default-image

Επικουρικές συντάξεις: Αυξήσεις έως και 35% - Αναλυτικά ποσά

Οικονομία
Επικουρικές συντάξεις: Αυξήσεις έως και 35% - Αναλυτικά ποσά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς θα λειτουργεί ο κουμπαράς των επικουρικών

Αύξηση κατά 35% θα έχουν όλες οι επικουρικές συντάξεις με το νέο σύστημα που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας.Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να παραδοθεί το τελικό πόρισμα με τις οριστικές προβλέψεις για το νέο μοντέλο επικουρικής σύνταξης.

Σύμφωνα με το σχέδιο θα προβλέπονται οι βασικές κατευθύνσεις της νέας επικουρικής σύνταξης η οποία αναμένεται να είναι αυξημένη κατά μέσο όρο 65 ευρώ σε σχέση με την σημερινή μέση επικουρική σύνταξη που φτάνει τα 180 ευρώ.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η σημερινή μέση σύνταξη που φτάνει τα 180 ευρω θα κυμανθεί με το νέο σύστημα στα 240 ευρώ.

Μία από τις βασικές επιλογές του νέου συστήματος της θα είναι και η επιλογή από τον ασφαλισμένο του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να επιλέξει την καταβολή της επικουρικής σύνταξης πολύ νωρίτερα από την καταβολή της κύριας σύνταξης.

Παράλληλα ο ασφαλισμένος θα επιλέγει πότε θα καταβάλλεται το εφάπαξ και οι μηνιαίες απολαβές καθώς και την επενδυτική στρατηγική υψηλότερου ή χαμηλότερου ρίσκου, βάσει των ατομικών του αναγκών.

Επίσης, ο ασφαλισμένος του νέου ΕΤΕΑΕΠ θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει έως το 25% του ποσού που θα περιέχει ο ατομικός του λογαριασμός ως εφάπαξ παροχή και το υπόλοιπο ως σύνταξη.

Αναλύοντας το νέο μοντέλο επικουρικής σύνταξης, ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης έχει επισημάνει ότι ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει πλέον τη δυνατότητα της αποταμίευσης μέρους των εισφορών του σε ατομικό λογαριασμό του, ο οποίος με τα χρόνια προσαυξάνεται, αναλογικά με την επενδυτική στρατηγική την οποία ο ίδιος ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει.

Ο ρόλος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) αναβαθμίζεται, καθώς θα είναι ο βασικός διαχειριστής του συστήματος και ο κύριος πάροχος της νέας επικουρικής.

Να σημειωθεί οτι ο ασφαλισμένος εάν ο ίδιος το επιθυμεί, μπορεί να αιτηθεί, προκειμένου να επιλέξει εναλλακτικό επενδυτικό πάροχο, πιστοποιημένο και εγκεκριμένο από τις ελεγκτικές αρχές, μεταξύ ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και επαγγελματικών ταμείων. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται η επίβλεψη της όλης διαδικασίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Υποχρεωτικό το νέο σύστημα

Το παρόν σύστημα επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ θα παραμείνει ανοικτό σε νέους ασφαλισμένους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, με όσους είναι ήδη στην αγορά εργασίας, καθώς όλοι οι νέοι εργαζόμενοι, από την 1η Ιανουαρίου 2021, θα εντάσσονται απευθείας και υποχρεωτικά στο νέο επικουρικό σύστημα ασφάλισης.

«Με τους σημερινούς ασφαλισμένους να παραμένουν στο ισχύον σύστημα και να καταβάλουν τις εισφορές, το έλλειμα του νέου συστήματος αναμένεται να είναι πλήρως διαχειρίσιμο» υποστηρίζει ο κ. Μηταράκης, εκτιμώντας ότι, βάσει των μέχρι τώρα υπολογισμών, το σωρευτικό κόστος της σαρανταετούς πλήρους μετάβασης στο νέο επικουρικό σύστημα δεν θα ξεπερνά το 0,5% του σωρευτικού ΑΕΠ, επομένως θα είναι οικονομικά βιώσιμο.

Το ύψος της νέας επικουρικής σύνταξης δεν θα καθορίζεται πλέον μόνο από τα έτη ασφάλισης και τις αποδοχές, αλλά και από την απόδοση του χαρτοφυλακίου. Έτσι, βάσει των μέχρι τώρα εκτιμήσεων, η νέα επικουρική σύνταξη αναμένεται, λόγω των αποδόσεων, να είναι μεσοσταθμικά αυξημένη κατά 35% σε σχέση με τη σημερινή σύνταξη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News