Αλλάζει μορφή το ΣΔΟΕ

Οικονομία
Αλλάζει μορφή το ΣΔΟΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περνάει στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας

Ραγδαίες αλλαγές σημειώνονται με Προεδρικό Διάταγμα στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), οπότε και συνίσταται στο υπουργείο Οικονομικών-Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας.

Με την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος έγινε ένας ακόμη γύρος αλλαγών στη δομή του υπουργείου Οικονομικών, οπότε και στη νεοσύστατη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας περνούν οι αρμοδιότητες της Ειδικής Γραμματείας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης.

Πάντως, και οι δύο κινήσεις προκάλεσαν έντονο προβληματισμό, με την κυβέρνηση, από την πλευρά της, να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων σε οργανωτικό επίπεδο σε περίπτωση που παρατηρηθούν δυσλειτουργίες, και με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για κατάργηση του ΣΔΟΕ μετά από 24 χρόνια.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 84/2019 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, στη νέα Γενική Γραμματεία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων η Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής (ΓΔΟΠ) του υπουργείου Οικονομικών, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και η αυτοτελής Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.

Η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, η οποία έχει ως αποστολή τη διενέργεια ερευνών, προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης για την εξακρίβωση τέλεσης μείζονος ποινικής απαξίας φορολογικών εγκλημάτων που προβλέπονται από τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, διατηρείται, αν και παραμένει άγνωστο το εάν ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος θα εξακολουθήσει να έχει την καθοδήγηση και τον συντονισμό λειτουργίας της υπηρεσίας.

Με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα η Γενική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών και η αντίστοιχη θέση του γενικού γραμματέα φαίνεται να υπάγονται εφεξής στον υπουργό Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, οι υπηρεσίες που υπάγονται εφεξής στον Υπουργό Οικονομικών είναι: α) το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ), β) το αυτοτελές Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, γ) το αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας, δ) η αυτοτελής Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης και ε) η γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών. Ήδη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στον γραμματέα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, προκειμένου η διαδικασία της μετάβασης να μην προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία.

Έντονες αντιδράσεις

Όσον αφορά τα όσα ακούστηκαν περί κατάργησης του ΣΔΟΕ ως αυτοτελούς Ειδικής Γραμματείας και δημιούργησαν αντιδράσεις, κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε χθες ότι οι αρμοδιότητες θα διατηρηθούν και θα μεταφερθούν στη νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής, ενώ πρόσθεσε ότι «αν χρειαστεί, αν δηλαδή διαπιστωθούν δυσλειτουργίες, κανείς δεν απαγορεύει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις».

Η αξιωματική αντιπολίτευση εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της. Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης υποστήριξε ότι «η κατάργηση του ΣΔΟΕ είναι το καλύτερο δώρο σε φοροφυγάδες, λαθρεμπόρους και άλλους οικονομικούς εγκληματίες, ενώ θέτει σε κίνδυνο τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και οικονομικού εγκλήματος που βρίσκονται τώρα στις αρμοδιότητές του».

«Ενισχύονται και δεν καταργούνται»

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης των δύο ελεγκτικών σωμάτων με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την εργασία, τόνισε: «Το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται». Όπως επισημαίνει ο κ. Βεσυρόπουλος, «η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης είναι απαίτηση των Ελλήνων πολιτών. Επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον κ. Αλεξιάδη, την κ. Αχτσιόγλου και τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουμε τα εξής:

1. Το ΣΔΟΕ και τα λοιπά ελεγκτικά σώματα (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας-επιθεωρητές υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται. Αυτό θα γίνει με την κατάργηση της θέσης του μετακλητού προϊσταμένου γενικού ή ειδικού γραμματέα, προκειμένου να αποκτήσουν αυτά τα σώματα επιτέλους πλήρη ανεξαρτησία.

2. Στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που θα εισαχθεί στη Βουλή αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θεσμοθετούνται θέσεις γενικών διευθυντών που θα επιλέγονται με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία και θα προΐστανται των εν λόγω υπηρεσιών.

3. Θα ηγούνται του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι από την ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι θα λειτουργούν με πλήρη ανεξαρτησία και αμεροληψία στην άσκηση των καθηκόντων τους».

«Όσον αφορά στο λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή, ας κάνουν λίγη υπομονή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ των δικών μας συγκεκριμένων δεσμεύσεων και των δικών τους ανεδαφικών, απραγματοποίητων υποσχέσεων», προσθέτει ο κ. Βεσυρόπουλος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News