Οικονομία

ΔΕΗ: Έρχονται μειώσεις – Ποιους αφορούν

Για αδικία έκανε λόγο ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης

Μέχρι και 65% μειώνονται οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στο νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ, σύμφωνα με τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ και την αγορά ενέργειας που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.

Οι χρεώσεις ΥΚΩ εκτοξεύτηκαν με διάταξη που ενεργοποιήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία έπληξε κυρίως τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές ή κλιματιστικά για τη θέρμανση των σπιτιών τους και εμφανίζουν έτσι αναγκαστικά αυξημένη νυχτερινή κατανάλωση.

Με την εν λόγω ρύθμιση εξομοιώθηκαν, συγκεκριμένα, οι χρεώσεις ΥΚΩ του νυχτερινού τιμολογίου με εκείνες της ημερήσιας κατανάλωσης και διαμορφώθηκαν ως εξής: α) για τις πρώτες 1.600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο, 0,0069 ευρώ/kWh, β) για τις επόμενες 400 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο, 0,05 ευρώ/kWh και γ) για τις υπόλοιπες κιλοβατώρες ανά τετράμηνο, 0,085 ευρώ/kWh.

Με τη νέα ρύθμιση οι χρεώσεις διαμορφώνονται ως εξής: α) για τις πρώτες 1.600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο, 0,0069 ευρώ/kWh, β) για τις επόμενες 400 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο, 0,015 ευρώ/kWh (μείωση 30 %) και γ) για τις υπόλοιπες κιλοβατώρες ανά τετράμηνο, 0,03 ευρώ/kWh (μείωση 65 %).

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στον ΣΚΑΪ, θα υπάρξουν μειώσεις 30% έως 65% σε όσους έχουν πολύ υψηλή κατανάλωση, για να διορθωθεί η αδικία όσων είχαν πάνω από 1600 κιλοβατώρες και καλούνταν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά. 

Η μείωση αυτή αφορά κυρίως την κατανάλωση νυχτερινού ρεύματος και όσους χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές τον χειμώνα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης “αντιμετωπίζεται αυτή η αδικία που είχε γίνει το 2018”. Σχετικά με όσους έχουν χαμηλή κατανάλωση ο υπουργός ανέφερε ότι οι τιμές θα παραμένουν χαμηλές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια