Οικονομία

Στοχοποιεί τις ηλεκτρονικές πληρωμές η εφορία

Στοιχεία για τις πληρωμές που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικό τραπεζικό μέσο συγκεντρώνει η εφορία

Τα στοιχεία για τις πληρωμές που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι τα δύο τελευταία χρόνια με ηλεκτρονικό τραπεζικό μέσο συγκεντρώνει η εφορία.

Τα στοιχεία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για πολλαπλούς σκοπούς, όπως είναι οι διασταυρώσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και η διευκόλυνση των φορολογουμένων για τις συναλλαγές τους με την εφορία.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, η οποία εστάλη σε όλους τους φορείς πληρωμών, όπως είναι οι τράπεζες και οι διάφορες εταιρείες διεκπεραίωσης ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι τελευταίες υποχρεώθηκαν να αποστείλουν σε ηλεκτρονική μορφή τα στοιχεία για πληρωμές με πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες, καθώς και πιστώσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Η σχετική εγκύκλιος ορίζει ότι θα πρέπει οι συναλλαγές και η αξία τους να είναι κωδικοποιημένες ανά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου κάθε φορολογούμενου. Έτσι, η εφορία θα γνωρίζει επακριβώς πόσα χρήματα έχει ξοδέψει κάθε φορολογούμενος με ηλεκτρονικό τραπεζικό μέσο.

Τα στοιχεία που συγκεντρώνει η εφορία για τις δαπάνες των φορολογουμένων με ηλεκτρονικό χρήμα χρησιμοποιούνται:

  • Για αποτελεσματικότερους ελέγχους αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας. Οι έλεγχοι διενεργούνται από το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και περιλαμβάνουν το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών αλλά και τον υπολογισμό των δαπανών των φορολογουμένων.
  • Για τον υπολογισμό των δαπανών που οφείλουν να έχουν πραγματοποιήσει οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, προκειμένου να λάβουν την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Τα στοιχεία παρέχονται ως ηλεκτρονική πληροφόρηση στους φορολογούμενους μέσω ειδικής σύνδεσης στην εφαρμογή υποβολής της φορολογικής δήλωσης.
  • Για τον υπολογισμό των λαχνών που δικαιούται κάθε φορολογούμενος στο πλαίσιο της φορο-λοταρίας. Κάθε μήνα χίλιοι τυχεροί κερδίζουν από χίλια ευρώ έκαστος. Όσο περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιεί ένας φορολογούμενος με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, τόσο περισσότερους λαχνούς συμμετοχής στη φορολοταρία που διενεργείται ηλεκτρονικά συγκεντρώνει.
  • Για τον υπολογισμό των ακαθάριστων εσόδων που έχει πραγματοποιήσει κάθε επιχείρηση ή επαγγελματίας στους επαγγελματικούς του λογαριασμούς. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διενέργεια πιο αποτελεσματικών ελέγχων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια