Οικονομία

«Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»: Η προθεσμία των αιτήσεων για την Κρήτη

Χιλιάδες αιτήσεις με την έναρξη του προγράμματος

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον». Συνολικά καταχωρίστηκαν 20.670 αιτήσεις σε λιγότερο από ένα 24ωρο.

Η κυβέρνηση αναζητεί επιπλέον κεφάλαια για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχουν εκδηλώσει ιδιοκτήτες ακινήτων.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να κατατμηθούν σε μικρότερα υποσύνολα οι επόμενες 2 ομάδες Περιφερειών. Tην Τρίτη ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας, καθώς εξαντλήθηκαν οι πόροι που προβλέπονταν για όλες. Υποβλήθηκαν συνολικά 11.880 αιτήσεις και δεσμεύθηκαν περίπου 148,5 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα υποβολής των δηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

  • Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου: Πελοπόννησος, Ιόνια Νησιά.
  • Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου: Στερεά Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο.
  • Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου: Αττική.
  • Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου: Κρήτη, Νότιο Αιγαίο.
  • Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου: Δυτική Μακεδονία.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο υπήρξαν τεχνικά προβλήματα στην υποβολή αιτήσεων, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Σε επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη και Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σημειώνει πως «μπορεί αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τον πρώτο κύκλο, το πληροφοριακό σύστημα να μην κατέρρευσε, αλλά χαρακτηρίστηκε ήδη από τις πρώτες ώρες της πρώτης ημέρας από πολλά προβλήματα πρόσβασης, όπως και το ΥΠΕΝ αναγνώρισε με τη σχετική χθεσινή του ανακοίνωση, με την οποία ζητούσε από τους χρήστες «υπομονή».

 «Η κατάσταση αυτή δημιουργεί αφόρητη πίεση μεταξύ επαγγελματιών και ιδιοκτητών ακινήτων, για κάτι που δεν φέρουν καμία ευθύνη, ενώ χιλιάδες μηχανικοί έχουν επωμιστεί τεράστιο φόρτο εργασίας και μεγάλες ευθύνες απέναντι στους πελάτες τους, οι οποίες είναι εξαιρετικά δυσανάλογες με την εξαιρετικά χαμηλή αμοιβή που προβλέπεται να επιχορηγεί το πρόγραμμα», επισημαίνει ο κ. Στασινός.

«Το ενδιαφέρον ήταν πραγματικά πάρα πολύ μεγάλο, μεγαλύτερο απ’ ό,τι αναμέναμε. Εξετάζουμε αν μπορούμε να βρούμε επιπλέον χρήματα για να ενταχθούν περισσότεροι στο πρόγραμμα», είπε σύμφωνα με την kathimerini.gr ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια