Οικονομία

Οι εννιά στόχοι της κυβέρνησης για την οικονομία

Ο Υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την παράταση για την ρύθμιση των 120 δόσεων, φοροελαφρύνσεις, επενδυτικά κίνητρα και ιδιωτικοποιήσεις

Τις 9 πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής για το 2019 ανέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της 6ης ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

Προανήγγειλε, πέρα από την παράταση για μία εβδομάδα της ρύθμισης των 120 δόσεων, και νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών ιδιωτών, το οποίο θα ισχύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, από την αρχή του επόμενου χρόνου.

Έθεσε επίσης ως στόχο την ολοκλήρωση όλων αυτών των παρεμβάσεων, ούτως ώστε να “παραχθεί” έως το τέλος Νοεμβρίου ένα θετικό πόρισμα των Θεσμών για την εκταμίευση των παρεμβάσεων στο χρέος αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για τον μεγάλο στόχο του 2020: την επαναξιολόγηση των βασικών παραμέτρων και της έκθεσης της βιωσιμότητας χρέους, δηλαδή, όπως είπε ο ΥΠ.ΟΙΚ., την επαναξιολόγηση και του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι εννέα στόχοι του 2019 είναι:

  1. Κατάθεση σχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις ελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, οι οποίες - όπως είπε - διασφαλίζονται, καθώς η κυβέρνηση «δημιουργεί τον αναγκαίο χώρο χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους». Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί την άλλη εβδομάδα, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα κέρδη ομολόγων.
  2. Μείωση των NPLs και στήριξη του τραπεζικού συστήματος.
  3. Κατάθεση στη Βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου μετά τα μέσα Οκτωβρίου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι φοροελαφρύνσεις του 2020, η νέα πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών, οι αλλαγές στον φορολογικό κώδικα, οι παρεμβάσεις για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το νέο πλαίσιο παροχών σε είδος, οι διατάξεις για τη φορολογική κατοικία και οι νέες τακτικές ελέγχου.
  4. Παρεμβάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας μέσω των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων, του ΠΔΕ, της μείωσης των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες και της ταχύτερης πιστωτικής επέκτασης.
  5. Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών και στο Ελληνικό.
  6. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση γραφειοκρατίας, για επενδυτικά κίνητρα, για την αντιμετώπιση της ρευστότητας της ΔΕΗ, κ.λπ.
  7. Υλοποίηση εκκρεμοτήτων της τρίτης αξιολόγησης του Ιουνίου με έμφαση στο θέμα των εγγυήσεων του Δημοσίου και σε νέο πλάνο αποπληρωμής οφειλών προς ιδιώτες.
  8. Νέο πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, το οποίο θα είναι ενιαίο και θα αντιμετωπίσει όλες τις οφειλές.
  9. Αποπληρωμή του μέρους του ακριβού δανείου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με δημοσιονομικό όφελος 75 εκατ. ετησίως.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια