Αναδρομικά συνταξιούχων: «Έρχεται» η πρώτη δόση - Τα ποσά

Οικονομία
Αναδρομικά συνταξιούχων: «Έρχεται» η πρώτη δόση - Τα ποσά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι δικαιούνται αναδρομικά;  

Για 10 ολόκληρους μήνες θα πάρουν αναδρομικά οι συνταξιούχοι, με την πρώτη δόση να είναι προ των πυλών.

Πρόκειται για τα αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι και τον Απρίλιο του 2016.

Τα ποσά

Στις κύριες συντάξεις οι επιστροφές φτάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, έως και τα 5.100 ευρώ. Στις επικουρικές ανέρχονται ως 2.800 ευρώ, αλλά αφορούν σε 12 μήνες.

Ο λογαριασμός για την επιστροφή των μειώσεων των νόμων 4051 και 4093, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές (με απόφαση του 2015 που δεν αλλάζει με τη νέα απόφαση του δικαστηρίου για το νόμο Κατρούγκαλου), ανέρχεται σε περίπου 2,1 δισ. ευρώ και αν μπουν και τα «δώρα» πάει στα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι πληρωμές των δικαιούχων θα γίνουν κατά τις ίδιες πηγές σε πολλές δόσεις (48, 60, 65 ή και 72), που θα καθοριστούν από το τελικό κόστος των επιστροφών των παράνομων μειώσεων.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε πως «όσοι δικαιούνται αναδρομικά θα τα πάρουν» συμπληρώνοντας πως το ύψος αυτών αποτελεί αντικείμενο εν εξελίξει υπολογισμού.

«Εντός του Οκτωβρίου θα ξέρουμε» είπε ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος των αναδρομικών, παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες στα ευρήματα μελέτης του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με το συνολικό δημοσιονομικό κόστος και τον τρόπο εξόφλησής τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News