Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι θα πάρουν μέχρι και 7.338 ευρώ

Οικονομία
Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι θα πάρουν μέχρι και 7.338 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σχέδιο της κυβέρνησης

1,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικές επιστροφές χρημάτων. Μάλιστα, εάν συμπεριληφθεί και η κατάργηση των δώρων που είχαν διαμορφωθεί σε 800 ευρώ ετησίως, τότε τα αναδρομικά διεκδικούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι.

Επειδή πρόκειται για μεγάλα ποσά, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης σχεδιάζει το ποσό, σε κάθε συνταξιούχο, να επιστραφεί σε 72 δόσεις δηλαδή σε 6 χρόνια.

Για το δεκάμηνο το κόστος των διεκδικούμενων αναδρομικών ποσών ανέρχεται σε 2,5 με 3 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή οι επιστροφές -πλην των δώρων- υπολογίζεται ότι κοστίζουν 180 εκατ. το μήνα.

Με δεδομένα ότι θεωρείται απαγορευτικό για το Δημόσιο να επιστρέψει ένα επιπλέον ποσό αυτού του του ύψους μηνιαίας, έχει επικρατήσει η άποψη να μοιραστεί σε βάθος περίπου 6 ετών ώστε να περιοριστεί το κόστος επιπλέον επιβάρυνσης.

Ποιοι θα πάρουν πάνω από 7.000 ευρώ;

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ το άτομο.

Οι επιστροφές για ένα δεκάμηνο για τους συνταξιούχους διαμορφώνονται ως εξής:

  • Αναδρομικά έως 7.338 ευρώ για τους συνταξιούχους του Δημοσίου
  • Αναδρομικά έως 6.770 ευρώ για τους συνταξιούχους ΔΕΚΟ-Τραπεζών Αναδρομικά έως 6.402 ευρώ για συνταξιούχους του ΙΚΑ Αναδρομικά έως 3.300 ευρώ για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ
  • Αναδρομικά έως 1.300 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους (με άθροισμα συντάξεων έως 1.000 ευρώ)
  • Αναδρομικά έως 3.850 ευρώ για συνταξιούχους του ΝΑΤ. Αν επιστραφεί και η μείωση του 7% που κρίθηκε αντισυνταγματική για τις συντάξεις του ΝΑΤ με απόφαση του Εφετείου τότε τα αναδρομικά ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ.

Η πρόσφατη πάντως απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που είπε «όχι» στα επιδόματα και στα Δώρα κάνει τα στελέχη της κοινωνικής ασφάλειας να είναι προσγειωμένα. Δεν αποκλείουν κάτι τέτοιο να αποτελέσει πιλότο και για τα δώρα των συνταξιούχων.

Πηγή: thecaller.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News