Το «ταμείο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οικονομία
Το «ταμείο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσα έδωσε και πόσα πήρε η Ελλάδα και οι άλλες χώρες από τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ

Καθώς πλησιάζει η ώρα για τη μεγάλη μάχη του νέου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, οι μία μετά την άλλη οι χώρες ετοιμάζουν την ατζέντα τους, την οποία οφείλουν να έχουν ολοκληρώσει ως το φθινόπωρο, ώστε να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε αυτό που θεωρείται διαχρονικά το πιο δύσκολο από τα ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η γκρίνια είναι σταθερή και προέρχεται κυρίως από τις χώρες που χαρακτηρίζονται ως βασικοί συνεισφορείς, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία. Η Ευρώπη των πλούσιων και των φτωχών αποκαλύπτεται ανάγλυφα μέσα από τα στοιχεία του προϋπολογισμού, καθώς η κατανομή των κονδυλίων λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες ανά χώρα σε σχέση με το ΑΕΠ τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2017, οι χώρες που χαρακτηρίστηκαν ως βασικοί «αιμοδότες» του κοινού προϋπολογισμού ήταν η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και σε μικρότερο βαθμό η Σουηδία, η Αυστρία, η Δανία, η Ιρλανδία και η Φιλανδία. Στον αντίποδα, από τις χώρες που λαμβάνουν τα περισσότερα σε σχέση με εκείνα που καταβάλλουν, πρώτες είναι η Πολωνία και η Ελλάδα και ακολουθούν η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Τσεχία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Βουλγαρία, η Λιθουανία, η Σλοβακία, η Λετονία και η Εσθονία, και σε μικρότερο βαθμό η Κροατία, η Σλοβενία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Ισπανία.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την πραγματικότητα και φυσικά εκείνη που προκύπτει από τα στοιχεία για την καθαρή συνεισφορά των χωρών-μελών στον κοινό προϋπολογισμό το 2018 (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το πόσο εισπράττουν), είναι εύκολα αντιληπτό το άλλο μεγάλο πρόβλημα που θα προκαλέσει το Brexit, αν βεβαίως υλοποιηθεί είτε στις 31 Οκτωβρίου, οπότε λήγει η παράταση που έχουν δώσει στο Λονδίνο οι Ευρωπαίοι, είτε υπάρξει και άλλο «ροκάνισμα» χρόνου. Καθώς η γηραιά Αλβιόνα είναι ο δεύτερος βασικός τροφοδότης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μετά τη Γερμανία σε ποσοστό 15,6% σε σχέση με το 21,6% του Βερολίνου (για τα στοιχεία που αφορούν στο 2018), η “μαύρη τρύπα” στα ταμεία της Ε.Ε. είναι υπολογίσιμη, με ζητούμενο των διαπραγματεύσεων για τον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό να παραμένει αν θα αυξηθεί η συνεισφορά από κάποιες χώρες ή αν θα γίνουν περικοπές στις παροχές.

Το πρώτο ενδεχόμενο απορρίπτουν οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης, ενώ το δεύτερο ανησυχεί έντονα χώρες όπως η Ελλάδα, που αναριγεί στην ιδέα και μόνο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News