«Ώρα μηδέν» για δανειολήπτες

Οικονομία
«Ώρα μηδέν» για δανειολήπτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλάζει το τοπίο το 2020

Η “επιστροφή στην κανονικότητα” έχει σοβαρό τίμημα και οι δανειολήπτες που συνεχίζουν να έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να δουν τι θα κάνουν, καθώς μπαίνουν στην τελική ευθεία οι κινήσεις που θα αλλάξουν πλήρως το τοπίο από το 2020.

Το σήμα της αλλαγής αναμένεται να δώσει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αποστέλλοντας ενημέρωση σε όλους τους δανειολήπτες που μπήκαν στην πλατφόρμα για τη ρύθμιση του δανείου τους με βάση τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά διέκοψαν την υποβολή της αίτησης, σκοντάφτοντας σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας.

Τόσο οι δανειολήπτες αυτοί, όσο και αυτοί που δεν έχουν υποβάλει ακόμη αίτηση για ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Νόμου 4605/2019 μπορούν να προχωρήσουν ανεμπόδιστα στη διαδικασία, αφού πλέον:

- Σε περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότεροι του ενός ιδιοκτήτες, με αίτηση μόνο του ενός συνιδιοκτήτη θα μπορεί να δοθεί δυνατότητα προστασίας ολόκληρης της κατοικίας. Η ρύθμιση αυτή ξεμπλοκάρει το μεγαλύτερο ζήτημα που εντοπιζόταν στην υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αυτό των διαζευγμένων ζευγαριών. Επιπλέον, ρυθμίζεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για οφειλέτες που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε διάσταση, έτσι ώστε να μη χρειάζεται συνυπογραφή της αίτησης από το έτερο εν διαστάσει μέλος.

- Περαιτέρω, την κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης δικαιούνται πλέον όλοι οι συνιδιοκτήτες που αιτούνται την προστασία της κύριας κατοικίας.

- Επιτρέπεται πλέον να υποβάλουν αίτηση για να προστατέψουν την κύρια κατοικία τους και όσοι διαμένουν σε μισθωμένο ή παραχωρημένο ακίνητο, εκτός της περιφερειακής ενότητας στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία τους. Η ρύθμιση αυτή ξεμπλοκάρει τις αιτήσεις όσων διαμένουν σε άλλη πόλη λόγω της εργασίας τους, π.χ. σώματα ασφαλείας, γιατροί, εκπαιδευτικοί κ.λπ.

- Δίνεται η δυνατότητα να ωφεληθούν από την ευνοϊκή ρύθμιση των δανείων με επιμήκυνση των δόσεων σε βάθος 25ετίας και σε όσους δεν μπορούσαν πριν λόγω ηλικιακού ορίου. Πλέον, παρέχεται η δυνατότητα να συμμετέχει εγγυητής μικρότερης ηλικίας σε περιπτώσεις ηλικιωμένων οφειλετών.

- Η δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης και προστασίας της πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δίνεται πλέον και σε οφειλέτες που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο από εταιρείες παροχής πιστώσεων (ανώνυμες εταιρείες που νόμιμα παρέχουν δάνεια).

- Τέλος, εάν χρειαστεί κάποια αίτηση να επανυποβληθεί λόγω ελλείψεων ή σφαλμάτων, διατηρείται η προστασία της κύριας κατοικίας κατά το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επανυποβολή.

Όλες οι παραπάνω βελτιώσεις στη διαδικασία, οι οποίες υιοθετήθηκαν πριν από δέκα ημέρες, καλύπτουν πλέον όλους τους δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια του Ν. 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι δανειολήπτες αυτοί πρέπει να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την τελευταία ευκαιρία για ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους μέχρι τις 30 Απριλίου 2020, οπότε θα λήξει το νομοθετημένο καθεστώς προστασίας στην πρώτη κατοικία.

Τελευταίο προσκλητήριο

Οι επιταχυνόμενες εξελίξεις για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων, τόσο με α) την αναμενόμενη εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου “Ηρακλής”, β) τις κινήσεις των τραπεζών για τις μεταβιβάσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης, αλλά και την απελευθέρωση των μέσων αναγκαστικής εκτέλεσης που θα αυξήσουν κατακόρυφα τους πλειστηριασμούς από 1/1/2020, και γ) την αναμόρφωση όλου του καθεστώτος αφερεγγυότητας φυσικών προσώπων που ξεκινά ως έργο την 1η Δεκεμβρίου, απευθύνουν ένα άτυπο και τελευταίο προσκλητήριο σε όλους τους δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι τελευταίοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται κλείνουν τα “παράθυρα” για τη στρατηγική αθέτηση πληρωμών και όλοι, αναλόγως της πραγματικής οικονομικής του δυνατότητας ο καθένας, θα αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Εφόσον η τράπεζα πουλήσει ή τιτλοποιήσει ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο, ο νέος αντισυμβαλλόμενος για τον δανειολήπτη θα είναι πλέον το fund που θα αγοράσει το δάνειο, το οποίο και θα αποφασίσει τη στρατηγική του έναντι του κάθε οφειλέτη. Για όσους έχουν πραγματική οικονομική αδυναμία, η εξέλιξη αυτή μπορεί να επιφέρει ακόμη ευνοϊκότερη ρύθμιση του χρέους τους. Όσοι όμως έχουν ακίνητη και κινητή περιουσία που δε δικαιολογεί τη στάση πληρωμών, θα αντιμετωπίσουν την άμεση ρευστοποίησή της για την εξυπηρέτηση του χρέους, χωρίς ελαφρυντικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News