120 δόσεις: Τελευταία ευκαιρία για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

Οικονομία
120 δόσεις: Τελευταία ευκαιρία για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα έχουν την ευκαιρία φυσικά και νομικά πρόσωπα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τη φορολογική διοίκηση με βάση τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το ενδιαφέρον των φορολογούμενων είναι μεγάλο ενώ ολοένα και αυξάνεται, αφού πολλοί είναι εκείνοι που μέρα με τη μέρα ανακαλύπτουν τα θετικά των βελτιώσεων που έγιναν στη ρύθμιση του Ιουλίου.

Σύμφωνα µε τις τελευταίες πληροφορίες του ethnos.gr, ο αριθµός των οφειλετών που έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων προσεγγίζει τους 250.000. Μπορεί να φαντάζει µικρός σε σχέση µε το σύνολό τους, που προσεγγίζει τα 4 εκατοµµύρια, ωστόσο πρόκειται κατά κύριο λόγο για «βιώσιμους» οφειλέτες µε σημαντικά χρέη, καθώς µμεγάλος αριθµός οφειλετών είτε χρωστάει µικροποσά είτε χρωστάει τεράστια ποσά τα οποία δεν υπάρχει περίπτωση να εισπραχθούν (π.χ. χρεοκοπηµένες επιχειρήσεις).

Ποιες κατηγορίες υπάγονται στη ρύθμιση;

H ρύθμιση έχει πεδίο εφαρμογής το σύνολο των φυσικών προσώπων και το σύνολο των βεβαιωµένων οφειλών τους που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως 31.12.2018. Προαιρετικά, ο οφειλέτης θα µπορεί να υπαγάγει στη ρύθµιση και ρυθµισµένες µε τις πάγιες ρυθµίσεις οφειλές (12-24 δόσεις), οφειλές από ρυθμίσεις λόγω φυσικών καταστροφών και οφειλές που είναι σε αναστολή.

Με ποιες προϋποθέσεις;

Για να µπει κάποιος στη ρύθµιση θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήµατος για την τελευταία 5ετία, δηλαδή από το φορολογικό έτος 2013 έως και το 2017, εκτός αν δεν ήταν υπόχρεος για κάποιο ή κάποια έτη, οπότε θα δηλώνει αυτό στην ηλεκτρονική πλατφόρµα. Μπορεί πλέον να υποβάλει τις δηλώσεις αναδροµικά και να εντάξει και τις οφειλές που θα προκύψουν από αυτές τις δηλώσεις στη ρύθµιση των 120 δόσεων.

Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News