default-image

«Ημέρα-σταθμός για τα Ελληνικά Πετρέλαια»

Οικονομία
«Ημέρα-σταθμός για τα Ελληνικά Πετρέλαια»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βαρυσήμαντη ομιλία του κ. Τσοτσορού στην υπογραφή των συμβάσεων για τα κρητικά κοιτάσματα

Για μια ημέρα-σταθμό για τα Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και για τη χώρα έκανε λόγο στην εκδήλωση υπογραφής των συμβάσεων παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας-εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια μπλοκ νοτιοδυτικά της Κρήτης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. Ευστάθιος Τσοτσορός.

Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ως εκπρόσωπος των ΕΛ.ΠΕ. (που συμμετέχουν στην 3μερή παραχωρησιούχο κοινοπραξία μαζί με την αμερικανική Exxonmobil και τη γαλλική Total), στη διάρκεια της τελετής υπογραφής των συμβάσεων, ο κ. Τσοτσορός προχώρησε σε μια βαρυσήμαντη παρέμβαση. Μίλησε για τις προσπάθειες της Ελλάδας να γίνει παραγωγός ενέργειας και αυτόνομη ενεργειακή χώρα. Μίλησε για τον “σκόπελο” της γραφειοκρατίας, που στην περίπτωση των δύο θαλάσσιων οικοπέδων της Κρήτης ξεπεράστηκε με γοργούς σχετικά ρυθμούς για τα ελληνικά δεδομένα. Και φυσικά μίλησε για τον στρατηγικό σχεδιασμό και το αναπτυξιακό όραμα των Ελληνικών Πετρελαίων, που πρωτοστατούν στην προσπάθεια αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας.

«Είναι μια ημέρα-σταθμός για τα Ελληνικά Πετρέλαια η σημερινή (σ.σ. προχθεσινή), αφού με την υπογραφή των συμφωνιών αφενός μεν ολοκληρώνεται με επιτυχία το πρώτο μέρος του στρατηγικού μας σχεδιασμού στον τομέα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων για τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου Πελάγους, αναδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό μας ρόλο, με τη συμμετοχή στις εννέα από τις δώδεκα νέες παραχωρήσεις του Δημοσίου, αφετέρου δε ενδυναμώνεται αποφασιστικά η συνεργασία μας με τις κορυφαίες διεθνείς εταιρείες ExxonMobil και Total, συμβάλλοντας καθοριστικά στο μείζον εθνικό εγχείρημα για ενεργειακή αυτοδυναμία και ενεργειακή ασφάλεια.

Επιπλέον, με τη σημερινή (σ.σ. προχθεσινή) υπογραφή των συμφωνιών σηματοδοτείται μια ιδιαίτερης σημασίας διαφοροποίηση από το παρελθόν, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της μάστιγας της γραφειοκρατίας, αφού από την υποβολή της αίτησης ενδιαφέροντος στο ΥΠ.ΕΝ. (30 Μαΐου 2017), μάλιστα δε για δύο εντελώς διαφορετικές περιοχές σε σχέση με αυτές που είχαν συμπεριληφθεί στον άγονο διαγωνισμό του 2014 [όχι μόνο στο μέγεθος και τη γεωγραφική τοποθεσία (αφού η μία είναι εκτός των προηγουμένων περιοχών), αλλά και στην ερευνητική προσέγγιση], ως ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίστηκε η 5η Μαρτίου 2018 (90 ημέρες μετά την ανακοίνωση στο ΕU Official Journal, Noe 2017), σήμερα, μετά από 15 μήνες, ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία, που κατά κανόνα διαρκούσε περί τους 30 μήνες, δημιουργώντας μας εύλογες προσδοκίες και ελπίδες για μια έστω και καθυστερημένη, σταδιακή προσαρμογή της Πολιτείας στους χρόνους της ψηφιακής εποχής», τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία-χαιρετισμό του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. και συνέχισε: «Με βάση τις γεωφυσικές έρευνες, οι σημερινές εκτιμήσεις μας για την περιοχή της Κρήτης είναι πολύ ενθαρρυντικές, αλλά παρά το ότι είναι νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις χωρίς γεώτρηση - και αυτό είναι αλήθεια - μιλώντας με τους έμπειρους γεωεπιστήμονές μας βλέπεις στα μάτια τους την ικανοποίηση του ερευνητή που είναι πια κοντά στον στόχο του».

Το σχέδιο των ΕΛ.ΠΕ.

Αναφερόμενος στον στρατηγικό σχεδιασμό των ΕΛ.ΠΕ., ο Ευστάθιος Τσοτσορός τόνισε: «Παρά τις όποιες δυσκολίες που επηρέαζαν τις γενικότερες στρατηγικές επιλογές, ο Όμιλος έχει τελικώς δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια ένα πολλά υποσχόμενο χαρτοφυλάκιο 10 επιλεγμένων περιοχών στον ελλαδικό χώρο, στο οποίο εκτιμάται ότι υπάρχουν προς ανακάλυψη σημαντικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα υδρογονανθράκων.

Οι έρευνες στον Πατραϊκό είναι μέχρι στιγμής ιδιαιτέρως θετικές. Τα τρισδιάστατα σεισμικά επιβεβαίωσαν τον κύριο γεωλογικό στόχο, με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα τουλάχιστον 140 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Είναι σε εξέλιξη οι περιβαλλοντικές μελέτες και έχουν ξεκινήσει οι προεργασίες για γεώτρηση στις αρχές του 2020. Ο Όμιλος ΕΛ.ΠΕ. πρωτοστατεί στην οργάνωση υποδομών, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, που περιλαμβάνει την οργάνωση εφοδιαστικής βάσης σε λιμενική εγκατάσταση και συστημάτων υποδοχής και διαχείρισης γεωτρητικών αποβλήτων.

Ο Όμιλος έχει, επίσης, αποδείξει έμπρακτα ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι απαράβατος όρος σε όλες τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, αφού αποτελεί κεντρικό άξονα και πυρήνα του στρατηγικού του σχεδιασμού Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται η συστηματική συνεργασία και συμβολή στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών».

Το όραμά μας είναι να αναπτύξουμε περαιτέρω τις διεθνείς συνεργασίες και να παραμείνουμε πρωταγωνιστές στην εθνική προσπάθεια, για ενεργειακή αυτοδυναμία και ενεργειακή ασφάλεια, με την ολοκλήρωση της έρευνας και την παραγωγή υδρογονανθράκων (πετρελαίου, φυσικού αερίου, βιογενούς φ.α.) στο σύνολο των παραχωρήσεων, εφαρμόζοντας τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές της Ε.Ε. για την προστασία του περιβάλλοντος σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μετάβαση από τον “μύθο” δεκαετιών στην “πραγματικότητα” των μεγεθών της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ., που παρέθεσε τους στόχους των Ελληνικών Πετρελαίων μέχρι το 2030.

«Οι στόχοι μας είναι: Η ολοκλήρωση της τρίτης φάσης της ερευνητικής περιόδου στο σύνολο των εννέα παραχωρηθεισών περιοχών της Δυτικής Ελλάδος, του Ιονίου και της Κρήτης, καθώς επίσης και των μελλοντικών παραχωρήσεων, και στη συνέχεια η εκτέλεση γεωτρήσεων αποτίμησης και η κατάρτιση των κατά περίπτωση “σχεδίων ανάπτυξης”, σύμφωνα με τις συμβάσεις μίσθωσης. Επίσης, η διεύρυνση και ισχυροποίηση στρατηγικών συνεργασιών με μεγάλες διεθνείς εταιρείες, για ενίσχυση της τεχνογνωσίας, μεταφορά τεχνολογίας και αποτελεσματική υλοποίηση του ερευνητικού και παραγωγικού έργου. Η ενεργή συμμετοχή στην παραγωγική εκμετάλλευση επιλεγμένων κοιτασμάτων, με την υλοποίηση επενδύσεων υποδομής και την εκτέλεση των παραγωγικών επενδύσεων άντλησης και μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου», υπογράμμισε ο κ. Τσοτσορός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News