Ποιο επάγγελμα φοροδιαφεύγει περισσότερο;

Οικονομία
Ποιο επάγγελμα φοροδιαφεύγει περισσότερο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκαλυπτικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ

Τουλάχιστον αποκαλυπτικοί αποδείχθηκαν οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσοδων, υπό το πρίσμα της φοροδιαφυγής, καταδεικνύοντας ότι στην Ελλάδα το 62% όσων ελέγχθηκαν φοροδιέφευγαν.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων  για τον Ιούλιο, έχουν μια ενδιαφέρουσα πτυχή, που αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής.

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τις μετρήσεις της Κομισιόν έδειξαν ότι η «τρύπα» στα έσοδα του ΦΠΑ παραμένει πάνω από το 30%. Μόνο  το 2017 έκαναν φτερά περίπου 7,5 δισ. Ευρώ, γεγονός που έχει κινητοποιήσει την ΑΑΔΕ αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, με φόντο τη μείωση της φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών που χαρακτηρίζεται ως δίκοπο μαχαίρι.

Αν και είναι προφανές ότι η μείωση των βαρών μπορεί να δώσει ανάσα στους μικρομεσαίους και στην αγορά, εάν δεν λειτουργήσουν ασφαλιστικές δικλείδες θα επαναληφθεί το φαινόμενο της «συμπίεσης» εισοδημάτων κάτω από τις 10.000 ευρώ, έτσι ώστε να επωφεληθούν από την εφαρμογή του χαμηλού συντελεστή 9%.

Φροντιστήρια απέκρυψαν άνω του 1 εκατ. Ευρώ!

Οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ανέδειξαν σωρεία τρανταχτών περιπτώσεων φοροδιαφυγής, όπως στην περίπτωση δερματολόγου που δεν εξέδωσε 7.927 φορολογικά στοιχεία, δυο γραφεία τελετών στη Θεσσαλία απέκρυψαν συνολικά 400.000 ευρώ, φροντιστήρια που απέκρυψαν άνω του 1 εκατ. Ευρώ.

Από αυτές που προκάλεσαν αίσθηση ήταν η περίπτωση συνταξιούχου στην περιοχή της Μαγνησίας που  απέκρυψε εισοδήματα αξίας άνω των 2.190.000€, Κρητικός  που άγνωστο πως αύξησε την περιουσία του με ποσό πάνω από  1.125.000€.

Πρόθεση των ελεγκτικών υπηρεσιών είναι να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά «εργαλεία» για μαζικές κι εκτεταμένες διασταυρώσεις σε Ε3, Ε1, Συγκεντρωτικές Καταστάσεις, στοιχεία δαπανών που αποστέλλουν τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρίες, σχολεία, θεραπευτήρια, εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, ΔΕΚΟ, ενώ η ηλεκτρονική τιμολόγηση εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην πιο στενή παρακολούθηση επιχειρηματιών κι επαγγελματιών.

Ποιοι φοροδιαφεύγουν περισσότερο;

Ως προς τις κατηγορίες των επαγγελματιών που φαίνεται ότι έχουν μια ροπή προς τη φοροδιαφυγή, οι έλεγχοι έδειξαν ότι φοροδιαφεύγουν σε ένα ποσοστό 81% από  όσους ελέγχθηκαν όσοι ασχολούνται με την

Εκμετάλλευση Ταξί 81%

Πλυντήρια αυτοκινήτων 75%

Ανθοπωλεία 73%

Ταξιδιωτικά πρακτορεία 68%

Μανικιούρ Πεντικιούρ, Δικηγόροι 63%

Ψητοπωλεία - Σουβλατζίδικα (χωρίς τραπεζοκαθίσματα) 62%

Κομμωτήρια - Κουρεία 62%

Ενοικίαση μοτοποδηλάτων 57%

Πρατήρια καυσίμων 54%

Χερσαίες - Θαλάσσιες μεταφορές 53%

Λιανικό εμπόριο 36%

Εστίαση 33%

και καταλύματα 24%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News