default-image

Έρχονται πρόστιμα για το Κτηματολόγιο μέχρι και 1500 ευρώ

Οικονομία
Έρχονται πρόστιμα για το Κτηματολόγιο μέχρι και 1500 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία ευκαιρία για τους ασυνεπείς ιδιοκτήτες, που απειλούνται με μεγάλες “καμπάνες”

Μια τελευταία ευκαιρία θα έχουν μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου όσοι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων και εδώ στην Κρήτη (όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας) δεν έχουν σπεύσει μέχρι τώρα να διευθετήσουν τις εκκρεμότητες με το Κτηματολόγιο. Όπως διαμηνύει η κυβέρνηση, οι παρατάσεις που δόθηκαν προ ημερών είναι οι τελευταίες και από ’κει και πέρα θα πέσει “ράβδος” στην τσέπη. Και “ράβδος” μάλιστα βαριά, αφού τα σχετικά πρόστιμα για τους ασυνεπείς ιδιοκτήτες ακινήτων είναι αρκετά “τσουχτερά” και μπορούν να φτάσουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα 1.500 ευρώ!

Προ ημερών, θυμίζουμε, ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος παρατάσεις διάρκειας 15 ημερών έως και δύο μηνών για τις υπό κτηματογράφηση περιοχές των οποίων οι προθεσμίες έληγαν αυτές τις μέρες.

Σε επίπεδο Κρήτης, για τις υπόλοιπες περιοχές των καλλικρατικών δήμων Γόρτυνας, Φαιστού, Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών-Αστερουσίων και Βιάννου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου δόθηκε παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για τους κατοίκους της ημεδαπής, της αλλοδαπής και για το Ελληνικό Δημόσιο από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως την 31η Οκτωβρίου 2019.

Επίσης, δόθηκε παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για τους κατοίκους της ημεδαπής, της αλλοδαπής και για το Ελληνικό Δημόσιο από την 8η Οκτωβρίου 2019 έως την 31η Οκτωβρίου 2019 στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης.

Αυτές είναι οι τελευταίες παρατάσεις που θα δοθούν στις περιοχές στις οποίες έχουν εξαντληθεί οι προβλεπόμενες παρατάσεις των 3+3 μηνών.

Όπως αναφέρει το “Έθνος της Κυριακής”, οι ασυνεπείς ιδιοκτήτες ακινήτων, μετά την εκπνοή των προθεσμιών των τελευταίων παρατάσεων, θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα που φτάνουν ακόμη και τα 1.500 ευρώ, ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης στο Κτηματολόγιο!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι το υπουργείο δεν έχει πρόθεση να αιφνιδιάσει τους ιδιοκτήτες, καθώς πριν από την επιβολή προστίμων θα έχουν προηγηθεί παρατάσεις, πληροφόρηση και ενημερωτική καμπάνια. Όμως, είναι εξίσου κατηγορηματικός και ως προς το ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στις συνεχείς παρατάσεις, ώστε το Κτηματολόγιο να ολοκληρωθεί το 2021, αφού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, με τη χώρα να κινδυνεύει με επιστροφή ευρωπαϊκών πόρων ύψους 84 εκατ. ευρώ.

Το ποινολόγιο

Σημειώνεται ότι, μέχρι σήμερα, για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις προβλέπονται πρόστιμα ύψους από 50 έως 250 ευρώ, τα οποία πάντως δεν επιβάλλονται για να μη μπλοκαριστεί κι άλλο η χαμηλή πορεία συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία του Κτηματολογίου.

Τα προβλεπόμενα πρόστιμα, που αναγράφονται και στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, είναι:

* Δικαίωμα εντός αστικής περιοχής:

- Για αδόμητο γεωτεμάχιο κάτω των 400 τ.μ., πρόστιμο 70 ευρώ.

- Για αδόμητο γεωτεμάχιο άνω των 400 τ.μ., πρόστιμο 120 ευρώ.

- Για γεωτεμάχιο με κτίσμα μέχρι 200 τ.μ., πρόστιμο 150 ευρώ.

- Για γεωτεμάχιο με κτίσμα άνω των 200 τ.μ., πρόστιμο 250 ευρώ.

- Για διηρημένη ιδιοκτησία μέχρι 200 τ.μ., πρόστιμο 100 ευρώ.

- Για διηρημένη ιδιοκτησία άνω των 200 τ.μ., πρόστιμο 250 ευρώ.

- Για βοηθητικό χώρο (αυτοτελούς ιδιοκτησίας), πρόστιμο 50 ευρώ.

* Δικαίωμα σε αγροτική περιοχή:

- Για αδόμητο γεωτεμάχιο κάτω των 4.000 τ.μ., πρόστιμο 70 ευρώ.

- Για αδόμητο γεωτεμάχιο άνω των 4.000 τ.μ., πρόστιμο 100 ευρώ.

- Για γεωτεμάχιο άνω των 4.000 τ.μ. με κτίσμα, πρόστιμο 200 ευρώ.

- Για κάθε άλλο δικαίωμα (π.χ. δουλεία, κ.λπ.), πρόστιμο 70 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News