Οικονομία

«Μειώστε τα "κόκκινα" δάνεια μέσα στο 2020»

SSM προς ελληνικές τράπεζες

Καθώς τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται, το μέτωπο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι εκείνο που κερδίζει την “προσοχή” όχι μόνο εντός της Ελλάδας, αλλά και του SSM.

Μάλιστα, ο εποπτικός φορέας ασκεί πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες για «συμπυκνωμένη δράση» στο μέτωπο της μείωσης των NPLs στο διάστημα που εκτείνεται μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.

Η στοχοθεσία των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έχει ορίζοντα τα τέλη του 2021. Ωστόσο, μέσω του αυστηρότερου πανευρωπαϊκού εποπτικού πλαισίου για την κάλυψη των δανείων των τραπεζών από προβλέψεις, ο SSΜ ζητά από τις ελληνικές τράπεζες να έχουν ξεφορτωθεί από τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια τα δάνεια με μεγαλύτερη καθυστέρηση αποπληρωμής μέχρι τα τέλη του 2020, κάνοντας ουσιαστικά τη “βαριά δουλειά” για την εξυγίανση των ισολογισμών τους μέσα στους επόμενους δεκαεννέα μήνες.

Στην πράξη, καθώς σχεδόν τα μισά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών είναι καταγγελμένα (το ακριβές ποσοστό ανέρχεται στο 47,2% των μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων των τραπεζών), οι τράπεζες καλούνται να έχουν ξεμπερδέψει με ένα στοκ “κόκκινων” δανείων περίπου 40 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους. Σημειώνεται ότι άλλα 18 δισ. ευρώ δάνεια βρίσκονται από τις τράπεζες στον “προθάλαμο” της καταγγελίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, ο SSM έχει διαμηνύσει ειδικά στις ελληνικές τράπεζες ότι, στο πλαίσιο των πλάνων για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων μέχρι τα τέλη του 2021, κομβικό σημείο ελέγχου θα είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2020.

Τότε, ο SSM θα βάλει στο “μικροσκόπιο” τα μη εξυπηρετούμενα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, τσεκάροντας το ποσοστό της κάλυψής τους από προβλέψεις. Επ' αυτού, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο SSM έχει δώσει εντολή στις ελληνικές τράπεζες να εκπονήσουν διάφορα σενάρια για τον πιστωτικό τους κίνδυνο, σε συνάρτηση με την προοπτική μείωσης των NPLs.

Τα σενάρια αυτά θα πρέπει να καταλήγουν σε διαμόρφωση ύψους προβλέψεων, που, για τα δάνεια σε καθυστέρηση στις 31/12/2020, να καλύπτουν εξ ολοκλήρου από προβλέψεις μέχρι τα τέλη του 2025 τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και μέχρι τα τέλη του 2026 τα δάνεια που φέρουν εξασφαλίσεις.

Η εντολή αυτή του επόπτη ασκεί πίεση στις τράπεζες να κλείσουν στο διάστημα των επόμενων 19 μηνών το κεφάλαιο των χρόνιων καθυστερήσεων στις αποπληρωμές δανείων, καθώς μετά θα έχουν να ασχοληθούν και με το αυστηρότερο πλαίσιο εποπτείας για τις νέες χορηγήσεις. Το πλαίσιο αυτό έχει ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να δημοσιευτεί προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Οι νέοι κανόνες θα απαιτούν σημαντική “εξοικονόμηση” κεφαλαίων από τις τράπεζες για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου στα νέα δάνεια που θα χορηγούν. Προβλέπεται συγκεκριμένα ότι οι τράπεζες θα πρέπει να εξοικονομούν κεφάλαια για τουλάχιστον το 35% της έκθεσής τους σε μη εξασφαλισμένα δάνεια, δύο χρόνια αφότου αυτά καταστούν επισφαλή, και στη συνέχεια να προχωρούν σε πλήρη κάλυψή τους ύστερα από τρία χρόνια.

Η εικόνα των NPLs

Στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχώρησαν σε 81,8 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά περίπου 12,7 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου του 2017 και κατά περίπου 25,4 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου του 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων.

Η υποχώρηση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τη διάρκεια του 2018 οφείλεται κυρίως σε διαγραφές ύψους 5,9 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 3,6 δισ. ευρώ αφορούν καταγγελμένες απαιτήσεις, κυρίως επιχειρηματικών δανείων) και πωλήσεις ύψους 5,8 δισ. ευρώ. Οι πωλήσεις ήταν αυξημένες το β’ και το γ’ τρίμηνο του 2018, ενώ οι τράπεζες έχουν προαναγγείλει επιτάχυνση των πωλήσεων τα επόμενα τρίμηνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια