ΑΤΜ: Έρχονται χρεώσεις - «φωτιά» στις αναλήψεις

Οικονομία
ΑΤΜ: Έρχονται χρεώσεις - «φωτιά» στις αναλήψεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τον Ιούλιο οι αλλαγές

Χρεώσεις - «φωτιά» έρχονται στις αναλήψεις μετρητών στα ΑΤΜ της χώρας.

Από τις 20 Ιουλίου όσοι κάνουν αναλήψεις από ΑΤΜ άλλων τραπεζών θα υπόκεινται σε επιπρόσθετες χρεώσεις, καθώς θα υπάρξει καθολική εφαρμογή του καθεστώτος που ισχύει από το καλοκαίρι του 2018 για τη χρήση ελληνικών ΑΤΜ από πελάτες τραπεζών του εξωτερικού. Η αύξηση θα είναι της τάξης του 100% και πλέον κάθε ανάληψη που θα γίνεται σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας από αυτή από την οποία εκδόθηκε η κάρτα ανάληψης, ο πελάτης θα χρεώνεται με προμήθεια από 2 έως 3 ευρώ.

Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει στη Μεγάλη Βρετανία η χρέωση για την ανάληψη μετρητών και το σενάριο αυτό εξετάζουν οι τραπεζικοί κύκλοι της Ε.Ε. Κύρια αιτία είναι ότι το κόστος των ATM είναι υψηλό πλέον για τις τράπεζες, οι οποίες σε επίπεδο ΕΕ προσανατολίζονται να χρεώνουν τους πελάτες τους και για την ανάληψη μετρητών. Η εγκατάσταση, η λειτουργία, η  συντήρηση, ο ανεφοδιασμός αυξάνουν το κόστος διαχείρισης των ΑΤΜ. Ενώ το τελευταίο διάστημα είναι  πολύ συχνές οι «ανατινάξεις» ΑΤΜ, όχι μόνο για να τα αδειάσουν από τα μετρητά, αλλά και για λόγους δολιοφθοράς.

Η συζήτηση για την υπόθεση «χρέωση των αναλήψεων» έχει ξεκινήσει ήδη και απασχολεί έντονα τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ και της ευρωζώνης, και όπως παρατηρούν  τραπεζικά στελέχη: οι μεν κυβερνήσεις πιέζουν να υπάρχουν ΑΤΜ παντού για τη διευκόλυνση των καταναλωτών ενώ από την πλευρά τους οι τραπεζίτες αντιτείνουν πως  κάτι τέτοιο στις σημερινές οικονομικές συνθήκες είναι ασύμφορο.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια να στραφούν οι καταναλωτές στο άυλο χρήμα και στις ηλεκτρονικές πληρωμές, με τις τράπεζες να επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τον μετασχηματισμό τους. Όμως την ίδια ώρα οι τράπεζες δέχονται «επίθεση» από τους μεγάλους διαδικτυακούς παίκτες που έχουν ξεκινήσει να δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Διεθνείς όμιλοι με πελατολόγια που αριθμούν εκατομμύρια καταναλωτές επενδύουν στις fintech υπηρεσίες (ψηφιακές τραπεζικές υπηρεσίες). Οι εταιρείες αυτές εκτός των άλλων διαθέτουν στους πελάτες τους κάρτες -ηλεκτρονικά πορτοφόλια και φυσικά χρησιμοποιούν τα δίκτυα ΑΤΜς των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Προς το παρόν στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες χρεώσεις για πληρωμές που γίνονται μέσω ΑΤΜς, όπως είναι για παράδειγμα οι πληρωμές λογαριασμών (πχ ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τηλέφωνα), η αποστολή εμβασμάτων κλπ.

Επίσης χρέωση υπάρχει στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ, όταν κάτοχος κάρτας της Α τράπεζας σηκώσει χρήματα από δίκτυο Β τράπεζας. Η χρέωση αυτή είναι κλιμακωτή και είναι μικρότερη από  1 ευρώ για ανάληψη 100 ευρώ.

Πέρυσι μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ εκκαθαρίστηκαν 267,61 εκατομμύρια συναλλαγές (μεταφορές- κινήσεις κεφαλαίων, επιταγές, συναλλαγές σε ΑΤΜ, συναλλαγές σε POS, άμεσες χρεώσεις). Στα ΑΤΜ πραγματοποιήθηκαν -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΙΑΣ- 15,26 εκατ συναλλαγές).

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News