Οικονομία

Thomas Cook: Ευρωψήφισμα για την δημιουργία εγγυητικού ταμείου

Παρέμβαση Κεφαλογιάννη στην Ευρωβουλή

Στις συνέπειες της χρεωκοπίας της Thomas Cook αναφέρθηκε στη συζήτηση για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανόλης Κεφαλογιάννης.

«Πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα δημιουργίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενός συνεγγυητικού ταμείου που θα καλύπτει στο μέλλον παρόμοια προβλήματα και δε θα οδηγεί στην απόγνωση επιχειρηματίες, εργαζόμενους αλλά και τουρίστες. Θα πρέπει, εξάλλου, να υπάρξει πρόβλεψη από την E.E. για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων και στον τομέα του τουρισμού», είπε και συμπλήρωσε: «Οφείλουμε να προστατέψουμε την τουριστική μας βιομηχανία από φαινόμενα τύπου Thomas Cook - τους Ευρωπαίους ξενοδόχους και εργαζόμενους του Τουρισμού που ζημιώνονται χωρίς να φταίνε... Αλλά κυρίως τους Ευρωπαίους πολίτες».

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. ανέφερε ότι η χρεωκοπία του τουριστικού κολοσσού, και στη χρονική συγκυρία που αυτή σημειώθηκε, δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία, «τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα».

 Και πρόσθεσε: «Ο τομέας του τουρισμού στη χώρα μου, την Ελλάδα, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της εθνικής της οικονομίας. Ο όμιλος Thomas Cook συνεργαζόταν με ένα πολύ μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, αρκετά εκ των οποίων είχαν αποκλειστική σχέση μαζί του. Η εταιρεία Thomas Cook, κατά την πάγια πρακτική της, δεν πραγματοποίησε πληρωμές τον μήνα Σεπτέμβριο, ενώ η επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή της ήταν για τις 4 Οκτωβρίου και η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, λόγω της χρεωκοπίας της.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πιο δυνατοί τουριστικοί μήνες, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, που η πληρότητα των ξενοδοχείων στην Ελλάδα πλησιάζει ή αγγίζει το 100%, να μείνουν παντελώς απλήρωτοι, αν και οι πελάτες της Thomas Cook φιλοξενήθηκαν κανονικά έχοντας οι ίδιοι αποπληρώσει την Thomas Cook.

Το παραπάνω είχε ως συνέπεια αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα να αντιμετωπίζουν όχι μόνο πρόβλημα ρευστότητας, αλλά ακόμη και βιωσιμότητας, ενώ κάποιες, λόγω της αποκλειστικής τους συνεργασίας με τη συγκεκριμένη εταιρεία, αναγκάστηκαν να διακόψουν νωρίτερα τη λειτουργία τους, αρκετά πριν το τέλος της τουριστικής περιόδου, και να προχωρήσουν σε απόλυση των εργαζομένων τους. Σημαντικός δε αριθμός τουριστών, αν και είχαν πληρώσει την εταιρεία που χρεωκόπησε, δεν μπόρεσαν να απολαύσουν τις διακοπές στον τουριστικό προορισμό που είχαν επιλέξει. Αλλά οι όποιες περιγραφές δε λύνουν το πρόβλημα που δημιούργησε η χρεωκοπία της Thomas Cook».

Ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε πως τα κράτη-μέλη, των οποίων ο κλάδος του τουρισμού έχει πληγεί από την κατάρρευση του τουριστικού οργανισμού Thomas Cook, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά των επιχειρήσεων και να προστατέψουν τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν.

Και ξεκαθάρισε: «Αλλά αυτό δεν αποτρέπει τη δημιουργία παρόμοιων προβλημάτων στο μέλλον. Και η δική μας συμβολή με αφορμή τη συγκεκριμένη χρεωκοπία είναι αυτό ακριβώς: να συμβάλουμε στην αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον, που απειλούν τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας. Για τον λόγο αυτό συνυπογράφουμε, οι συνάδελφοί μου και εγώ, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το συγκεκριμένο ψήφισμα και ζητάμε να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρέπει να λάβουμε συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα, ώστε να αποφευχθεί και να αποτραπεί στο μέλλον παρόμοια αρνητική εξέλιξη».

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα καθοριστούν συνολικά τα μέτρα ενίσχυσης των ελληνικών επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την κατάρρευση του τουριστικού πρακτορείου Thomas Cook.

Αυτό ανακοίνωσε από τη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι αποσύρεται το αρχικό σχέδιο για την προώθηση των εν λόγω μέτρων μέσω κατάθεσης σχετικής τροπολογίας στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει εντός των επόμενων 24 ωρών σε έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα συμπεριλάβει όλα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και με την έκδοσή της σε ΦΕΚ αυτά θα έχουνε άμεση ισχύ.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια