Οικονομία

Δημοτικά τέλη: Αλλαγές στον υπολογισμό των τετραγωνικών μέτρων

Θα καθορίζονται με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα που δηλώνονται στο Ε9

Τη δυνατότητα των Δήμων να είναι σε θέση να καθορίζουν τα δημοτικά τέλη με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα κάθε σπιτιού που δηλώνονται στο Ε9 και όχι με αυτά που έχουν δηλωθεί στις δημοτικές υπηρεσίες ή στη ΔΕΗ, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο ΣΚΑΪ, αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη διασταύρωση των τετραγωνικών που δηλώνονται στο Ε9 με αυτών στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που επιτυγχάνεται μέσα από τη συνεργασία των υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής και Εσωτερικών με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Από τις αρχές του 2020, οι Δήμοι θα μπορούν να καθορίζουν τα δημοτικά τέλη με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα κάθε σπιτιού, τα οποία δηλώνονται στο Ε9.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθούν θετικές αποκλίσεις μεταξύ του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων που έχουν δηλωθεί στο Ε9 και των τ.μ. που έχουν καταγράψει οι Δήμοι, δηλαδή σε κάθε περίπτωση κατά την οποία τα δηλωθέντα στην ΑΑΔΕ τ.μ. είναι περισσότερα από αυτά που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος, οι δημότες δε θα κληθούν να καταβάλλουν αναδρομικά για 5 έτη τα επιπλέον δημοτικά τέλη και τους επιπλέον δημοτικούς φόρους που θα προκύψουν, ούτε θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα.

Την ίδια στιγμή, σε ελέγχους σε όσους ιδιοκτήτες προχώρησαν σε νομιμοποίηση ημιυπαίθριων ή αυθαίρετων χώρων, αλλά δεν έκαναν τις αντίστοιχες διορθώσεις στις δηλώσεις τετραγωνικών στο Ε9 αλλά και στις οικείες δημοτικές Αρχές σχεδιάζει η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τους Δήμους.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν «ασυμμετρίες», που οδηγούν σε διαφυγόντα έσοδα τόσο για την εφορία όσο και για τους ΟΤΑ.

Έτσι, τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων, προκειμένου να γίνει μια νέα σωστή επιμέτρηση της επιφάνειας των ακινήτων των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, τα στοιχεία του Ε9 θα αντιπαραβληθούν με τα αντίστοιχα που έχουν δηλωθεί στους ΟΤΑ και στο Κτηματολόγιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια