Aποδείξεις: Ποιες «περνάνε» - Μεταξύ αυτών για καύσιμα, τσιγάρα, αλκοόλ... προφυλακτικά

Οικονομία
Aποδείξεις: Ποιες «περνάνε» - Μεταξύ αυτών για καύσιμα, τσιγάρα, αλκοόλ... προφυλακτικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι πρέπει να γνωρίζει ο Έλληνας πολίτης

Στο κυνήγι των ηλεκτρονικών αποδείξεων βάζει τους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών, απαιτώντας από το 2020 περισσότερες συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα προκειμένου να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα πρέπει να συγκεντρώνουν ηλεκτρονικές αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 6.000 ευρώ, όταν σήμερα ο συγκεκριμένος μισθωτός κατοχυρώνει το αφορολόγητο με e-αποδείξεις 2.500 ευρώ.

Αποδείξεις και αφορολόγητο

Σήμερα για να εξασφαλίσουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο, θα πρέπει να εμφανίσουν δαπάνες που έχουν πληρωθεί με κάρτες (χρεωστικές ή πιστωτικές) ή μέσω e-banking που αντιστοιχούν στο 10% του ετήσιου εισοδήματός τους για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 30.000 ευρώ και 20% για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ.

Με την επιβολή συντελεστή 30% οριζόντια στο εισόδημα, οι φορολογούμενοι για να κερδίζουν την έκπτωση φόρου θα πρέπει να πραγματοποιούν περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μπορεί να φέρει στα κρατικά ταμεία το 2020 επιπλέον έσοδα ύψους 640 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα προέλθει κυρίως από την αύξηση των εισπράξεων του ΦΠΑ.

Το 2018 η μέση ηλεκτρονική δαπάνη ανά φορολογούμενο, μέσω της οποίας “χτίστηκε” το αφορολόγητο, διαμορφώθηκε σε περίπου 3.600 ευρώ, ενώ από την εκκαθάριση διαπιστώθηκε ότι αυτοί που δεν κατάφεραν να συλλέξουν τον απαιτούμενο αριθμό αποδείξεων πλήρωσαν “πέναλτι” φόρου 35,5 εκατ. ευρώ.

H ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων δείχνει ότι η πλειονότητα των φορολογουμένων υπερκαλύπτει τα σημερινά όρια που απαιτούνται για την κάλυψη του αφορολογήτου, καθώς μόνο οι αγορές από σούπερ-μάρκετ και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ απορροφούν μεγάλο τμήμα των ετήσιων δαπανών από τα νοικοκυριά.

Η λίστα με τις αποδείξεις

Πιο συγκεκριμένα, στο “χτίσιμο” του αφορολόγητου μετράνε οι δαπάνες που αφορούν:

- Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά: Ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, κρέας, ψάρια, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, έλαια, φρούτα, λαχανικά, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά, χυμοί, νερό, αναψυκτικά κ.λπ.

- Αλκοολούχα ποτά και καπνός: Αλκοολούχα, οινοπνευματώδη ποτά, κρασιά, μπίρες, καπνός, τσιγάρα, πούρα και πουράκια.

- Ένδυση και υπόδηση: Υφάσματα, ενδύματα, καθαρισμός και μεταποίηση ενδυμάτων, παπούτσια και επιδιορθώσεις υποδημάτων.

- Στέγαση: Ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, φυσικό αέριο, υγραέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, αποχέτευση, κοινόχρηστα, δημοτικά τέλη, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου και ελαιοχρωματιστή, και υπηρεσίες για τη συντήρηση πολυκατοικιών.

- Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες: Έπιπλα, διακοσμητικά είδη, έπιπλα κήπου, φωτιστικά, χαλιά, μοκέτες, κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα, οικιακές συσκευές, ψυγεία, πλυντήρια, ηλεκτρικές κουζίνες, κλιματιστικά, συσκευές θέρμανσης, εργαλεία, υπηρεσίες καθαρισμού, είδη καθαρισμού κ.ά.

- Μεταφορές: Ποδήλατα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα, λιπαντικά, μίσθωση γκαράζ και χώρων στάθμευσης, μαθήματα οδήγησης, καθώς και εισιτήρια τρένου, λεωφορείων, ταξί, αεροπλάνων και πλοίων.

- Επικοινωνίες: Κινητή και σταθερή τηλεφωνία, σύνδεση Internet και ταχυδρομικές υπηρεσίες.

- Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες: Υπολογιστές, κάμερες, μουσικά όργανα, άνθη, κατοικία ζώα, αθλητικές δραστηριότητες, θέατρα, κινηματογράφος, συναυλίες, μουσεία, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά και πακέτα διακοπών.

- Εκπαίδευση: Δίδακτρα για προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

- Υγεία: Εκτός από τις επισκέψεις σε γιατρούς, τα φάρμακα και τα νοσήλια, στις δαπάνες περιλαμβάνονται φακοί επαφής και υγρά καθαρισμού, τεστ εγκυμοσύνης, προφυλακτικά, οινόπνευμα καθαρό, ιατρικά προϊόντα, γυαλιά μυωπίας, πατερίτσες, πιεσόμετρο, ζώνες παθήσεων, θεραπευτικές συσκευές και εξοπλισμός, οδοντιατρικές υπηρεσίες (σφράγισμα, λεύκανση, καθαρισμός δοντιών, τοποθέτηση θήκης), μικροβιολογικές εξετάσεις, φυσιοθεραπεία κ.α.

- Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια και κυλικεία.

- Άλλα αγαθά και υπηρεσίες: Κουρεία, κομμωτήρια, κοσμήματα, ρολόγια, είδη για μωρά, οίκοι ευγηρίας και ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, υπηρεσίες για βοήθεια στο σπίτι, καθώς και ασφάλιση κατοικίας, υγείας και οχημάτων.

Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται: τα ενοίκια, οι δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίας, οι αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής, η πληρωμή φόρων και οι αγορές μετοχών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News