Ανείσπρακτα ενοίκια: Πώς τα δηλώνετε στην εφορία

Οικονομία
Ανείσπρακτα ενοίκια: Πώς τα δηλώνετε στην εφορία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα όσα μπορείτε να πράξετε ώστε να αποφύγετε την καταβολή πρόσθετων φόρων

Η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2018 έχει ανοίξει και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) υπολογίζει ότι θα υποβληθούν περισσότερες από 6,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις.

Οι φορολογούμενοι που ακόμη δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις πρέπει να γνωρίζουν πως με συγκεκριμένες κινήσεις έχουν τη δυνατότητα να “ξεφουσκώσουν” τον λογαριασμό της εφορίας, να αποφύγουν παγίδες και να γλιτώσουν έξτρα φόρους.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι στα ανείσπρακτα ενοίκια, καθώς κινδυνεύουν να βρεθούν με την πληρωμή φόρων για εισοδήματα που δεν απέκτησαν το 2018, στην περίπτωση που δεν προνοήσουν να κάνουν τις κινήσεις που χρειάζονται πριν από την υποβολή της δήλωσης.

Όσοι ιδιοκτήτες εκμισθώνουν ακίνητα, αλλά δεν εισπράττουν ενοίκια, μπορούν να αποφύγουν την καταβολή πρόσθετων φόρων για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν. Πριν από την υποβολή της δήλωσης θα πρέπει:

* Να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

* Να καταθέσουν στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί. Εάν δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων, τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα δε θα ληφθούν υπόψη από την εφορία.

Στην περίπτωση που δεν υποβληθούν στη ΔΟΥ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων, τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα δε θα ληφθούν υπόψη και η εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης, φορολογώντας τα συγκεκριμένα ποσά από το πρώτο ευρώ.

Από την εκκαθάριση της δήλωσης μπορεί να προκύψει υποχρέωση καταβολής (χρεωστικό υπόλοιπο) ή δικαίωμα επιστροφής φόρου (πιστωτικό υπόλοιπο). Η καταβολή του φόρου γίνεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία μέχρι τις 29 Νοεμβρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News