50.000 φορολογούμενοι στην «παγίδα» των αποδείξεων

Οικονομία
50.000 φορολογούμενοι στην «παγίδα» των αποδείξεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τους επιβλήθηκε πρόσθετος φόρος εισοδήματος εν είδει φορολογικού προστίμου!

Ξεπέρασαν τους 50.000 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που “πιάστηκαν” πέρυσι στην παγίδα των αποδείξεων. Είναι οι φορολογούμενοι εκείνοι οι οποίοι πραγματοποίησαν ή δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν λιγότερες από τις ελάχιστες απαιτούμενες δαπάνες με “πλαστικό” χρήμα ή με χάρτινες αποδείξεις και έτσι τους επιβλήθηκε πρόσθετος φόρος εισοδήματος εν είδει φορολογικού προστίμου!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το συνολικό ποσό που βεβαίωσε η φορολογική διοίκηση με τις περυσινές φορολογικές δηλώσεις (εισοδήματα 2017) για μη κάλυψη των ελάχιστων απαιτούμενων δαπανών με “πλαστικό” χρήμα ή χάρτινες αποδείξεις ανήλθε σε 35,5 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο βεβαιώθηκε συνολικά σε περίπου 50.000 φορολογούμενους.

Μάλιστα πολλοί από αυτούς, σύμφωνα με έμπειρους φοροτεχνικούς, χρεώθηκαν με πρόσθετο φόρο όχι επειδή δεν πραγματοποίησαν τις ελάχιστες απαιτούμενες δαπάνες με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, αλλά επειδή έκαναν λάθος στη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης. Δηλαδή, είτε δε συμπλήρωσαν κάποιο ποσό δαπάνης στον σχετικό κωδικό (049-050) είτε δήλωσαν χαμηλότερο από το απαιτούμενο ποσό αν και είχαν πραγματοποιήσει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σχετικός κωδικός δεν προσυμπληρώνεται από τη φορολογική διοίκηση, αλλά παρέχεται ηλεκτρονική πληροφόρηση στον φορολογούμενο για το συνολικό ποσό που δαπάνησε με “πλαστικό” χρήμα κατά το έτος αναφοράς. Οι φορολογούμενοι που δεν υποχρεώνονται να πραγματοποιήσουν δαπάνες με “πλαστικό” χρήμα (π.χ. συνταξιούχοι άνω των 70 ετών) θα πρέπει να δηλώσουν οι ίδιοι το ποσό της δαπάνης τους με τη λήψη χάρτινων αποδείξεων.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η φορολογική νομοθεσία, για να λάβει ένας μισθωτός ή συνταξιούχος την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο, θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει ελάχιστες δαπάνες με “πλαστικό” χρήμα που υπολογίζονται με βάση την παρακάτω κλίμακα:

- Έως 10.000 ευρώ ποσοστό 10%,

- Από 10.001 έως 20.000 ευρώ ποσοστό 15% και

- Από 20.001 ευρώ και άνω ποσοστό 20% με μέγιστο ποσό δαπάνης τα 34.000 ευρώ.

Για το ποσό δαπάνης που του λείπει με βάση τα παραπάνω, επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22%.

Για ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων (π.χ. άνω των 70 ετών, κάτοικοι χωριών), η σχετική υποχρέωση συνίσταται στη συγκέντρωση ίδιας αξίας χάρτινων αποδείξεων.

“Πρωταθλήτρια” Ευρώπης στο... ρευστό

Στο μεταξύ, κάτι που... μάλλον δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που τα νοικοκυριά επιλέγουν να χρησιμοποιούν μετρητά στις συναλλαγές τους και μάλιστα σε ποσοστό 88%.

Ούτε βεβαίως είναι έκπληξη ότι σε αντίστοιχη θέση, και μάλιστα σε απόσταση “αναπνοής” από την Ελλάδα, βρίσκονται οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ισπανία (87%) και η Ιταλία (86%) και λιγότερο η Πορτογαλία (81%).

Έκπληξη είναι η θέση της Γερμανίας στη λίστα, με μεγάλο ποσοστό των κατοίκων, 80%, να επιλέγει τη χρήση μετρητών στις συναλλαγές αντί για το “πλαστικό” χρήμα.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την έκθεση του Access to Cash Review που δημοσιοποιήθηκε τον φετινό Μάρτιο και γραφικοποιήθηκε από τη γνωστή ιστοσελίδα Statista.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν στις χαμηλότερες θέσεις, με ποσοστά κάτω από 50%, τους Ολλανδούς (45%), τους Βρετανούς (34%), τους Δανούς (23%), και τους Σουηδούς με μόλις 15% να χρησιμοποιούν το χάρτινο χρήμα και την πλειονότητα να επιλέγει είτε ηλεκτρονικές συναλλαγές είτε κάρτες. Μια “ανάσα” από τους Γερμανούς βρίσκονται οι Ιρλανδοί με 79%, ενώ περίπου στη μέση βρίσκονται οι Γάλλοι με 68% και οι Βέλγοι με 63%.

Υποβολή έως τις 30 Ιουνίου

Την ίδια ώρα, διευκρινίζεται ότι οι φορολογούμενοι στη χώρα μας θα έχουν χρονικό περιθώριο να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τις 30 Ιουνίου. Η πρώτη δόση του φόρου θα καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη ως τις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου. Μέχρι σήμερα περίπου 580.000 φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί στο TΑΧΙSnet, από τις 28 Μαρτίου που άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή των εντύπων Ε1. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έχουν εκκαθαριστεί 539.111 φορολογικές δηλώσεις. Από τις εκκαθαρισμένες δηλώσεις οι 352.895 δηλώσεις είναι μηδενικές (το 65,46% του συνόλου), οι 123.191 είναι χρεωστικές (το 22,85% του συνόλου) και οι 63.025 δηλώσεις είναι πιστωτικές (το 11,9% του συνόλου). Οι χρεωστικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε συνολικό φόρο 65,3 εκατ. ευρώ ή σε μέσο φόρο 530 ευρώ ανά φορολογούμενο. Οι πιστωτικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε επιστροφή φόρου 18 εκατ. ευρώ περίπου ή 284 ευρώ ανά φορολογούμενο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News