default-image

Μείωση ΦΠΑ: «Πικρός» ο καφές - Σε ποια τρόφιμα θα μειωθούν οι τιμές;

Οικονομία
Μείωση ΦΠΑ: «Πικρός» ο καφές - Σε ποια τρόφιμα θα μειωθούν οι τιμές;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ποιά τρόφιμα θα "πέσουν" τελικά οι τιμές

Σύγχυση επικρατεί για το ποια προϊόντα θα υπαχθούν στο μειωμένο ΦΠΑ 13%. Όπως όλα δείχνουν θα πρόκειται μόνο για τα τρόφιμα και όχι για ποτά, χυμούς και ροφήματα.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως στα μέτρα τα οποία θα προωθηθούν για άμεση εφαρμογή στο πακέτο του 1 δισ. ευρώ, περιλαμβάνεται και η μείωση του συντελεστή 24% στο 13% για είδη διατροφής. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι μετατάξεις δεν αφορούν τα πόσιμα…

ΦΠΑ στο 24%

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το vima.gr καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι, λοιπά αφεψήματα, αναψυκτικά, χυμοί θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%, έχοντας δηλαδή την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση με τα οινοπνευματώδη, τα οποία ανέκαθεν υπάγονταν στον υψηλό συντελεστή.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η σχετική επιβάρυνση θα συνοδεύει αυτά τα είδη και στην εστίαση, με συνέπεια τα καφέ, τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, να χρεώνουν τα εδέσματα με ΦΠΑ 13%, αλλά τα ροφήματα με 24%. Σημειωτέον ότι από το 2017 ο καφές επιβαρύνεται για πρώτη φορά και με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

ΦΠΑ στο 13%

Όσον αφορά στα τρόφιμα που επιστρέφουν στο 13%, είναι τυποποιημένα είδη διατροφής, που αποτελούν σημαντικό μέρος του καλαθιού της νοικοκυράς. Ποια είναι αυτά;

Ζάχαρη, αλάτι

Ξύδι, μπαχαρικά

Γεμιστά ζυμαρικά

Αλλαντικά, παρασκευάσματα ψαριών

Ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, μαργαρίνες

Μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, φρυγανιές, παξιμάδια

Παγωτά, κρουασάν, σνακ

Η «προσγείωση» του ΦΠΑ στα πρότερα επίπεδα, θα βοηθήσει κυρίως τα ασθενέστερα νοικοκυριά, των οποίων η μέση μηνιαία δαπάνη διαμορφώνεται στα 309,17 ευρώ, εκ των οποίων τα 97,17 ευρώ, δηλαδή το 31,4%, πάνε σε είδη διατροφής. Έτσι, για παράδειγμα, για ένα «καλάθι» τροφίμων που κοστίζει σήμερα 80 ευρώ, με ΦΠΑ 13% το κόστος περιορίζεται στα 73 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News