Αναδρομικά: Τα ποσά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι μετά την απόφαση ΣτΕ

Οικονομία
Αναδρομικά: Τα ποσά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι μετά την απόφαση ΣτΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά στοιχεία

Ομάδα εργασίας που θα καταρτίσει σχέδιο νόμου για συμμόρφωση του ασφαλιστικού με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας  (ΣτΕ) συστήνεται στο υπουργείο Εργασίας. Στόχος της κυβέρνησης είναι η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία να εκδηλωθεί έως το τέλος του έτους.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Αρά τα όποια αναδρομικά θα περιοριστούν στο κενό διάστημα, στο δεκάμηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και για αυτό το δεκάμηνο τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ και οι συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν αναδρομικά από 667 έως 7.340 ευρώ. Τα αναδρομικά αυτά αφορούν σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει, σύμφωνα με Τα Νέα, ότι τα χρήματα αυτά θα καταβληθούν σε 72 δόσεις και σε βάθος χρόνου έξι ετών προκειμένου να μην εκτροχιαστεί ο δημοσιονομικός σχεδιασμός και να διασφαλιστεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου έχουν λαμβάνειν έως 7.340 ευρώ συνολικά από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.

Οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και τραπεζών έχουν λαμβάνειν έως 6.770 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ έχουν λαμβάνειν έως 6.402 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.

Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ έχουν λαμβάνειν έως 5.576 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News