Επίδομα γέννας: 2.000 ευρώ από τον Ιανουάριο

Οικονομία
Επίδομα γέννας: 2.000 ευρώ από τον Ιανουάριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι περιλαμβάνει συνολικά το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020

Στα 123 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογίζεται το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στις νέες οικογένειες.

Σύμφωνα με το Έθνος, στις αναπτυξιακές και κοινωνικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή συγκαταλέγονται μέτρα για το 2020 όπως η χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών.

Στο προσχέδιο ενυπάρχουν ακόμη η μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης.

Με ενσωματωμένες τις εν λόγω προβλέψεις, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του Κοινωνικού Προϋπολογισμού (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ, ΟΠΕΚΑ και ΝΑΤ) προβλέπεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 1,84 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2019, κατά 174 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η συνταξιοδοτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη κατά 719 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην καταβολή της «13ης σύνταξης».

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει περαιτέρω πτώση της ανεργίας στο 15,6% το 2020 με προοπτική το 2019 να κλείσει στο 17,4%. Ενδιαφέρον έχουν οι διαπιστώσεις του προσχεδίου για το πρώτο εξάμηνο του 2019 αναφορικά με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας : η εθνικολογιστική απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,1%, με την νέα εκτίμηση για το σύνολο του έτους να ανέρχεται σε 2,0%, υποδηλώνοντας πορεία επιτάχυνσης για τρίτο διαδοχικό έτος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News