Οικονομία

«Παράθυρο» για το αφορολόγητο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup

Παρότι η κυβέρνηση στο τελευταίο Εurogroup επανέλαβε ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις, φαίνεται ότι υπάρχει ένα μικρό “παράθυρο αισιοδοξίας” για μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου που συμφωνήθηκε παράλληλα με τη μείωση των συντάξεων, η οποία εντέλει δεν εφαρμόστηκε.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο οποίος, μιλώντας σε ελληνικά media, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν απ’ όλους όσους βρέθηκαν γύρω από το τραπέζι. Για το 2019, όλοι λένε ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο της. Πρέπει να μείνουμε σταθεροί σε αυτές τις δεσμεύσεις». Ερωτώμενος για τη μείωση του αφορολόγητου το 2020 δεν “έκλεισε την πόρτα”, απαντώντας: «Οι αποφάσεις σε επίπεδο προϋπολογισμού είναι πάντα θέμα ισορροπίας. Διαχειριζόμαστε το περιθώριο που υπάρχει για μέτρα με βιώσιμο τρόπο», ανέφερε σε ερώτημα για τη μείωση του αφορολογήτου το 2020. «Το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά, με τους στόχους που η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να επιτυγχάνει», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο σε άλλο σημείο της αναφοράς του για το θέμα.

«Όσο η ισορροπία επιτυγχάνεται, νομίζω ότι όλοι γύρω από το τραπέζι θα μπορούσαν να συμβιβαστούν με την εφαρμογή και το περιθώριο για αποφάσεις», επισήμανε.

Τόνισε όμως ότι μια τέτοια αλλαγή δε θα είναι εύκολη, αφού πρόσθεσε για το ίδιο θέμα ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο ενδεχόμενο να αλλάξουν δεσμεύσεις του συνολικού πλάνου, γιατί υπάρχουν δεσμεύσεις που θα παρακολουθούν πολλοί».

Για τον νέο νόμο Κατσέλη έκανε σαφές ότι είναι προσωρινός. «Όλοι οι Θεσμοί και οι χώρες που βρέθηκαν γύρω από το τραπέζι συζητώντας τον νόμο Κατσέλη ήθελαν να διασφαλίσουν ότι δε θα υπάρξουν “κακά κίνητρα”. Καταφέραμε μια συμφωνία, ο νόμος θα πρέπει να είναι προσωρινός και οι συνθήκες για την κακή χρήση του περιορίστηκαν. Είναι σημαντικό να παρακολουθήσουμε την εφαρμογή του».

Ο κ. Σεντένο τόνισε ότι «η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ήταν πολύ σημαντική για να βοηθηθούν οι τράπεζες και να μειωθούν τα NPLs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) και τα NPEs. Ανησυχούσαμε για τα κίνητρα που ο νόμος θα μπορούσε να δώσει και αυτό είναι πολύ συχνό όταν σχεδιάζουμε νόμους-εργαλεία. Γιατί μπορεί να έχει κανείς καλές προθέσεις, αλλά να λειτουργήσουν τελικά αρνητικά, κυρίως για τις τράπεζες. Και όλοι οι Θεσμοί και οι χώρες που βρέθηκαν γύρω από το τραπέζι κατάλαβαν τη σημασία του νόμου αυτού και ήθελαν να διασφαλίσουν το καλύτερο». 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια