Μείωση ΦΠΑ από σήμερα - Δείτε σε ποια τρόφιμα

Οικονομία
Μείωση ΦΠΑ από σήμερα - Δείτε σε ποια τρόφιμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά ο κατάλογος των προϊόντων

Από σήμερα, οι καταναλωτές θα δουν μειωμένες τιμές σε βασικά είδη στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα εστίασης - καθώς και στα τιμολόγια της ενέργειας - αφού τίθεται σε ισχύ ο μειωμένος ΦΠΑ.

 Αναλυτικά οι μειώσεις σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια

-Από το 24% στο 13% σε βασικά είδη διατροφής σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων,

-Από το 24% στο 13% στην εστίαση, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων, και

-Από το 13% στο 6% στην ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση.

Ειδικά για τα είδη διατροφής, ο συνολικός αριθμός των κατηγοριών που επηρεάζονται από την αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ είναι 56 κατηγορίες και οι σημαντικότερες αφορούν σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, τα εξής:

*Αλιεύματα παραδοσιακά π.χ. αλίπαστα, ταραμά, ρέγγες, σολομό, καπνιστά σκέτα είτε σε λάδι, πέστροφα, βακαλάο υγράλατο είτε ξηράλατο)

*Αλμυρά κράκερς

*Αρτοσκευάσματα (αφορά σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες: ψωμί τοστ, πίτες για σουβλάκι, φρυγανιές, παξιμάδια και κριτσίνια. Ισχύει επίσης για όλα τα προϊόντα που τοποθετούνται στη ζεστή γωνιά των χώρων πώλησης των σούπερ μάρκετ, φρέσκα και κατεψυγμένα ψωμιά, κρουασάν, κουλούρια Θεσσαλονίκης κ.ά.

*Βελτιωτικά γεύσης (αλάτι, ξύδι, λεμόνι, ζωμοί ψυγείου)

*Γλυκά (αφορά σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες, οι οποίες περιλαμβάνουν μπισκότα, σοκολατοειδή, κουλουράκια, γλυκά κουταλιού, πραλίνες, φυστικοβούτυρο, χαλβάδες, ταχίνι, λουκούμια, παστέλια)

*Γλυκά Σνακς (κρουασάν, τσουρέκια, κέικ)

*Δημητριακά (εκτός νιφάδων βρώμης)

*Επιδόρπια-Κρέμες/Γλυκίσματα ψυγείου (κρέμες, ρυζόγαλο, ζελέ, μουσταλευριά, γλυκά κ.ά.)

*Ετοιμα φαγητά τυποποιημένα

*Ζύμες νωπές και κατεψυγμένες

*Κατεψυγμένες πατάτες

*Κρέμες γάλακτος ψυγείου

*Μαγειρικά λίπη

*Μαγειρικά σκευάσματα (σούπες, ζωμοί, πουρές κ.ά.)

*Ξηροί καρποί-Αποξηραμένα φρούτα

*Ορεκτικά (ελιές, τουρσιά, έτοιμες σάλτσες ψυγείου, έτοιμες σαλάτες)

*Συνοδευτικά φαγητών (μαγιονέζες, κέτσαπ, dressings, σάλτσες)

*Τσίχλες, καραμέλες, ζαχαρώδη

*Χυμοί φρούτων ψυγείου και ραφιού

*Ψάρι-Παρασκευάσματα τυποποιημένα 

*Σνακς πατάτας, καλαμποκιού

Σύμφωνα επίσης, με σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% εφαρμόζεται και στις παραδόσεις σε «πακέτο» από εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία ταβέρνες, οινομαγειρεία, ψητοπωλεία, ταχυφαγεία, πιτσαρίες, καφετέριες και συναφείς προς αυτές επιχειρήσεις, όπως καντίνες, κυλικεία, επιχειρήσεις παρασκευής και διανομής γευμάτων, σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά, επιχειρήσεις πώλησης αρτοποιημάτων, σάντουιτς ,σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακς».

Στα ξενοδοχεία, στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή και άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής της οποίας ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, η διάκριση ως προς την εφαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ θα γίνεται ως εξής:

  1. Διαμονή με πρωινό: η ενιαία τιμή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, με το σκεπτικό ότι η κατανάλωση χυμών, καφέδων και ροφημάτων στο πρωινό, αποτελεί παροχή παρεπόμενη και αμελητέα σε σχέση με την κύρια παροχή πρωινού γεύματος και διαμονής που αντιπροσωπεύει η ενιαία τιμή.
  2. Διαμονή με ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα): 10%της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων.
  3. Διαμονή με πλήρη διατροφή (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό γεύμα):15%της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων.
  4. Διαμονή με το σύστημα allinclusive: 25%της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών η οποία δεν μπορεί να προσδιορισθεί με σαφή τρόπο.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News