Από το καλό στο καλύτερο η ελληνική οικονομία

Οικονομία
Από το καλό στο καλύτερο η ελληνική οικονομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αισιοδοξία για την οικονομία σήμερα - Τα αποτελέσματα έρευνας για το «οικονομικό κλίμα»

Σε ανοδικά επίπεδα κινείται η πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της αξιολόγησης της σημερινής κυβέρνησης, όπως καταγράφεται στη δεύτερη κατά σειρά έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) που πραγματοποίησε η εταιρεία Pulse RC στην Αττική τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η βελτίωση των δεικτών σημαίνει πρακτικά την αντιστροφή της εικόνας σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, οπότε οι πολίτες αισθάνονταν αβέβαιοι και επιφυλακτικοί απέναντι στην πορεία της οικονομίας, η έρευνα του ΕΒΕΑ δείχνει πως έχουν αλλάξει οι εκτιμήσεις των πολιτών.

Οι θετικές και αισιόδοξες απαντήσεις καταλαμβάνουν πλέον την πρώτη θέση - από τις αρνητικές και απαισιόδοξες - και στους τέσσερις οικονομικούς δείκτες. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες εκφράζουν αισιοδοξία τόσο για την ελληνική οικονομία (55%) όσο και για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση (58%), ενώ αξιολογούν θετικά τη σημερινή κυβέρνηση τόσο στην προσέλκυση επενδύσεων (54%) όσο και στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής (53%).

Συγχρόνως και όσον αφορά στα ερωτήματα επικαιρότητας:

  • «Οι πρώτες ενέργειες για τη μείωση του παραεμπορίου και της παραβατικότητας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» σύμφωνα με το 64%.
  • «Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης» απαντά το 83%.
  • «Οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας» κρίνει το 61%, με μοιρασμένες τις απόψεις για τον αν αυτές «θα συμβάλουν στη μείωση της φοροδιαφυγής» (48% «όχι» - 43% «ναι») και τους περισσότερους να θεωρούν ότι δεν είναι επαρκείς (51% «όχι» - 40% «ναι»).
  • «Τα μέτρα για τη διάσωση της ΔΕΗ κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» πιστεύει το 41% - αρνητικά απαντά το 39% - αλλά «θα προκαλέσουν αυξήσεις στα τιμολόγιά της» φοβάται το 62%.

Δίνοντας στη δημοσιότητα την έρευνα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, δήλωσε ότι «είναι εμφανές πως το κλίμα στην αγορά έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά, δημιουργώντας έτσι μια θετική ψυχολογία για την επιτυχία των μεγάλων στόχων, που είναι η οριστική επιστροφή στην ανάπτυξη και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Ο δρόμος, βέβαια, δεν είναι εύκολος, καθώς στη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης τα πλήγματα που υπέστησαν η εθνική οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και γενικότερα η κοινωνία ήταν πολύ βαριά.

Τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης συνηγορούν για μια θετική εξέλιξη. Η προσπάθεια για να επουλωθούν οι πληγές θα είναι δύσκολη. Πρέπει, όμως, να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και με συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας και των εκπροσώπων της αγοράς, ώστε η ανάκαμψη του κλίματος στην οικονομία που καταγράφεται στην έρευνα να μετουσιωθεί σε μετρήσιμο και κυρίως βιώσιμο κοινωνικό μέρισμα».

Ο κ. Μίχαλος, με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2020, είχε προβεί σε δηλώσεις και την προηγούμενη εβδομάδα, εκφράζοντας την άποψη πως ο προϋπολογισμός μεταφέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα για την ελληνική οικονομία. Όπως ο ίδιος ανέφερε, ο κορυφαίος νόμος του κράτους για το επόμενο οικονομικό έτος περιλαμβάνει διατάξεις όπως η υλοποίηση των μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης, που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, με παράλληλες προβλέψεις για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ ανέφερε: «Πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι ο στόχος για ανάπτυξη της τάξης του 2,8% το 2020, στον οποίο βασίζονται οι προβλέψεις του προσχεδίου, παραμένει ιδιαίτερα φιλόδοξος και απαιτητικός με βάση τα σημερινά δεδομένα. Το “κλειδί” για την επίτευξή του είναι η άνοδος των επενδύσεων. Αυτό προϋποθέτει, πέρα από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, ενώ απαιτεί, επίσης, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, σε συνδυασμό με την απρόσκοπτη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και παρεμβάσεων, για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News