Μειώσεις έως 90 ευρώ στο ρεύμα

Οικονομία
Μειώσεις έως 90 ευρώ στο ρεύμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλαγές στην χρέωση νυχτερινής κατανάλωσης ρεύματος

Σημαντικές μειώσεις, που φτάνουν έως και τα 96,5 ευρώ, φέρνει η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της χρέωσης στις νυχτερινές καταναλώσεις ρεύματος για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας, που έχει τεθεί σε διαβούλευση, προτείνεται η θέσπιση χαμηλότερων χρεώσεων στις ΥΚΩ για τη νυχτερινή κατανάλωση ρεύματος, όπως ίσχυε πριν τις αλλαγές που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του 2018 η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού των ΥΚΩ, αποφασίζοντας την ενιαία εφαρμογή τιμών και υπολογισμού τόσο για την κατανάλωση ημέρας, όσο και για την κατανάλωση νύχτας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια επιβάρυνση τους λογαριασμούς των πελατών που είχαν νυχτερινό τιμολόγιο και έκαναν αυξημένη χρήση ενεργοβόρων συσκευών στη διάρκεια της νύχτας (πλυντήρια, στεγνωτήρια, κλιματιστικά, θερμοσυσσωρευτές κ.λπ.). Ιδιαίτερα για τους χειμερινούς μήνες, αυτή η αλλαγή είχε ως αποτέλεσμα να “φουσκώνουν” οι λογαριασμοί ρεύματος εξαιτίας της υπέρογκης χρέωσης ΥΚΩ.

Ωστόσο, με το νέο νομοσχέδιο προτείνονται αλλαγές στη νυχτερινή χρέωση, οι οποίες έχουν ως ακολούθως:

- Για τις πρώτες 1.600 κιλοβατώρες/τετράμηνο η χρέωση παραμένει η ίδια στα 0,0069 €/KWh

- Για τις επόμενες 400 κιλοβατώρες/τετράμηνο, η χρέωση από 0,05 €/KWh θα είναι 0,015 €/KWh.

- Για όλες τις υπόλοιπες κιλοβατώρες, η χρέωση από 0,085 €/KWh θα είναι 0,03 €/KWh.

Τι σημαίνει αυτή η αλλαγή στην πράξη για την τσέπη των καταναλωτών;

Ένα νοικοκυριό που πέρυσι τον χειμώνα λόγω κρύου είχε κατανάλωση νύχτας 2.500 κιλοβατώρες/τετράμηνο είχε πληρώσει 162,15 ευρώ, ενώ φέτος θα πληρώσει 120,65 ευρώ, δηλαδή θα εξοικονομήσει 41,5 ευρώ στον λογαριασμό

Ένα σπίτι με κατανάλωση νύχτας 3.500 κιλοβατώρες/τετράμηνο, είχε πληρώσει πέρυσι τον χειμώνα 299,6 ευρώ και φέτος θα πληρώσει 203,1 ευρώ, δηλαδή θα εξοικονομήσει 96,5 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η μείωση των χρεώσεων για τις νυχτερινές ΥΚΩ έρχεται να προστεθεί στη μείωση των χρεώσεων στο ΕΤΜΕΑΡ, που τέθηκαν σε ισχύ από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μείωση στο ειδικό τέλος μείωσης αερίων ρύπων είχε ισοσκελιστεί από τις αυξήσεις στην ανταγωνιστική χρέωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News