Οικονομία

Νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η νέα ρύθμιση είναι ευνοϊκότερη για του φορολογούμενους

Η κυβέρνηση, κατά την πρόσφατη επίσκεψη των Θεσμών στην Αθήνα στο πλαίσιο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, επιχειρηματολόγησε υπέρ της ανάγκης να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις στην πάγια ρύθμιση, προκειμένου να μη δημιουργείται στο μέλλον η ανάγκη να θεσπίζονται έκτακτες ρυθμίσεις. Ο στόχος των αλλαγών είναι να μειωθεί δραστικά ο ρυθμός συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση που, αν και μειωμένος, κινείται πλέον με μέσο ρυθμό περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως.

Η πάγια ρύθμιση για οφειλές προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία θεσπίστηκε στην “καρδιά” της οικονομικής κρίσης, το 2013. Ήταν μια παρέμβαση που, σύμφωνα με ιθύνοντες της εποχής, επιβλήθηκε ουσιαστικά από τους δανειστές ως ένα σκληρό μέτρο για την καλλιέργεια «κουλτούρας πληρωμών» και την ουσιαστική «τιμωρία» όσων δεν πλήρωναν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις εμπρόθεσμα. Η πάγια ρύθμιση έχει μόλις 12 δόσεις για τακτικές οφειλές, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος και τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Έχει 24 δόσεις για έκτακτες οφειλές, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς. Έχει υψηλό επιτόκιο, το οποίο διαμορφώνεται περίπου στο 5%, ενώ για την καθυστέρηση μίας δόσης επιβάλλεται προσαύξηση ίση με το 15% της δόσης.

Σύμφωνα με το capital, βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει η ρύθμιση ήταν, σύμφωνα με τους Θεσμούς, η διαρκής δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών να μη θεσπίσει στο μέλλον έκτακτες ρυθμίσεις. Αυτό, ωστόσο, δεν τηρήθηκε διότι τον Φεβρουάριο του 2015 θεσπίστηκε η έκτακτη ρύθμιση των 100 δόσεων και φέτος τον Μάιο θεσπίστηκε η έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο, δηλαδή για τις φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που θα προκύψουν από το νέο έτος. Η ρύθμιση θα έχει την εξής μορφή:

- Για τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, η ρύθμιση θα προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις αντί για έως 12 που προβλέπεται σήμερα.

- Για τις έκτακτες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, η ρύθμιση θα προβλέπει έως 48 μηνιαίες δόσεις αντί για έως 24 δόσεις που προβλέπει η υφιστάμενη ρύθμιση.

- Για να δοθούν περισσότερες από 12 στις τρέχουσες και περισσότερες από 24 στις έκτακτες οφειλές θα πρέπει ο οφειλέτης να εκπληρώνει αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η νέα μορφή της πάγιας ρύθμισης οφειλών πρόκειται να αυξήσει σημαντικά και τα κρατικά έσοδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια