default-image

Στη «στρατόσφαιρα» οι τιμές των ενοικίων

Κρήτη
Στη «στρατόσφαιρα» οι τιμές των ενοικίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 30% ξεπερνάει η αύξηση των τιμών πώλησης

Τρομακτικές αυξήσεις σημείωσαν τα ενοίκια των κατοικιών στους νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου μέσα στον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα στατιστικά που επεξεργάστηκε η ιστοσελίδα “Spitogatos” και τον Δείκτη Τιμών προσφοράς Ακινήτων (SPI) ανά περιοχή, που δημιούργησε με βάση πραγματικά δεδομένα αγγελιών.

Στο Ρέθυμνο η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί πλήρως, αφού όχι μόνο η αύξηση 30% μέσα σε ένα χρόνο (από το β' τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2018) είναι από τις υψηλότερες στην Ελλάδα, αλλά και επειδή η τιμή που ζητείται ανά τετραγωνικό είναι η απολύτως υψηλότερη στην Ελλάδα!

Από κοντά και το Ηράκλειο, όπου, παρότι τα τρία τελευταία χρόνια τα νοίκια εκτοξεύονται συνεχώς, είχαμε μια αύξηση της τάξης του 11,3% μέσα σε ένα χρόνο, καθιστώντας την πλειοψηφία των προς ενοικίαση οικιών απλησίαστες για τη μεγάλη μάζα των δυνάμει ενοικιαστών.

Γενικότερα, το 30% ξεπερνάει η αύξηση των τιμών πώλησης, αλλά και των ενοικίων κατοικιών στην Αθήνα, αλλά και σε ορισμένες τουριστικές περιοχές. Ο Δείκτης Τιμών προσφοράς Ακινήτων αποτυπώνει την τάση των τιμών από το 2011 έως και σήμερα, για κάθε είδος ακινήτου σε κάθε περιοχή της χώρας. Ταυτόχρονα, οι ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης της έρευνας αφορούν το β’ τρίμηνο του 2019 έναντι του β’ τριμήνου του 2018.

Η μείωση του αποθέματος όχι μόνο λόγω της ζήτησης την οποία τροφοδοτούν οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις, οι ξένες επενδύσεις και οι καλές επιδόσεις του τουρισμού, αλλά και λόγω αύξησης της παλαιότητας των ακινήτων, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των ενοικίων.

Σύμφωνα με την έρευνα, «βασικός παράγοντας που τροφοδοτεί την ισχυρή ζήτηση είναι η απουσία αποθέματος κατοικιών, που διαθέτει τις κατάλληλες προδιαγραφές. Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών “Spitogatos”, το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, έναντι του αντίστοιχου του 2018, σε όλη την επικράτεια, την υψηλότερη αύξηση (30,90%) ζητούμενων τιμών πώλησης παρουσιάζει το κέντρο της Αθήνας, με 1.162 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ακολουθούν η Θεσσαλονίκη με 25% και 1.250 ευρώ/τ.μ., ο Πειραιάς (+18,2%), τα νότια προάστια (13,30%) και ο νομός Καστοριάς (11%).

Όσον αφορά τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης, την υψηλότερη ποσοστιαία μεταβολή (+31,70%) παρουσιάζει το Ρέθυμνο, όπου η τιμή ανά τ.μ. ανέρχεται σε 7,60 ευρώ από 5,77 ευρώ! Στο νομό Ηρακλείου είχαμε αύξηση 11,3%, ενώ αντίθετα στον νομό Χανίων είχαμε μικρή μείωση. Για δε τον νομό Λασιθίου δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News