«Γκάζι» στις επενδύσεις

Οικονομία
«Γκάζι» στις επενδύσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «Ηρακλής» προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον

Την προεκλογική δέσμευσή της πως θα είναι μια κυβέρνηση με επενδυτικό προσανατολισμό έρχεται να υλοποιήσει η Νέα Δημοκρατία, καθώς μέσω του προγράμματος “Ηρακλής” σκοπεύει να φέρει επενδυτές παγκοσμίου ενδιαφέροντος τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το capital.gr στις συναντήσεις που πραγματοποιούν στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργος Ζαββός, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών για επισκέψεις τους στην Αθήνα, που θα πραγματοποιηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Οι επενδυτές, με τους οποίους συναντήθηκε το δίδυμο του υπουργείου Οικονομικών, προγραμματίζουν άφιξή τους στην Ελλάδα, φέροντας και άλλους επενδυτές παγκόσμιου ενδιαφέροντος, οι οποίοι, πέραν του “Ηρακλή” και του τραπεζικού τομέα, θα διερευνήσουν επενδύσεις και σε άλλους τομείς.

 Οι συναντήσεις στην Ουάσινγκτον συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Προχθές Πέμπτη το απόγευμα, ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομικών συναντήθηκαν με αντιπροσωπία της Moody’s, με τον πρόεδρο της BNP Paribas Ζαν Λεμιέρ και την Chief Economist της Παγκόσμιας Τράπεζας Πενέλοπε Γκόλντμπεργκ-Κουλιανού. Το ενδιαφέρον, όπως γεννήθηκε για τον “Ηρακλή” και τις ελληνικές τράπεζες, είναι πολύ μεγάλο, ενώ επισημάνθηκε ο χρόνος-ρεκόρ στον οποίο εγκρίθηκε ο “Ηρακλής”, γεγονός ενδεικτικό της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης για τη μείωση των NPLs.

Οι κ. Σταϊκούρας και Ζαββός συναντήθηκαν, επίσης, με υπουργούς κυβερνήσεων της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και ο Γιερντ Κούκις, State Secretary της ομοσπονδιακής γερμανικής κυβέρνησης. Και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράστηκαν πολύ θετικά για τον “Ηρακλή” και την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά της για ριζικές μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα.

Χθες, ο υπουργός και ο υφυπουργός συναντήθηκαν με εκπροσώπους της HSBC, της DBRS, της Morgan Stanley, της JP Morgan και της Asian Infrastructure investment bank (ΑΙΙΒ), ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο της Societe Generale, Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι.

Οι συναντήσεις στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, έρχονται μετά την έγκριση που έδωσε η Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα στο σχέδιο “Ηρακλής”, μέσω του οποίου η κυβέρνηση στοχεύει να απαλλάξει τις τράπεζες από “κόκκινα” δάνεια, ύψους 30 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία του εφαρμοστικού νόμου, με προοπτική αυτός να κατατεθεί προς ψήφιση στη Bουλή μέχρι τα τέλη του μήνα και το ελληνικό Asset Protection Scheme να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, η αγορά έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον γύρω από τα “κόκκινα” δάνεια για τον “Ηρακλή”, με αποτέλεσμα να υπάρξει αναφορά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μέσω του “Europe & Asia Investing & Servicing Summit”.

Παρουσιάζοντας στο συνέδριο το γενικό πλαίσιο της λειτουργίας του “Ηρακλή”, η κ. Μαρίκα Φραγκάκη, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ, έδωσε σημαντικά στοιχεία τόσο για το πρόβλημα που έρχεται να λύσει ο “Ηρακλής”, όσο και για το πώς λειτούργησε το μοντέλο του σχήματος κρατικών εγγυήσεων (GACS) στην Ιταλία, δίνοντας έτσι και την προοπτική για τις δυνατότητες του “Ηρακλή”.

Όπως είπε η κ. Φραγκάκη, στην Ιταλία το αντίστοιχο APS λειτούργησε τον Φεβρουάριο του 2016 με αρχική διάρκεια 18 μηνών και παρατάθηκε δύο φορές, με την τελευταία τον Απρίλιο του 2019 για περίοδο 24-36 μηνών. Στην περίοδο 2016-2019 έγιναν, μέσω του ιταλικού APS, 21 συναλλαγές με συνολικό όγκο NPLs 62 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στην Ιταλία να έχει υποχωρήσει από το 17% στα τέλη του 2015 στην περιοχή του 6% σήμερα.

Στο ίδιο μονοπάτι θα μπορούσε να λειτουργήσει και ο “Ηρακλής”, που ξεκινά αρχικά με διάρκεια 18 μηνών, που μπορεί να παραταθεί για να καλύπτει τις ανάγκες των τραπεζών και την ετοιμότητά τους σε τιτλοποιήσεις NPLs.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News