Νέες χρεώσεις έρχονται για ATM

Οικονομία
Νέες χρεώσεις έρχονται για ATM

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ρυθμίσεις που ετοιμάζουν οι τράπεζες σύντομα

Πολιτικές που αναμένεται να προκαλέσουν αίσθηση ετοιμάζουν οι τραπεζικοί οργανισμοί στο άμεσο διάστημα. Οι εν λόγω πολιτικές θα αφορούν την τιμολόγηση των συναλλαγών που θα πραγματοποιούν οι πελάτες μέσω των ATMs.

Με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες θα ασκούν τη συναλλαγματική πολιτική τους επιβάλλοντας νέες ή αυξάνοντας υπάρχουσες χρεώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το capital.gr, το θέμα συζητήθηκε προχθές μεταξύ των τραπεζών και η νέα πολιτική χρεώσεων στις συναλλαγές μέσω ΑΤΜ αναμένεται να γνωστοποιηθεί επισήμως στο συναλλακτικό κοινό εντός του επομένου διμήνου και να αρχίσει να ισχύει μετά το καλοκαίρι, καθώς άπαντες θεωρούν πως πρέπει να δοθεί το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για προετοιμασία.

Οι χρεώσεις, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, δε θα αφορούν τους πελάτες των τραπεζών οι οποίοι χρησιμοποιούν τα ATMs του δικτύου της τράπεζάς τους για αναλήψεις και λοιπές συναλλαγές.

Το ζήτημα που οδηγεί τις τράπεζες στην απόφαση για επιβολή χρεώσεων έγκειται στη χρήση του δικτύου των ATMs τραπεζών από μη πελάτες τους και στην ίση μεταχείριση με τους Ευρωπαίους πολίτες. Προφανώς, δε, σχετίζεται με το υψηλό κόστος συντήρησης του δικτύου των ATMs, αλλά και με την επιδιωκόμενη αύξηση των εσόδων των τραπεζών μέσω της αύξησης των προμηθειών.

Σημειώνεται ότι, για τους πελάτες τους στην Ελλάδα, οι ελληνικές τράπεζες χρεώνουν προμήθεια στις συναλλαγές μέσω ΑΤΜ μόνο εάν αυτές γίνονται από το δίκτυο άλλης τράπεζας από αυτήν στην οποία είναι πελάτης ο συναλλασσόμενος.

Ωστόσο, για την κοινή χρήση των ATMs των τραπεζών αδιακρίτως από όλους τους Έλληνες πελάτες, οι τράπεζες είχαν προβεί σε διατραπεζική συμφωνία για επιβολή χαμηλών χρεώσεων.

Τα προηγούμενα 24ωρα οι ελληνικές τράπεζες αποφάσισαν ότι θα χρεώνει η καθεμία με τη δική της “ταρίφα” όλους τους πελάτες άλλων τραπεζών από το εξωτερικό και αυτό θα ισχύσει εφεξής και για τους Έλληνες πελάτες, που, όντες πελάτες μιας τράπεζας, θα χρησιμοποιούν ΑΤΜ άλλης για συναλλαγές τους... Πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν χρεώσεις για τους πελάτες που θα χρησιμοποιούν για αναλήψεις μετρητών το δίκτυο των ATMs της δικής τους τράπεζας.

Σημειώνεται ότι οι προμήθειες που εισπράττουν σήμερα οι τράπεζες από τις χρεώσεις στη χρήση του δικτύου των ATMs τους ανέρχονται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ. Οι νέες χρεώσεις που σχεδιάζονται θα αυξήσουν τα έσοδα από προμήθειες, ενώ κρίνονται αναγκαίες από τις τράπεζες και για την ακριβή συντήρηση των ATMs, που περιλαμβάνει επίσης το κόστος εφοδιασμού και χρηματαποστολών, καθώς και την αποκατάσταση ζημιών από βανδαλισμούς.

Η τάση για επιβολή χρεώσεων στις αναλήψεις από ΑΤΜ φαίνεται πως είναι διεθνής και συμβαδίζει με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ενδεικτικά, στη Μεγάλη Βρετανία, όπου υπάρχουν 52.000 ΑΤΜs, σε 1.700 από αυτά έγινε αλλαγή λειτουργίας και άρχισαν να χρεώνουν προμήθεια στις αναλήψεις μετρητών από τις αρχές της χρονιάς, με τη βρετανική ένωση καταναλωτών “Which?” να προειδοποιεί τους πελάτες ότι σε λίγο η εποχή των δωρεάν αναλήψεων μετρητών θα ανήκει στο παρελθόν.

Την ίδια στιγμή, και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το economistas.gr, τραπεζικά στελέχη στην Ελλάδα αναφέρουν ότι η διακίνηση μετρητών έχει μεγάλο κόστος για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία. Σε ό,τι αφορά τα μετρητά, πέρα από την εκτύπωση, απαιτούνται πολύ αυξημένα μέτρα ασφάλειας για τη μεταφορά και τη διατήρησή τους. Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν, ωστόσο, ότι η επιβολή προμήθειας στις αναλήψεις μετρητών θα επεκταθεί με γρήγορα βήματα στην Ευρώπη. Η Ελλάδα όμως θα είναι από τις τελευταίες χώρες όπου θα συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς πρέπει να ωριμάσουν περαιτέρω οι συνθήκες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News