Οικονομία

Ρύθμιση για 120 δόσεις: Από... εβδομάδα ανοίγουν οι πλατφόρμες

Διαβάστε πώς θα γίνεται η είσοδος στην πλατφόρμα και μέχρι πότε θα μείνει ανοιχτή

Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην εφορία αλλά και οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ περίμεναν την Παρασκευή να ανοίξει η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά... άδικα περίμεναν. Διάφορα ζητήματα που δεν έχουν λυθεί, κατέστησαν αδύνατη τη λειτουργία της πλατφόρμας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, παρά τις προσπάθειες που έγιναν.

Οπότε πλέον η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις για τις 120 δόσεις που αφορά τη ρύθμιση των οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και αυτών στην εφορία (δύο ξεχωριστές εφαρμογές) αναμένεται να ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα. Ειδικά για τον ΕΦΚΑ, θεωρείται ότι θα ανοίξει Δευτέρα ή Τρίτη, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι μέσα στη βδομάδα θα έχουν ανοίξει και οι δύο εφαρμογές.

Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr και η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά στα χρέη προς την εφορία, θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 28 Ιουνίου αλλά δεν αποκλείεται να δοθεί και μικρή παράταση.

Πώς θα κάνετε την αίτηση

Με τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ του ο οφειλέτης θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για να εξακριβώσει το ύψος του χρέους του. Κατόπιν, θα ενημερώνεται για το διπλό «κούρεμα» της βασικής οφειλής κατά περίπου 55% και των προσαυξήσεων κατά 85%.

Στην επόμενη σελίδα θα βλέπει το τελικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσει, το οποίο θα είναι μειωμένο κατά στο 68% με 70% και τον αριθμό των δόσεων μέσα στις οποίες μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του και φυσικά το ύψος της μηνιαίας δόσης.

Εφόσον ο οφειλέτης αποδεχτεί το ύψος της νέας μειωμένης οφειλής, θα προχωρήσει ηλεκτρονικά στην αποδοχή της νέας ρύθμισης της οφειλής του. Η ρύθμιση θα ενεργοποιηθεί με την πληρωμή της πρώτης δόσης και θα παραμείνει σε ισχύ όσο οφειλέτης είναι συνεπής.

Χρέη προς την εφορία

Μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ θα γίνεται η ένταξη στη ρύθμιση των χρεών προς την εφορία. Με τους κωδικούς του ΤΑΧΙSnet, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να μπει στον κόμβο, θα επιλέγει ρυθμίσεις οφειλών και εκεί θα βρίσκει και τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων. Στην οθόνη που θα ανοίγει θα ενημερώνεται για το ύψος της οφειλής του και τις προσαυξήσεις με τις οποίες βαρύνεται αυτή η οφειλή.

Θα απαντά επιλέγοντας τα αντίστοιχα εικονίδια εάν είναι σε άλλη ρύθμιση ή όχι, και το σύστημα αυτομάτως θα εμφανίζει το ύψος του εισοδήματος που είχε δηλώσει στην περυσινή του φορολογική δήλωση, καθώς και τον αριθμό των προστατευμένων τέκνων.

Στη συνέχεια, και εφόσον το εισόδημα υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, θα υπολογίζεται η φοροδοτική του ικανότητα. Με βάση το στοιχείο αυτό και με δεδομένο ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση καθορίστηκε σε 30 ευρώ και ο αριθμός των δόσεων ξεκινά από τις 18 και φτάνει τις 120, θα διαμορφώνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα κερδίζει ο φορολογούμενος. Συγκεκριμένα, θα πληροφορείται τον αριθμό των δόσεων και την ελάχιστη δόση που θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα.

Με την ολοκλήρωση της αίτησης, θα αναρτάται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων και εκδίδεται η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής, με βάση την οποία θα πρέπει να καταβληθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών η πρώτη δόση της ρύθμισης.

Τη ρύθμιση περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου, προκειμένου να κάνουν μια νέα αρχή στη σχέση τους µε την εφορία βάζοντας τις οφειλές τους σε τάξη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια