default-image

ΕΝΦΙΑ: Πιθανή μείωση το 2020

Οικονομία
ΕΝΦΙΑ: Πιθανή μείωση το 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διερευνάται ο τρόπος μείωσης του φόρου χωρίς να δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό

Σε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ την επόμενη χρόνια πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει όλα τα σενάρια προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος που θα οδηγήσει στη μείωση του φόρου χωρίς όμως να δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό, γεγονός που θα προκαλούσε “γκρίνια” από τους Θεσμούς.

Ωστόσο, η συγκυρία της διεύρυνσης του συστήματος των αντικειμενικών αξιών και τα επιπλέον χρήματα που θα φέρει ευνοεί τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, δήλωσε βέβαιος για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% το 2020 με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, τα επιπλέον χρήματα θα προκύψουν από την αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών που θα ολοκληρωθεί, όπως είπε, τον Μάιο. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του ΕΝΦΙΑ σε αγροτεμάχια.

Όπως είπε, η αύξηση της φορολόγησης θα γίνει σε ζώνες και στόχο θα έχει τη δικαιότερη φορολόγηση των ακινήτων.

Σήμερα, ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια είναι 1 ευρώ ανά στρέμμα και αυξομειώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τη θέση του αγροτεμαχίου με βάση τους παρακάτω συντελεστές:

α) Συντελεστής Θέσης, ο οποίος ορίζεται ανάλογα με τη θέση που αντιστοιχεί στην ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία (η “τιμή ζώνης” για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις) της Δημοτικής Ενότητας στην οποία ανήκει το αγροτεμάχιο.

β) Συντελεστής Χρήσης, ο οποίος ορίζεται ανάλογα με τη χρήση του γηπέδου.

γ) Συντελεστής Άρδευσης, ο οποίος ορίζεται σε 1,1.

δ) Συντελεστής Απαλλοτρίωσης, ο οποίος ορίζεται σε 0,75.

ε) Συντελεστής Κατοικίας, ο οποίος ορίζεται ίσος με 5, αν υπάρχει κατοικία εντός του γηπέδου. Δεν εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας εφόσον η επιφάνεια της κατοικίας ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά και ο φορολογούμενος δεν έχει άλλη κατοικία.

Το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει επέκταση και εξορθολογισμό του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας της ακίνητης περιουσίας, καθώς σημαντικό μέρος της περιουσίας παρέμεινε για μακρά περίοδο εκτός ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού, με αντίστοιχη επίπτωση στην κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης.

Υποστηρίζει πως απώτερος στόχος είναι, μέσα από τον εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό του πλαισίου, να καταστεί η φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία οικονομικά πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη.

Με τις δεσμεύσεις έναντι των Θεσμών να αφορούν σε ένα νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών έως τον Μάιο του 2020, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι συνιστάται Επιτροπή με τη συμμετοχή των αρμόδιων γενικών γραμματέων, καθώς και εκπροσώπου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και εμπειρογνωμόνων, για την εισήγηση επί της διαμόρφωσης των ζωνών και των συντελεστών αυξομείωσης των τιμών εκκίνησης, σε αντικατάσταση του προηγούμενου αναποτελεσματικού καθεστώτος πολυκερματισμού με σωρεία επιτροπών και διαδικασιών.

Προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της Επιτροπής, προβλέπεται η δυνατότητα αυτής να ζητά τη συνδρομή ή τη συμμετοχή οποιουδήποτε άλλου δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα ή προσώπου κρίνεται απαραίτητο, καθώς και τη χορήγηση μη προσωποποιημένων στοιχείων από τους εμπλεκόμενους φορείς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News