη... ορμή, καθώς όλοι περιμένουν σημαντική άνοδο των αξιών γης και κτηρίων το επόμενο διάστημα. Μόνο για τον μήνα Δεκέμβριο, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης προγραμματίζουν 2.300 νέους πλειστηριασμούς, ενώ οι ρυθμοί αναμένεται να επιταχυνθούν κατά πολύ περισσότερο τη νέα χρονιά.

Οι τράπεζες επιταχύνουν τον ρυθμό των πλειστηριασμών ακινήτων, βάζοντας στο παιχνίδι και τις εταιρείες διαχείρισης, που είναι επισπεύδουσες σε ένα σημαντικό αριθμό νέων πλειστηριασμών που διενεργούνται τους προσεχείς μήνες. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η δυνατότητα υποβολής αίτησης από δανειολήπτες που θέλουν να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικίας μέσω της πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους παρατάθηκε μέχρι και τον Απρίλιο. Όπως όμως διαμηνύουν οι τράπεζες, μετά την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας θα εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα, οδηγώντας σε πλειστηριασμό την περιουσία όσων οφειλετών δεν προχωρούν στη ρύθμιση του δανείου τους.

Οι τράπεζες, την ίδια στιγμή, προχωρούν σε μαζικές διασταυρώσεις προκειμένου να ελέγξουν την αξιοπιστία των στοιχείων όσων έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη και να διαπιστώσουν το κατά πόσον τα οικονομικά δεδομένα που έχουν δηλώσει οι οφειλέτες είναι τα πραγματικά. Η αύξηση του αριθμού των ακινήτων που θα βγουν σε πλειστηριασμό επισπεύδεται λόγω και των μεγάλων τιτλοποιήσεων δανείων στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες. Πρόκειται για δάνεια με εξασφαλίσεις, δηλαδή στεγαστικά ή επιχειρηματικά με εγγύηση ακίνητης περιουσίας, που θα αγοραστούν από funds. Οι τιτλοποιήσεις αποτελούν βασικό εργαλείο για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων και θα διευκολυνθούν και από τη δημιουργία του μηχανισμού των κρατικών εγγυήσεων (“Ηρακλής”) που προωθεί η κυβέρνηση.

Η διασταύρωση των στοιχείων και ο έλεγχος έχουν ξεκινήσει από τους δανειολήπτες με μεγάλα χρέη και μπορεί να οδηγήσουν στην αναστολή της προστασίας όσων διαπιστωθεί ότι η εισοδηματική ή περιουσιακή τους κατάσταση είναι διαφορετική από αυτή που έχουν δηλώσει κατά την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο. Η αναστολή προστασίας σημαίνει ότι η τράπεζα μπορεί να ρευστοποιήσει το ακίνητο. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρεκκλίσεις από τα οικονομικά στοιχεία που έχουν δηλωθεί από τον οφειλέτη, οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να καταφύγουν σε ασφαλιστικά μέτρα και να ανακόψουν την προστασία που απολαμβάνει κάποιος έως την εκδίκαση της υπόθεσής του, ακόμα και αν αυτή είναι προγραμματισμένη για αργότερα.

“Γολγοθάς” η ένταξη στον νέο νόμο: Μόλις 13 πολίτες τα έχουν καταφέρει

Την ίδια ώρα πάντως, η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας κινείται με ρυθμούς “χελώνας”, ενώ οι αριθμοί αποκαλύπτουν τη δυσκολία ένταξης των ενδιαφερομένων. Μόλις 13 πολίτες έχουν καταφέρει να δικαιούνται το επίδομα δανείου που χορηγεί το κράτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αθροιστικά από 1η Ιουλίου έως 21 Νοεμβρίου 2019:

* Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 49.929 χρήστες.

* Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 33.305 χρήστες.

* Έχουν υποβληθεί 690 αιτήσεις και έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες.

* Έχουν δοθεί 128 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.

* Έχουν ήδη αποδεχτεί 26 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.

* Έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 13 πολίτες.

Σε τοπικό επίπεδο, όπως τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης Ιωάννα Μελάκη, αρκετοί είναι οι Κρητικοί που κινδυνεύουν με πλειστηριασμό. Αύριο Τετάρτη 4 του μήνα μάλιστα, όπως είπε, έχουμε προγραμματισμένο πλειστηριασμό, με την ίδια να επισημαίνει πως «ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί από την Ένωση Καταναλωτών που συμβουλεύει δωρεάν, είτε από έναν καλό δικηγόρο, διότι υπάρχουν τα εργαλεία εκείνα που μπορούν να του δώσουν λύσεις είτε με τον νόμο Κατσέλη και την ηλεκτρονική πλατφόρμα, είτε μέσω της διαμεσολάβησης μεταξύ τράπεζας και οφειλέτη. Ωστόσο οι πολίτες για να μπορέσουν να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους πρέπει να πληρούν τις αντίστοιχες προϋποθέσεις, οι οποίες είναι αυστηρές».

Να υπενθυμίσουμε πως με τον νέο νόμο ρυθμίζονται στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια (σε ευρώ αλλά και σε νόμισμα διάφορο του ευρώ), καταναλωτικά δάνεια και κάρτες με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία, και εφόσον παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη ή ίση των 90 ημερών στις 31/12/2018. Το νέο πλαίσιο του Νόμου 4605/2019 έρχεται να βοηθήσει τους οφειλέτες να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους από πιθανή ρευστοποίηση. Πιο αναλυτικά, ο νέος νόμος καλεί τους οφειλέτες να ρυθμίσουν την οφειλή του στεγαστικού/επαγγελματικού δανείου για το οποίο έχουν εγγράψει υποθήκη ή προσημείωση στην κύρια κατοικία τους και να την προστατεύσουν από ενδεχόμενο πλειστηριασμό. Βασικό σημείο της ρύθμισης, το οποίο αποτελεί και την ειδοποιό διαφορά σε σχέση με προγενέστερους νόμους, είναι α) η ταυτόχρονη συμμετοχή του Δημοσίου στην αποπληρωμή των δόσεων της ρύθμισης, καθώς β) και η δυνατότητα ένταξης φυσικών προσώπων ανεξαρτήτως της εμπορικής ή μη ιδιότητάς τους.

Επί της ουσίας, θα συμφωνηθεί μία μηνιαία δόση, με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το ποσό που πρέπει να αποπληρωθεί αντιστοιχεί στο 120% της αξίας της κύριας κατοικίας και το υπόλοιπο της οφειλής δε θα είναι απαιτητό με την επιτυχή αποπληρωμή του ποσού αυτού. Σε περίπτωση που η οφειλή είναι μικρότερη του 120% της αξίας της κύριας κατοικίας, τότε καταβάλλεται το σύνολό της και μόνο. Σημειώνεται πως, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, μέρος της μηνιαίας δόσης που θα προκύψει θα αποπληρώνεται με τη συνεισφορά του Δημοσίου η οποία θα καταβάλλεται κάθε μήνα μέχρι την αποπληρωμή της ρύθμισης. Για να ενταχθεί κάποιος στον νόμο θα πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο με εμπορική ή μη ιδιότητα και να ισχύουν σωρευτικά μεταξύ άλλων κάποιες βασικές προϋποθέσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News