Οικονομία

«Να φτάσει η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στο μέγιστο»: Από το 22 στο 100%

Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων

Με «άθλο» παρομοίωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, την προσπάθεια του υπουργείου να φτάσει η απορρόφηση των πόρων του τρέχοντος ΕΣΠΑ στο μέγιστο βαθμό. «Στόχος μας είναι να φτάσουμε το 100% στην απορροφητικότητα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε συνάντηση με δημοσιογράφους, έως αυτή τη στιγμή έχουν απορροφηθεί - δαπανηθεί στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 σχεδόν 5 δισ. ευρώ από τα 22 δισ. του προγράμματος (εκτός του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη»), κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό απορρόφησης ανέρχεται στο 22%. «Δε θα πω αν είναι πολύ ή λίγο, αυτό που ξέρουμε είναι ότι μέχρι το 2023 θα πρέπει να δαπανούμε 5 δισ. ευρώ ετησίως. Ο στόχος είναι δύσκολος, πρόκειται για άθλο», τόνισε.

«Στόχος μας είναι να διπλασιάσουμε το ρυθμό ανάπτυξης και, για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να αυξήσουμε τη μόχλευση των πόρων που διαθέτουμε. Και αυτούς που διαθέτουμε είναι το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έως ότου έχουμε την προσέκλυση ξένων επενδύσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ισχυρό ρόλο στην ανάπτυξη θα έχει και η Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία, όπως ανέφερε ο κ. Τσακίρης, θα πρέπει να λειτουργεί με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Στο σημείο αυτό, ανέδειξε και την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα παράσχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις.

Σχέδιο νόμου για τις μικροπιστώσεις

Τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, όσο και ο κ. Τσακίρης γνωστοποίησαν, στην ίδια συνάντηση, ότι στο άμεσο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις μικροπιστώσεις, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο ενδέχεται να έχει πολλά στοιχεία με αυτό που βρήκε από την προηγουμένη πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπό τον κ. Δραγασάκη, προσθέτοντας ότι το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια.

Επί του θέματος των μικροπιστώσεων ο κ. Τσακίρης σημείωσε ότι «είμαστε η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. όπου απαγορεύεται ο θεσμός», ενώ, σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι για το πλαίσιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία κρίνει ότι οι φορείς μικροχρηματοδότησης δε θα πρέπει να εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδας. «Με το νομοσχέδιο που θα φέρουμε στη Βουλή, θα είναι όλοι ευχαριστημένοι», υπογράμμισε ο κ. Τσακίρης.

Απλοποίηση διαδικασιών

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νίκος Παπαθανάσης, σημείωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι θα υπάρχει ένας μηχανισμός που θα ελέγχει την πρόοδο της αδειοδότησης και πού «κολλάει» μια επένδυση σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Διασύνδεση ερευνητικής κοινότητας με την αγορά

Στη διασύνδεση της ερευνητικής κοινότητας με την αγορά εστίασε, από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, τονίζοντας ότι στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις που θέλουν να υλοποιήσουν επενδύσεις R&D (Έρευνας & Ανάπτυξης) στη χώρα μας. Έμφαση, επίσης, έδωσε στα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα κίνητρα που πρέπει να δημιουργηθούν για την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια